Trčanjem do izlečenja depresije i drugih tegoba


Fitnes Fitnes

„U zdravom telu – zdrav duh.“, predpostavljam da ste često čuli ovu rečenicu i da vam je jasno da fizička aktivnost doprinosi zdravom telu. Bilo koja vrsta vežbanja ima blagotvoran efekat. Naučna istraživanja govore o tome da je centralni nervni sistem usko povezan sa mišićno-koštanim sistemom i da redovna fizička aktivnost ima pozitivan uticaj na psihičko stanje svih starosnih grupa ljudi. 

Ljubitelji sporta su upoznati sa ovim blagotvornim efektom i osećajem mira nakon treninga, ali osobe koje su sklone depresiji, anksioznosti i mnogim nelagodnim osećanjima nisu navikle na previše aktivnosti. 

Oni imaju lošu motivaciju za bilo kakvim kretanjem. Depresivne osobe često ne mogu motivisati sebe da izađu iz spavaćih soba usled gubitka interesovanja za svet koji se događa oko njih. Zbog pada snage, unutrašnje napetosti, obavijenosti negativnim mislima, često problemima sa spavanjem ili režimom ishrane, depresivne osobe ostaju u životnom deficitu ukoliko ne prigrle promene. 

Kako prigrliti pozitivne promene

Čovek ume sam sebe da sabotira i postane žrtva sopstvenih loših navika, sumnjajući u uspeh. Promenu treba prihvatiti i suočiti se sa problemom korak po korak, postavljajući male ciljeve i vodeći kalendar o napretku. Ležanje u krevetu zamenite sa nekom navikom koja je korisna za vaš život. 

U ovom slučaju možete odabrati telesno vežbanje, pre svega aerobne vežbe – hodanje, plivanje, biciklizam, trčanje. Endorfin koji je prirodni antidepresiv oslobađa se sportom u krvotok. Vaše samopoštovanje treningom držite pod kontrolom a otpornost na stres, izdržljivost se povećava čineći vas mentalno jačima. Bitno je da uspete sebe da motivišete i zadržite kontinuitet nekoliko dana, a kada vaš mozak telesnu aktivnost prepozna kao novu naviku i privoljenu promenu biće vam lakše da štetnim obrazcima kažete „ne“.

trake za trcanjeInvestirajte u zdravlje uz traku za trčanje

Ukoliko ste navikli da se izolujete od spoljašnjeg sveta i ne uključujete u društvena događanja, biće vam poprilično teško da se obučete u sportsku opremu i odete u fitnes klub. Za depresiju praktično nemoguće! 

Međutim, ono što možete uraditi za početak jeste da kupite traku za trčanje. Savremeni dizajn ovu spravu čini izuzetno praktičnom u rešavanju vašeg problema. Trčanje na traci se pokazalo savršenim odbrambenim sredstvom u lečenju depresije i neprijatnih duševnih stanja, u izgradnji samopouzdanja, u preokupaciji, koncentraciji i pokretačkoj snazi života. Obuhvata sve aspekte koji su vama neophodni kako biste poboljšali kapacitet tela i uma. 

Trake za trčanje imaju ugrađene višenamenske programe pružajući vam efekat vežbanja gotovo identičnog kao i u prirodnom okruženju, pa vam kasnije, kada sebe budete dovoljno motivisali, neće biti teško da se uključite u trening na otvorenom koji je takođe bitan. Mp3 zvučnici, led displej daće vašem vežbanju zanimljivu motivacionu notu pomoću koje ćete izaći iz učaurenog stanja i pronalazeći sopstveni komfor emotivno biti uključeni u pozitivnu promenu. 

Uključite se više u zajednicu

Neka vaše vežbanje na traci za trčanje bude postepeno kako ne biste izgubili motivaciju. Svakog dana povećavajte trening po nekoliko minuta. Ali, trčeći u svom domu ne zaboravite da se postepeno uključujete u društvo i interakciju sa ljudima radi potpunog oživljenja. 

Džogirajte kroz šumske staze i proplanke upijajući moć prirode u sebe. Možete se prijaviti i za polumaraton. Što da ne!? Zamenite ovu i više nego korisnu alternativu ukoliko vremenski uslovi to dozvoljavaju. Uživajte u promenama na koje ste se odlučili, a fantastičnoj traci za trčanje u kućnoj atmosferi uvek se možete vratiti. 






Srodni tekstovi:


Šta treba da uradite ako često imate problema sa kašljem?

Često imate problema sa kašljem koji je prilično dosadan i ne znate kako da ga se otarasite. ...

Detaljnije

Kako da izaberete mleko za bebe?

Svima nam je poznato koliko su bebe i mala deca aktivna. Oni stalno pomeraju rukice i nogice, okreću...

Detaljnije

Koliko je važno vežbanje kada imate povećan holesterol?

Saveti koje ćete dobiti odmah nakon konstatovanja da imate povišen holesterol će se između os...

Detaljnije

Kako prepoznati uobičajene promene na koži: Znakovi i simptomi kožnih bolesti

Koža je najveći organ našeg tela i igra ključnu ulogu u zaštiti našeg tela od s...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS