Šta ne treba da radite nakon jela kako biste izbegli nadutost?


Prevencija i lečenje

Odmah na početku moramo napomenuti da ne postoji nikakva magija koja će vam ukloniti osećaj nadutosti stomaka ukoliko ste vi za ručak pojeli preveliku količinu hrane koja izaziva nadutost i koja vam ne prija. 

Postoje naravno preparati za ublažavanje nadutosti, o kojima više možete čitati na sajtu Probotanic. Međutim, ni oni vam ne mogu pomoći ako uopšte ne vodite računa o ishrani i konzumirate namirnice koje vam ne prijaju. Takođe, nekada naši loši potezi nakon jela čine da dopustimo da se javi nadutost. Ovo je pravilno ponašanje posle jela:


Nemojte da pijete gazirana pića


Znamo da posle onako sočnog i ukusnog mesa poželimo da popijemo jednu čašu hladnog gaziranog napitka. To prosto ide jedno s drugim. Međutim, ako ste lepo jeli i osećate se lepo nakon ručka onda definitivno preskočite to gazirano što ste poželeli. To gazirano samo može da vam napravi problem, odnosno izazove nadutost i pored toga što ste pazili kako jedete. Nekome je dovoljna i samo jedna čaša gaziranog soka, ali neko se neće zaustaviti ni posle treće. Najgore od svega je to što se možete navući prosto na praksu ispijanja gaziranih napitaka posle ručka. Do toga ne sme da dođe.


Ni čaj posle obroka nije poželjan


Nemojte odmah da pijete čak nakon što jedete. Naime, te kiseline koje se stvaraju u čaju mogu da utiču na proteine u hrani. Oni baš ne funkcionišu kada su zajedno i zato dolazi do problema. Svakako se savetuje da sačekate malo i da tek nakon nekih pola sata do sat skuvate čaj i onda u njemu mirno uživate.


Izbegavajte tuširanje neposredno nakon jela


Možda za ovo niste znali, ali nije dobro kupati se odmah nakon jela. Nakon jela treba malo da odmorite i pustite želudac da obavi svoj posao. Da bi želudac obavio svoj posao, on zahteva krv. A ta krv kada se kupate usmerena je na šake i stopala. U tom slučaju varenje biva dosta usporenije, te može doći do nadimanja i jednostavno lošeg osećaja u stomaku. To naravno ne mora da znači da će se odmah desiti, međutim, ako je to vasa praksa, onda ćete primetiti promene i loš osećaj u organizmu kao posledicu nadutosti stomaka.


Ne treba jesti voće posle obroka


Ovo ste sigurno i sami primetili. Ukoliko pojedete jabuku odmah nakon jela, odmah će doći do nadimanja. Zato ostavite voće za nekih sat ili dva posle jela. Na kraju krajeva možete da napravite i eksperiment. Ručajte, a nakon toga odmah pojedite jabuku i ocenite šta vam se dešava u telu. Zatim, sledeći put za ručak, odnosno posle ručka nemojte ništa jest i pojedite jabuku dva sata nakon obroka. Kada uporedite ta dva osećaja videćete da je mnogo bolje ukoliko voće konzumirate nekoliko sati nakon jela.


Bez treninga i intenzivne fizičke aktivnosti


Možete se malo prošetati, ali je u suštini važno da bar 15 minuta pokušate da budete mirni. Vaša hrana mora da se vari, ne možete da se bavite fizičkom aktivnošću odmah nakon jela, jer će vam se stvoriti i kiselina, nadutost, a može doći i do povraćanja.







Srodni tekstovi:


Zašto dolazi do povišenog holesterola i šta morate izabciti iz ishrane

Povećani holesterol je jako čest zdravstveni problem. Obično se javlja kod starijih ljudi, ali nije ...

Detaljnije

Šta je agorafobija?

Ranije je bio dobro poznat strah od otvorenog prostora i nazivao se agorafobijom, međutim, kako je n...

Detaljnije

Diskus hernija kod sportista

Održanje zdravstvene kondicije organizma ne može da se zamisli bez bavljenja fizičkom aktivnošću, a ...

Detaljnije

Blagotvorno dejstvo pojedinih pčelinjih proizvoda na očuvanje našeg zdravlja

Nemerljiva je korist koju čovečanstvo ima od pčela, od njihove aktivnosti koje su primarno vezane za...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS