Značaj vitamina E


Prevencija i lečenje Prevencija i lečenje


U pitanju je hranljiva materija koja je važna za vid, reprodukciju i zdravlje krvi, mozga i kože. Poboljšava imunološku funkciju i sprečava stvaranje ugrušaka u srčanim arterijama. Antioksidativni vitamini, uključujući vitamin E, privukli su pažnju javnosti 1980-ih kada su naučnici počeli da shvataju da je oštećenje slobodnim radikalima uključeno u ranim fazama ateroskleroze koja začepljuje arterije, a takođe utiču i na neka druga oboljenja, kao što su rak i očne bolesti.


Kod kojih oboljenja pomaže vitamin E?

Vitamin E je antioksidant, što znači da igra glavnu ulogu u borbi protiv slobodnih radikala – zagađivača, kojih ima u našem okruženju. Popravlja oštećene ćelije i učestvuje u protivupalnim procesima. Na taj način poboljšava i imuni sisittem i pomaže celom organizmu u borbi. Sastavni je deo terapije kod različitih oboljenja, kao što su: visok pritisak, oboljenja srca, raka, kao i kod ateroskleroze pomažući atrerijama da ojačaju. Dokazi da vitamin E može pomoći u sprečavanju koronarne bolesti srca dolaze iz mnogih medicinskih studija, koje su otkrile da sprečava oksidaciju holesterola lipoproteina niske gustine (LDL), za koji se smatra da je ključni za aterosklerozu. Vitamin E može pomoći u prevenciji nastanka krvnih ugrušaka – trombova koji mogu dovesti do srčanog udara. Takođe, štiti pluća od akutnih i hroničnih upala. Vitamin E ima bitnu ulogu u metabolizmu mrežnjače i kod njegovog nedostatka može doći do pojave katarakte. Ovakve promene se naročito vide kod starijih osoba. Vitamin E se koristi protiv: stresa, ozona, azot dioksida, pušenja, oksidacije i zračenja.  

Njegova velika uloga i rasprostranjenost korišćenja je u kozmetici i nezi kože. Naročito je potreban kod kože koja je oštećena sunčanjem ili dugogodišnjim konzumiranjem cigareta. Vitamin E ima lekovite prednosti i pomaže u jačanju funkcije kožne barijere. Takođe je i prirodno protivupalno sredstvo, pa može pomoći u smirivanju kože. Pruža potrebnu hidrataciju kože i služi kao umerena, prirodna prepreka suncu. Njegovo unošenje u rutinu nege kože pomoću ulja i hidratantnih krema su neki od najboljih načina za upotrebu ovog vitamina.


Koliko je dnevno potrebno vitamina E?

Količina vitamina E koja vam je potrebna je: 15mg za odrasle, 19mg za žene koje doje, 7mg za decu.  Bilo koji vitamin E koji vašem telu nije potreban odmah se skladišti za buduću upotrebu, tako da vam nije potreban u vašoj ishrani svaki dan. Jednostavan način unosa je kroz ishranu. Vitamin E možete dobiti i kroz suplemente. Ali, dok hranom ne možete premašiti unos vitamina E, sa suplementima to može biti slučaj, što može dovesti do nekih neželjenih efekata. Preporuka je da sa suplementima budete oprezni i da ih koristite po savetu lekara.


Namirnice bogate vitaminom E

Najbolji izvori vitamina E svakako su povrće i biljna ulja. Najviše ga ima u ulju repice , suncukretovom, maslinovom i ulju kukuruznih klica. Sem ulja, vitamin E prisutan je i u semenkama suncokreta, bademima, orasima, kikirikiju i lisnatom zelenom povrću, kao što su spanać i kelj.


Kako znamo da nam fali vitamin E?

Neki od simptoma su: gubitak refleksa, slabost i bolovi u mišićima, poremećaji u ravnoteži, nedostatak koordinacije pokreta, poremećaji u pokretanju očiju i poremećaji u vidu.






Srodni tekstovi:


Razlika između napetosti, nervoze i anksioznosti

Različiti pojmovi kao što su nervoza, napetost, anksioznost uveliko su svima poznati, ali se ...

Detaljnije

Pripremite se za teretanu - šta vam je sve potrebno za trening?

Vežbanje i trening predstavljaju suštinski momenat u zdravom načinu života. Osim toga što redovnim v...

Detaljnije

U borbi protiv starenja počnite od preventive

Mladalački izgled nije lako sačuvati. Nekada nam pomogne genetika, nekada dobre navike, ali zubu vre...

Detaljnije

5 razloga zbog kojih ćete poželeti da posetite stomatologa

Da li ste znali da 47,2% odraslih starijih od 30 godina ima neki oblik parodontalne bolesti? To bi j...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS