Da li je dozvoljena fizicka aktivnost posle operacije vena?


Fitnes Fitnes

Operacija vena

Operacija vena predstavlja hirurški zahvat koji može biti manje ili više složen, u zavisnosti od metode zahvata koja je primenjena. Svaka ambulantna, ili hirurška intervencija zahteva duži ili kraći vremenski period oporavka u bolnici ili kod kuće.

Fizička aktivnost važna je prevencija problema sa venama, jer sprečava pojavu velikih trombova, odnosno ugrušaka krvi. Međutim, kada dođe do operacije vena, važno je pratiti savete lekara u pogledu pravilnog ozdravljenja i oporavka, kako u pogledu životnih navika, tako i kada je u pitanju fizička aktivnost osoba. Svakako je preporuka da se operacija vena izvrši od strane vrhunskih stručnjaka kao što je dr. Miroljub Drašković, načelnik jedne od najboljih klinika za operaciju vena

Operacija vena je precizan hirurški zahvat

Operacijom vena rešava se trajnije problem sa trombozom, bolom i naticanjem vena. Dalje može izazvati probleme sa cirkulacijom, i ukupnim krvotokom organizma. Zahvat se vrši tako što se ili odstranjuju ispucali i oštećeni venski kapilari i zdravi podvezuju kod prepona ili iza kolena. Koriste se iglice i sajle za izvlačenje oštećenih mesta. Drugi način jeste laserska metoda. Podrazumeva da se delovi vena gde nastaju problemi slepljuju toplotnim efektima lasera, i na taj način nastavljaju sa ostatkom vene. Nova metoda jeste upotreba vodene pare. U bolnici se ostaje do tri dana, u zavisnosti od složenosti operacije i primenjene operativne metode. Ova operacija smatra se prilično rutinskom, ali naravno zahteva preciznost, dovoljno mirovanja i savetovanje sa lekarom u postoperativnom periodu.

Operacija vena 1

Oporavak zahteva mirovanje

Nakon operacije vena podrazumeva se mirovanje jedan kraći vremenski period, i to strogo, bar dva do tri dana. Tada nikako nije preporučljiva velika fizička aktivnost, zbog konaca i rane. Kako vreme odmiče, preporučuje se spora svakodnevna šetnja. Prvih nekoliko dana nakon operacije je najvažnije za oporavak. Kontrole su česte i detaljne. Preporučuje se ležanje u takvom položaju da se noge oslanjaju na visok jastuk. Mirovanje podrazumeva da se ne umarate, krećete se manje nego obično, vodite računa o oblačenju i načinu ležanja. Nikako ne oblačite uske pantalone, rana mora biti slobodna u predelu gde je zavoj. Obavezno je redovno previjanje, i uvođenje šetnje kao fizičke aktivnosti.

Fizička aktivnost je važna preventivno i postoperativno

Fizička aktivnost je vrlo važan deo prevencije ovog problema, ali i oporavka nakon operacije vena. Da biste sprečili pojavu tromba i problema sa venama, redovna fizička aktivnost je preduslov i prioritet. Osobe koje su dosta fizički aktivne najčešće nemaju ove probleme, ili su bar u manjoj meri izraženi. Međutim, tek kada dođe do problema sa venama, stekne se utisak da je potrebna viša fizička aktivnost, ali ne odmah nakon operacije. Naime, bar tri dana posle zahvata je potrebno dobro odležati, da bi rana što pre zarasla, jer bi se pokretima moglo pogoršati stanje. Nakon toga, savetuje se šetnja, kao osnovni vid uspešnog oporavka. Spora i kraća šetnja preporučuje se u početku, a kako oporavak napreduje, onda sve češća i duža šetnja. Veća fizička aktivnost, duže stajanje i kretanje, nije preporučljivo prve dve do tri sedmice oporavka. Nakon mesec dana moguće je uvesti i neke jednostavnije vežbe, pored šetnje, za što bolji i kvalitetniji oporavak nogu, kolena, i svih nerava koji su možda bili oštećeni prilikom zahvata.

Operacija vena može biti manje ili više rutinski zahvat stručnih lekara. Oporavak je dosta brži, jer se obavlja na savremeniji i inovativniji način u poređenju sa više decenija unazad. Međutim, preduslov uspešnog oporavka je fizička aktivnosti – šetnja, vežbe ili drugi vid aktiviranja koji će pospešiti kondiciju, krvotok i cirkulaciju.


Srodni tekstovi:


Blistav i svilenkast ten: Kako ukloniti nesavršenosti na koži

Iako je u osnovi period puberteta obeležen kao naročito izazovan kada je održavanje kože u pitanju, ...

Detaljnije

Prirodna sredstva za lečenje kandide

Iako se oboljenje izazvano pojačanom pojavom gljivice Candida Albicans, odnosno takozvana kandidijaz...

Detaljnije

Kada i kako koristiti cink tablete?

Cink je minaral koji se nalazi u ljudskom organizmu u količina od svega 2-3 grama i za koji je važno...

Detaljnije

Mnogima je omiljeni jutarnji napitak, ali kafu možete upotrebiti i na druge načine

Gotovo da smo sigurni da i vi spadate u ljude koji početak savršenog dana nikako ne mogu da z...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS