Razlika između astme i bronhitisa i kako se prirodno leče


Ishrana Prevencija i lečenje


Bolest koju karakterišu napadi kašlja kao i otežanog takozvanog čujnog disanja kao što je zviždanje, škripa jeste astma. Uglavnom ovi napadi prolaze spontano ili nakon primene odgovarajućih lekova kako bi se disajni putevi proširili. 

Bronhijalna astma pripada grupi koje se ubrajaju u takozvane hronične bolesti koje zahvataju pluća, a u osnovi ovog oboljenje jeste sklonost bronhija i alveola da pojačano reaguju na neke nadražaje. Kao što je na primer alergija, zamor, aspirin ili hladan vazduh. One reaguju tako što pojačano luče sluz i sužavaju se tačnije začepljuju. 

Bronhitis definitivno nije isto što i opstrukcija pluća, a iako postoje hronična kao i akutna stanja koja idu zajedno sa zapaljenjem bronhija, sam bronhitis, ne mora da se ispoljava uz zviždanje u grudima.

Šta je astma? 

Ovo je hronično oboljenje koje se ispoljava kroz ponavljanje epizoda gušenja, šištanja, sviranja u grudima kao i kašlja. Kod pacijenata koji imaju astmu se ove epizode uglavnom javljaju tokom jutra ili noću odnosno prilikom povećanom fizičkom naporu. 

Jedan od glavnih faktora rizika nastanka astme jeste osetljivost na respiratorne alergene, tačnije supstance iz spoljne sredine. Tu se pre svega misli na grinje, prašinu, polen, korov, buđ, drveće, pa čak i životinjske dlake ili duvan. Simptomi astme mogu se ispoljiti u različitim životnim dobima kao i okolnostima, a kod osoba kod koji se simptomi astme javljaju u najranijem detinjstvu imaju jednostavno naslednu predispoziciju za nastanak bronhijalne astme, pa su ovi pacijenti i često izloženi raznim infekcijama. Takođe, pojedine osobe mogu da ispolje i astmatične napade i to na napor ili prilikom uzimanja nekih aspirinskih preparata. 

Šta je bronhitis? 

Virusna ili bakterijska infekcija respiratornog trakta koja zahvata traheje odnosno bronhije jeste bronhitis, a ona zahvata i ostale partije donjeg respiratornog trakta. Ova infekcija može da izazove i zapaljenske procese na bronhijama i trahejama, pa da kod pacijenata dovede do kašlja i šljama u plućima. 

Do bronhitisa uglavnom dolazi usled infekcije bakterijama i virusima koji dospevaju do plućnog trakta, a to su isti patogeni organizmi koji su i odgovorni za sezonski grip. Ipak, u ovom slučaju oni se (kada je u pitanju bronhitis) pomeraju niže i dublje u respiratorni trakt, a u najčešće virusne izazivače spadaju rhinovirusi, adenovirusi, influenza A i B i respiratorni sincicijalni virus (RES). Uglavnom, u najvećem broju slučajeva, bronhitis je virusne etiologije.

Prirodno lečenje astme i bronhitisa

Lekari uglavnom leče astmu i bronhitis raznim lekovima među kojima su i oni koji otvaraju bronhijalne cevi. Upravo ovi lekovi koji su poznati kao bronhodilatori se uglavnom koriste uz inhalator, a sa druge strane postoje mnoge biljke koje su prirodni izvor teofilina među kojima je i glavni onaj u biljkama koje sadrže u sebi i kofein. 

Kafa, čaj i čokolada za lečenje astme? 

Verovatno se pitate zašto smo sve ovo nabrojali, to je iz razloga jer svako od ovih pića kao i čokoladna poslastica potiču od biljaka pa se i ubrajaju u biljne proizvode. Upravo svako od ovih nabrojanih sadrži kofein kao i druga jedinjenja koja štite od astme. Naime, kafa, čaj pa i čokolada sadrže mnogo više od kofeina jer su tu još dva glavna prirodna jedinjenja - teobromin i teofilin koji u kombinaciji sa kofeinom pripadaju porodici koja se naziva ksantini. Upravo ove pomenute hemikalije pomažu prilikom zaustavljanja bronhospazma i otvaraju sužene bronhijalne puteve. Sam nivo ovih jedinjenja varira u zavisnosti od jačine vrenja kao i drugih faktora. 

Na primer šoljica kafe ima najviši nivo, dok šoljica čaja ima oko polovinu te količine. Sa druge strane parče čokolade od 30 grama ima nešto manje kofeina nego što ima koka kola. 

Svakako je mnogo bolje koristiti prirodne lekove za astmu jer prema jednom istraživanju, čak 81% pedijatara izjavili su da su se roditelji brinuli zbog raznih propratnih efekata lekova za astmu svoje dece naročito zbog poteškoća u koncentraciji kao i zbog nemira. Upravo to je razlog jer kod većine doza farmaceutskih lekova se pojavljuju ove nus pojave, a mogu da izazovu i glavobolju, preosetljivost, mučninu, nesanicu, loš apetit pa čak i bolove u stomaku kao i iznenadne napade. 

Iako astma ne može da ugrozi život, prirodne lekove možete uzimati kao dodatak lečenju definitivno. 

Gorka so kao prirodni lek za bronhitis? 

Sigurni smo da ste čili kako je jedan od najlakših lekova koje možete nabaviti za prirodno lečenje bronhitisa upravo luk. Mladi luk će pacijentu pružiti lek na potpuno prirodan način, a karakterističan je po tome što ima mogućnost da rastvori sluz i šlajm. 

Takođe i gorka so je dobro poznati lek iz domaće radinosti za lečenje simptoma bronhitisa, a važno je da se osoba koja boluje od hroničnog bronhitisa do dva puta dnevno okupa u vodi koja je pomešana sa gorkim solima. 








Srodni tekstovi:


Čaj od koprive leči mnoge boljke

Kopriva je od davnih vremena poznata kao biljka koja ima raznovrsna blagotvorna dejstva u domenu zdr...

Detaljnije

Xiaomi širi poslovanje u segmentu električnih vozila

10 milijardi američkih dolara će biti investirano u pametna električna vozila u periodu od narednih ...

Detaljnije

Kako da vaš dom postane ugodni antistres kutak?

Većina ljudi zna koji su to provereni načini za borbu protiv nezadovoljstva i stresa, a najvažniji s...

Detaljnije

Starenje ne mora da bude noćna mora – vratite vašem pogledu mladalački izgled!

Vreme jako brzo prolazi, čini se da godina prođe dok trepnete. Opterećeni svakodnevnim obavezama, ne...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS