Problem krive kičme – sve češća pojava kod dece u razvoju


Prevencija i lečenje Prevencija i lečenje

rančevi za decu

U današnje vreme mali broj ljudi obraća pažnju na pravilno držanje i problem oterećenja kičmenog stuba. Sve više poslova od nas zahtevaju sedenje za računarom i nošenje teškog tereta, koji negativno utiču na naše zdravlje. 

Isti slučaj je i sa decom, sa tom razlikom da se ona još uvek razvijaju i da je potrebno preduzeti sve mere da još u ranom uzrastu ne dođe do pojave deformiteta kičme. Jedan od većih problema koji se javlja kod dece, a tiče se pravilnog razvoja njihove muskulature, je deformacija kičmenog stuba u vidu  povijenosti kičme u stranu ili unapred, tj. skolioza i kifoza. 

Navedene deformacije se uglavnom javljaju u ranom uzrastu, a pogoršavaju se polaskom u školu. One nisu bolne, a ukoliko se ne povede računa i preventivno dete ne vodi na pregled kod fizijatra, mogu da ostave trajne posledice. 

Generalno gledano, dugotrajno sedenje za televizorom, igranje igrica, slaba fizička aktivnost su glavni krivci ovog problema. Zatim, dete postane školarac i krene u školu, a dečija nežna kičma dodatno se optereti knjigama i školskim priborom, što negativno utiče na njegova stopala i držanje, hodanje i sedenje. Iz tog razloga, pravilan odabir školskih rančeva je imperativ za pravilan razvoj svakog deteta.


Ukoliko naručujete rančeve za decu putem online knjižare, kako da znate da ste izabrali odgovarajući?


Kupovina na internetu je idealna ukoliko nemate previše vremena da obilazite prodavnice ili jednostavno niste ljubitelj klasične kupovine. Međutim, nedostatak ovakvog tipa kupovanja je taj što se proizvod ne može videti uživo, sve dok ne stigne na kućnu adresu. Srećom, kod ovakvih situacija, obavezno čitajte deklaracije i opis proizvoda koji pazarite, jer pomoću njih možete dobiti sve potrebne informacije. Prilikom naručivanja rančeva za decu u online knjižari, obratite pažnju na nekoliko kriterijuma koji će vam biti odrednica kvaliteta i funkcionalnosti:

  • Materijali rančeva – obratite pažnju od kog su materijala izrađeni školski rančevi Bitna informacija koja vam može koristiti je da su rančevi od platna ili poliestera lagani i odgovarajući za vaše dete, jer mu neće predstavljati dodatno opterećenje za kičmu. Većina ovih materijala je i vodootporna, kako bi unutrašnjost ranca bila uvek suva. 

  • Ojačani delovi ranca – nije loše da znate da pri izboru školskih rančeva obratite pažnju i na informaciju da li je dno ranca dodatno ojačano.  Gumena ojačanja na dnu ranca su izdržljiva i pomoći će da se ranac ne deformiše usled tereta i ne pravi dodatni problem pri nošenju tereta. Naramenice za ramena trebalo bi, takođe, da budu dodatno ojačana i široka, kako bi omogućili detetu dodatnu stabilnost prilikom hodanja. 

  • Više pregrada i džepova – za decu mlađeg uzrasta obavezno kupujte rančeve sa više pregrada, radi boljeg raspoređivanja knjiga i pribora. Dodatni džepovi omogućuju da detetu uvek bude pri ruci neka sitnica koju nosi, radi lakše organizacije. 

  •  Svetleći dodaci kao sigurnost – praktičan detalj koji će omogućiti bolju vidljivost vašeg deteta prilikom odlaska u školu ili povratka kući.

  • Uzmite u obzir i sam izgled ranca – uslišite želju vašeg školarca i obratite pažnju da prilikom izbora ranca, to bude upravo onaj sa njegovim omiljenim crtanim junakom. 


Koja mesta su najpogodnija za naručivanje školskih rančeva?


Izbor školskih rančeva je zaista veliki, ali najsigurnije mesto gde se prodaju najkvalitetniji školski rančevi su svakako bolje opremljene knjižare. Osim široke i raznovrsne ponude, koja je u potpunosti podređena sigurnosti i praktičnosti mališana, uvek možete dobiti adekvatne informacije od iskusnih prodavaca, koji će odgovoriti na sva vaša pitanja i nedoumice. 

Srodni tekstovi:


Spermogram - važnost preventive u očuvanju zdravlja

Bolesti koje se prenose seksualnim putem su jedan od najvećih neprijatelja zdravlja reproduktivnih o...

Detaljnije

Značaj vitamina E

U pitanju je hranljiva materija koja je važna za vid, reprodukciju i zdravlje krvi, mozga i kože. Po...

Detaljnije

Život sa bolom – život sadašnjice

Dok smo mladi, uglavnom ne razmišljamo o starosti i navikama koje bi nam pomogle u kasnijem ž...

Detaljnije

Fiksna proteza za decu

Mada je najbolje vreme za nošenje fiksnih proteza period srednje škole i studiranja, r...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS