ŠTA UZROKUJE NOĆNI KAŠALJ I KAKO GA SE REŠITI


Prevencija i lečenje Prevencija i lečenje

Svaku noć Vas budi jak kašalj koji nikako ne prestaje? Ne možete uveče da spavate mirno od kašlja? Kašalj koji iritira danju je sam po sebi nepodnošljiv, a noću u pogoršanom obliku tek predstavlja veliku nevolju. Ova pojava je veoma frustrirajuća i svako ko se susreće sa njom ne može da se odmori i pruži sebi kvalitetan san. 

Verovatno se pitate koji su uzroci i da li će ikada sva ta muka potpuno nestati. Stresu i nesanici je došao kraj, jer za noćni kašalj itekako postoje adekvatni lekovi.

Priroda pruža mnogobrojne efektne prirodne lekove pomoću kojih se može tretirati kašalj koji se uporno javlja tokom noći. Mi Vam predlažemo nekoliko koje možete isprobati, a prvo je važno da se upoznate sa ovom pojavom i da otkrijete uzrok da bi se lakše izborili protiv nje.

DEFINICIJA KAŠLJA

Kašalj predstavlja refleks do kojeg dolazi da bi se disajni putevi očistili od iritanata. Nervi, smešteni unutar disajnih puteva, postaju stimulisani zbog alergija, uzročnika infekcija i lekova, što proizvodi eksploziju vazduha iz pluća pod visokim pritiskom. Kašalj može pokrenuti sama osoba, ali se češće on događa bez naše volje. Kašalj može biti akutni ili hronični. Lečenje zavisi od onoga što ga pokreće. 

NAJČEŠĆI UZROČNICI

Mnogi faktori pokreću noćni kašalj. Kao najčešći, ističu se refluks želudačne kiseline i postnazalna sekrecija. U slučaju refluksa kiseline, dok ležite, na želudačni sadržaj gravitacija deluje drugačije nego u stojećem položaju. Kiselina kreće u suprotnom smeru i iritira grlo pacijenta, što dovodi do kašlja. Kada je u pitanju postnazalna sekrecija, slivanje mukusa sa zadnje strane grla dok osoba leži stvara iritaciju i sam kašalj. Suv vazduh je jedan od mogućih uzroka noćnog kašlja. Korišćenje medikamenata, poput lekova za regulaciju krvnog pritiska (beta blokeri), može kao neželjeni efekat izazvati noćni kašalj. Kod prehlade i gripa, kašalj se uvek pogoršava tokom noći.

OSOBE POD RIZIKOM

Svako kod pati od alergije ili sinusne infekcije može se suočiti sa problemima koje sa sobom nosi noćni kašalj. To može biti alergija na polen, dlaku kućnih ljubimaca, prašinu, buđ itd. Mnogi pušači se muče sa intezivnim kašljem koji se javlja noću. Zbog sastava duvanskog dima i cigareta, kašljanjem se organizam oslobađa od hemikalija i ukoliko kašalj predugo traje može se razviti hronični oblik bronhitisa. Pacijenti sa astmom se neretko susreću sa upornim noćnim kašljem. Simptomi su izraženiji ukoliko se astma ne kontroliše i ne leči. U slučaju da živite u okruženju kojeg odlikuje zagađen vazduh, postoji verovatnoća da ćete imati problem sa kašljanjem tokom noći.

SIMPTOMI NOĆNOG KAŠLJA

U slučaju da je pokretač akutnog kašlja infekcija, on može biti praćen visokom temperaturom, groznicom, glavoboljom, otežanim disanjem kroz nos zbog nakupljenog mukusa i mučninom. Sve ovo prati i postnazalna sekrecija. Znaci i simptomi akutnog kašlja koji nije infektivan su slični i pogoršavaju se ukoliko je pacijent izložen hemikalijama i iritantima iz spoljašnjosti. Kod hroničnog kašlja, svaki simptom je dugotrajniji i izraženiji nego kod akutnog, a posebno ukoliko ga izazivaju infekcije, alergije, lekovi i neke bolesti. Kod raka pluća može se uočiti iskašljavanje krvi.

DODATNA POMOĆ

- Prestanite da pušite. Ako to ne možete da učinite sami, potražite stručnu pomoć. Takođe, klonite se i udisanja duvanskog dima u društvu drugih pušača, onosno pasivnog pušenja.

- Redovno menjajte posteljinu. Na posteljini se vremenom nakupljaju alergeni kao što su prljavština i grinje. Svake nedelje stavite novu jastučnicu, prekrivač i čaršav, a iskorišćenu posteljinu operite u mašini na 60 stepeni.

- Izbegavajte noćnu užinu i jelo neposredno pred spavanje. Ovo je veoma loša navika. Tokom noći, hrana ne može da se razlaže i apsorbuje kao danju, zbog čega se stvara veća količina želudačne kiseline.

- Spavajte odvojeno od svog kućnog ljubimca. Koliko god da je lepo ušuškati se sa svojim krznenim prijateljem, najbolje bi bilo da tokom noći spavate odvojeno. Praktikujte ovo bar dok se ne izlečite.

- Smanjite unos masne hrane, kofeina i alkohola. Sve ovo pojačava efekte refluksa želudačne kiseline. Jedite voće i povrće, žitarice, orašaste plodove i mahunarke u izobilju.

- Zatvarajte prozore uveče. Spavanje sa otvorenim prozorima takođe može uticati na pojavu noćnog kašlja. Sprečićete postnazalnu sekreciju i iritaciju grla. 

- Nabavite ovlaživač vazduha. Koristite ga prema uputstvu za upotrebu u sobi u kojoj spavate. Na ovaj način ublažićete simptome kašlja.


Srodni tekstovi:


Analiza EEG signala u istraživanju kognitivnih procesa mozga

EEG (elektroencefalografija) se koristi kao alat u istraživanju kognitivnih procesa mozga. Kori&scar...

Detaljnije

Treći mesec trudnoće - kako se oseća trudnica i kako se razvija beba

Treći mesec trudnoće obuhvata period od 9-13. nedelje i predstavlja kraj prvog trimestra trudnoće. K...

Detaljnije

Prednosti koje imaju moderno opremljeni starački domovi za boravak lica sa zadovoljstvom

Boravak starijih osoba kod kuće obično podrazumeva aktivnu negu koju moraju pružati profesionalna i ...

Detaljnije

Da li je dozvoljena fizicka aktivnost posle operacije vena?

Operacija vena predstavlja hirurški zahvat koji može biti manje ili više složen, u zav...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS