Žalfija kao moćan saveznik zdravlja


Prevencija i lečenje Prevencija i lečenje

Žalfija ili kadulja se kao lekovita biljka vekovima koristi u narodnoj medicini, a nekada je imala veliki uticaj kod lečenja veoma ozbiljnih zdravstvenih stanja. Ova biljka je veoma moćna, pa kod nekih osoba može izazvati ubrzan rad srca i konvulzije. Ne preporučuje se trudnicama, deci i majkama koje doje. Period cvetanja ove biljke počinje u maju i traje sve do jula meseca. Karakteristična je po prijatnom i aromatičnom mirisu.

Lekoviti deo biljke je njen list, koji sadrži mnogo aktivnih sastojaka kao što su: etarsko ulje, tanini, kalcijum, kalijum, belančevine i fenolne kiseline. Spada u najmoćnije prirodne antiseptike, pa nije ni čudo što je veoma cenjena u narodu. Kadulja se koristi kod upale grla i promuklosti, kod upale unutrašnjih organa, za lečenje gljivičnih infekcija, za regulaciju prekomernog znojenja, kao i kod poremećaja menstrualnog ciklusa. Cenjena je i u kulinarstvu, gde se koristi kao začin. Žene koje doje, a žele da prestanu sa dojenjem koriste je kako bi zaustavile dalju produkciju mleka.

listovi zalfije

Priprema čaja od žalfije

Žalfija se koristi kao čaj, tinktura ili etarsko ulje. U pripremi čaja, jedna kafena kašičica biljke se preliva ključalom vodom, poklopi se i nakon 15 minuta se procedi i pije. Ne preporučuje se ispijanje više od 3 šolje čaja dnevno. Kada se koristi kao kao antiseptik kojim se ispiraju usta i grlo, preporučuje se priprema jačeg čaja. Tada se jedna supena kašika čaja preliva ključalom vodom. U tom sliučaju, čaj bi trebao da odstoji oko pola sata. Zatim se procedi i što duže se drži u ustima. Najbolje je čaj od kadulje koristiti mesec dana pa zatim napraviti pauzu od desetak dana. Žalfija nije otrovna, ali ima komponente koje mogu da smetaju pojedinim osobama. Ovaj čaj se koristi i za umirenje, jer se smatra da ima blagotvorno dejstvo na nervni sistem.

Pomoć kod neredovnih i bolnih menstruacija

Žalfija se pokazala kao uspešan borac u borbi protiv bakterija i gljivica, na prvom mestu kandide. Kada se pomeša sa orahovim listom i bršljanom, infekcija kandidom nestaje kao rukom odnesena. Ovo je jedna od retkih biljaka koja se može koristiti kod smanjenja znojenja. Zato se preporučuje protiv naleta vrućine i noćnog znojenja, koji su karakteristični za period klimaksa. Valunzi koji se javljaju u menopauzi, biće ublaženi uz pomoć ove biljke. Ako patite od neredovnih i bolnih mentruacija, čaj od kadulje će vam sigurno olakšati tegobe.

Kupke sa ovom biljkom se preporučuju kod problema preteranog znojenja nogu, kao i kod atletskog stopala. Nekada se ova biljka koristila u lečenju tuberkuloze. Koristi se i kod lečenja bronhitisa i astme. Čaj od kadulje je dobar stimulator, pa se koristi za podizanje koncentracije i energije. Mogu je koristiti osobe koje pate od konstantne pospanosti, ali se ne preporučuje nervoznim osobama, je stimuliše nervni sistem. Kada se kombinuje sa drugim biljkama, može pomoći kod bolesti organa za varenje. Koristi se i za podsticanje apetita, ali i za dovođenje hormona u ravnotežu. Ograničenje upotrebe ove lekovite biljke postoji kod osoba koje pate od epilepsije i imaju česte epileptične napade, kao i kod pojedinih oblika karcinoma.

Za više korisnih informacija pratite portal Zdravisimo




Srodni tekstovi:


Diskus hernija kod sportista

Održanje zdravstvene kondicije organizma ne može da se zamisli bez bavljenja fizičkom aktivnošću, a ...

Detaljnije

Kako do belih zuba u nekoliko minuta

Da li ste želeli blistavo bele zube, ali ne znate kako da ih postignete? Pa, niste sami, prema studi...

Detaljnije

Kako izgleda kolonoskopija – Iskustva

Kolonoskopija predstavlja detaljan pregled creva, pomoću instrumenta koji se naziva kolonoskop i slu...

Detaljnije

Režanj operacija – bezbolna intervencija koja spašava ugroženi zub od ispadanja!

Parodontopatija je bolest tkiva koji čini potpornu strukturu korena zuba. Reč je o progresivnoj upal...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS