Namirnice koje imaju pozitivno dejstvo na proces varenja


Ishrana Ishrana

Varenje je prirodan proces koji se svakodnevno odigrava u našem organizmu. Ovaj proces predstavlja rastvaranje molekula hrane, tako da se oni apsorbuju u krvnu plazmu. 

Varenje započinje unošenjem hrane, odnosno žvakanjem, a završava se u crevima. 

Manjina koja sebe može nazvati i srećnicima nema problema sa sistemom organa za varenje. Nažalost, veći je broj onih koji su barem jednom tokom života iskusili digestivne smetnje. 

Bol u stomaku, nadutost, želudačni refluks, problemi sa stolicom i mnoge druge tegobe neretko su udružene, te pojedinca sprečavaju da obavlja svakodnevne životne aktivnosti. Izuzev razgovora sa lekarom, čiji saveti i terapija će imati pozitivnog uticaja na vaše varenje, promena ishrane je još jedna važna stavka na koju treba da mislite. 

U narednim redovima pisali smo upravo o namirnicama koje bi gotovo svakodnevno trebalo da se nalaze na vašem jelovniku, čijim konzumiranjem ćete pre svega pospešiti varenje, ali i uticati pozitivno na druge procese u organizmu.


#1 Fermentisani mlečni proizvodi - namirnice koje imaju pozitivno dejstvo na probavu

Izuzev bogatog nutritivnog sastava, odnosno vitamina i minerala kojje sadrže u svoj sastavu, fermentisani mlečni proizvodi izdvajaju se kao izuzetno blagotvorni za varenje. Naravno, pojedini mlečni proizvodi nalaze se na samom vrhu kada govorimo o pozitivnom dejstvu na varenje. 

Jeste li čuli za probiotske fermentisane proizvode koji su idealna formula za dobro varenje?

Naime, ovi napici imaju blag ukus, te se idealno kombinuju uz najraznovrsnije namirnice. Ono što ih čini blagotvornim za proces varenja jesu probiotske bakterije i oligofruktoza - vlakno koje je izuzetno značajno za povećanje broja dobrih bakterija. 

Na našem tržištu, izdvajaju se proizvodi čiji su pozitivni efekti na varenje, smanjenje nadutosti i bolova u stomak vidljivi posle samo 10 dana konzumiranja! Ukoliko želite da pospešite proces varenja i pomognete vašem želucu, naš predlog je da uključite ovaj napitak uz svoj doručak ili večeru. 


#2 Jabuka - voće sa brojnim zdravtvenim benefitima

Poznato je da su raznovrsne sveže voćke bogate mineralima i vitaminima, te da njihovo konzumiranje pozitivno utiče na različite segmente našeg organizma. Kada govorimo o varenju, određeno voće se ipak izdvaja sa liste, te staje na sam vrh blagovornih namirnica. Naime, jabuke sadrže pektin, polisaharid koji se ponaša kao prebiotik. 

Šta to zapravo znači? 

Prebiotici su jedinjenja koj podstiču razmnožavanje korisnih bakterija, te ćete konzumiranjem jabuka zaštiti crevnu floru i potpomoći proces varenja. Dobra vest je da jabuke možete konzumirati tokom cele godine, a predlog je da ih uključite u svakodnevnu ishranu u vidu zdrave užine. 

Pored pozitivnih efekata na varenje, jabukama ćete smanjiti rizik od srčanog udara, kao i od nastanka dijabetesa tipa 2. Polifenoli koje ova zdrava voćka sadrži će svojim moćnim antioksidativnim dejstvom doprineti očuvanju vitalnosti čitavog organizma. 

Slobodno se možete voditi poznatom rečenicom: “Jedna jabuka na dan, tera doktora van”!


#3 Žitarice - blagotvorna vlakna rešavaju brojne probleme sa varenjem

Žitarice spadaju u osnovne namirnice u čovekovoj ishrani, a u piramidi ishrane, proizvodi od žitarica nalaze se u samoj bazi, što govori da treba da predstavljaju najveći deo ishrane. 

Nutricionistička piramida svedoči o hranljivim sastojcima koje žitarice obezbeđuju ljudima, a posebno se ističu integralne žitarice od celog zrna. Upravo u omotaču (mekinje) jednog celog zrna žitarice smešten je najveći broj nutrijenata, ali i biljnih vlakana koji podstiču normalan proces varenja. 

Izuzev toga, konzumiranjem žitarica smanjuje se rizik od gojaznosti, i sprečava prejedanje što je čest problem savremenog čoveka. 


#4 Zeleno lisnato povrće - dobar izvor vitamina i minerala 

Zeleno lisnato povrće kao što su spanać, kelj, kupus, zelena salata, može se konzumirati sveže ili termički obrađeno, kao glavno jelo ili kao prilog, a obroka u koje možete uključiti ovo povrće ima mnogo.

Opcije za kombinovanje i pripremu ovog povrća su raznovrsne, te je naš savet da se upustite u kuhinjske majstorije i svom želucu doprinesete na najbolji način - unosom mnoštva minerala i vitamina. 

Gotovo svako zeleno lisnato povrće bogato je kalcijumom, gvožđem, magnezijumom i vlaknima. Takođe, karakteristika koja krasi ove namirnice je niska kaloričnost, te se ističu kao jedne od glavnih namirnica zdrave dijete. 

Kombinujte ovo povrće sa ribom, crvenim i belim mesom i dobićete zdrav i zasitan obrok, a ako ga unesete u optimalnoj količini, varenje neće biti problem. 

Za kraj ćemo vas posavetovati da u svakodnevoj ishrani, prilikom konzumiranja hrane budete umereni, za koji god obrok da ste se odlučili. Prejedanje i kozumiranje hrane na brzinu, otežaće posao vašem digestivnom traktu, usporiti proces varenja i probavu. Takođe, nezdrave grickalice i rafinisane šećere, zamenite šakom blagotvornih, hranljivih i zasitnih orašastih plodova. 

Zdrave namirnice koje se nađu na vašem tanjiru ne samo da će imati pozitivnih uticaja na vaše varenje, već i na imuni sistem.

Poznato je da ishrana igra veliku ulogu u zdravlju čitavog organizma, pa je naš savet da se postarate da vaša ishrana bude izbalansirana, zdrava i redovna!

Nadamo se da vaš je naš tekst informisao o pojedinim namirnicama koje će blagotvorno delvati na vaš digestivni trakt, te da ste čitanjem dobili inspiraciju za pripremu novih i zdravih obroka na kojima će vam stomak biti zahvalan!




Srodni tekstovi:


Kako čitanje vesti iz crne hronike utiče na naše mentalno zdravlje?

Pojava pametnih telefona i te kako je uticala na svakodnevne navike običnog čoveka na svim poljima i...

Detaljnije

Kada se javlja alergija kod beba i kako se leči?

Deca i bebe nemaju dovoljno razvijen imunitet pa su osetljivije na infekcije i bolesti, ali ne mogu ...

Detaljnije

Trčanjem do izlečenja depresije i drugih tegoba

„U zdravom telu – zdrav duh.“, predpostavljam da ste često čuli ovu rečenicu i da ...

Detaljnije

Kako prepoznati uobičajene promene na koži: Znakovi i simptomi kožnih bolesti

Koža je najveći organ našeg tela i igra ključnu ulogu u zaštiti našeg tela od s...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS