Xiaomi beleži rekordne rezultate dok su promet i profit za Q1 2021. na najvišem istorijskom nivou


Ostalo



Strategija „Smartphone × AIoT“ poboljšava performanse svih segmenata poslovanja

Kompanija zadržava svoju poziciju među top tri igrača na globalnom tržištu pametnih telefona

Xiaomi drugi uzastopni kvartal zauzeo prvo mesto u Istočnoj Evropi



Beograd, Srbija, 27. maj – Kompanija Xiaomi, globalni tehnološki lider, objavila je svoje nerevidirane konsolidovane rezultate za tri meseca koja su se završila 31. marta 2021. godine. U prvom kvartalu 2021. godine, ukupan prihod i prilagođeni neto profit kompanije Xiaomi daleko je premašio očekivanja tržišta. Ukupan prihod za pomenuti period iznosio je 76,9 milijardi RMB, što predstavlja povećanje od 54,7% u odnosu na prethodnu godinu, dok je korigovana neto dobit za isti period iznosila 6,1 milijarde RMB, što je porast od 163,8% u odnosu na prošlu godinu.


Finansijski detalji za Q1 2021:


  • Ukupan prihod od 76,9 milijardi RMB, veći za 54,7% u odnosu na isti period prethodne godine;
  • Bruto dobit oko 14,2 milijarde RMB, 87,4% više u odnosu na isti period prethodne godine;
  • Neto dobit prilagođena MSFI iznosi 6,1 milijarde RMB, što je 163,8% više u odnosu na isti period prethodne godine.


„Tokom prvog kvartala 2021. godine, ukupan prihod i prilagođena neto dobit dostigli su rekordne kvartalne maksimume, pokazujući robusnost našeg poslovnog modela i snažno izvršavanje naših strategija. Snažan rast isporuka pametnih telefona podstakao je kontinuirano širenje naše globalne baze korisnika. Naša AIoT platforma nastavila je da se širi u tandemu širom sveta. Pored solidnog rasta u našim postojećim poslovnim linijama, takođe nastavljamo da istražujemo nove prilike i širimo naš poslovni horizont. U martu 2021. godine predstavili smo svoj novi brend identitet, a takođe smo najavili i naš zvanični ulazak u segment pametnih električnih vozila, postavljajući kurs za uzbudljivo putovanje koje će kompaniji obezbediti svetlu budućnost u narednoj deceniji“, izjavili su predstavnici kompanije Xiaomi. 


U prvom kvartalu 2021. godine, poslovanje kompanije Xiaomi u segmentu pametnih telefona nastavilo je da značajno raste. Prihod od prodaje pametnih telefona porastao je za 69,8% na 51,5 milijardi RMB u odnosu na prošlu godinu. Globalne isporuke pametnih telefona u tom periodu dostigle su 49,4 miliona jedinica, a bruto profitna marža za poslovanje sa pametnim telefonima iznosila je 12,9%. Prema Canalis-u, Grupa je tokom kvartala zadržala 3. poziciju u pogledu globalne isporuke pametnih telefona, držeći tržišni udeo od 14,1%.


Tokom istog perioda, osnovna strategija Grupe „Smartphone × AIoT“ nastavila je da podupire njene izvanredne performanse. IoT i segmenti lajfstajl proizvoda zabeležili su snažne performanse s povećanjem prihoda od 40,5% u odnosu na prošlu godinu, na 18,2 milijarde RMB. Segment Internet usluga Grupe nastavio je sa solidnim rastom, jer su prihodi porasli za 11,4% u odnosu na prethodnu godinu, na 6,6 milijardi RMB u prvom kvartalu 2021. godine. Bruto profitna marža segmenta Internet usluga dostigla je 72,4% u tromesečju. Prihod od oglašavanja dostigao je još jedan rekordni kvartalni rekord od 3,9 milijardi RMB, što predstavlja rast od 46,3% u odnosu na prethodnu godinu.


Globalna tržišta održavaju zamah rasta, dok se u Evropi beleži eksplozivan rast. U prvom kvartalu 2021. godine, prihod kompanije Xiaomi sa globalnih (overseas markets) tržišta porastao je za 50,6% u odnosu na prošlu godinu, na 37,4 milijarde RMB. Prema Canalis-u, tržišni udeo kompanije Xiaomi u prvom tromesečju svrstao se među pet najboljih kompanija koje se bave pametnim telefonima u pogledu isporuka u 62 zemlje i regiona širom sveta, i broj jedan u 12 zemalja i regiona.


Xiaomi je dalje poboljšao svoje konkurentsko pozicioniranje na ključnim tržištima. Prema Canalis-u, u prvom kvartalu 2021. godine, Grupa je prvi put u Evropi svrstana među prva dva, nakon povećanja isporuka pametnih telefona za 85,1% u odnosu na prethodnu godinu, što je omogućilo zadržavanje tržišnog udela od 22,7%.


Primetno je takođe da je Xiaomi drugi uzastopni kvartal zauzeo prvo mesto u Istočnoj Evropi, gde su isporuke pametnih telefona porasle za 81,8% u odnosu na prošlu godinu i dostigle 32,5% tržišnog udela. Xiaomi je takođe prvi put na prvom mestu u Rusiji sa tržišnim učešćem od 32,1%.



 

O kompaniji Xiaomi:


Korporacija Xiaomi je osnovana u aprilu 2010. godine i uvrštena u glavnu listu hongkonške berze 9. jula 2018. (1810.HK). Xiaomi je internet kompanija sa fokusom na pametne telefone i pametni hardver, zajedno povezanim Internet of Things (IoT) platformom.


S jednakim naglaskom na inovacije i kvalitet, Xiaomi kontinuirano sledi visokokvalitetno korisničko iskustvo i operativnu efikasnost. Kompanija neumorno gradi neverovatne proizvode po fer ceni kako bi svi na svetu uživali u boljem životu putem inovativne tehnologije.


Xiaomi je trenutno četvrti brend pametnih telefona po veličini na svetu i uspostavio je vodeću svetsku potrošačku IoT platformu sa 271 miliona pametnih uređaja povezanih na svoju platformu, ne računajući pametne telefone i laptope. Xiaomi proizvodi su prisutni na više od 90 tržišta širom sveta.


U avgustu 2020. godine, kompanija se po drugi put našla na listi Fortune Global 500, zauzevši 422. mesto, što je za 46 mesta bolja pozicija u odnosu na prošlu godinu. Kompanija je takođe zauzela 7. mesto među internet kompanijama na listi. U maju 2020. kompanija se ponovo našla na Forbsovoj Gobal 2000 listi i rangirala još bolje na 384. mestu.


Xiaomi je sastavni deo Hang Seng indeksa, Hang Seng indeksa, Hang Seng China Enterprises indeksa i Hang Seng TECH indeksa.


Za više informacija o kompaniji posetite https://blog.mi.com/en/.




Srodni tekstovi:


Kako izgleda kolonoskopija – Iskustva

Kolonoskopija predstavlja detaljan pregled creva, pomoću instrumenta koji se naziva kolonoskop i slu...

Detaljnije

Kako nam pametna tehnologija pomaže da ostanemo zdravi?

U eri u kojoj tehnologija napreduje brže nego ikada, naše mogućnosti da se brinemo o sopstven...

Detaljnije

Jedan dan posta - ideje za obroke

Dok neki ljudi praktikuju post kada god je to propisano u crkvenom kalendaru i preporučeno od strane...

Detaljnije

Kako do belih zuba u nekoliko minuta

Da li ste želeli blistavo bele zube, ali ne znate kako da ih postignete? Pa, niste sami, prema studi...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS