Neuhranjenost kod dece i odraslih – kako regulisati?


Ishrana Ishrana

Malnutricija je stanje pothranjenosti organizma koje nastaje usled smanjenog i neadekvatnog unosa vitamina i minerala u dužem vremenskom periodu. Ugroženi su svi, a deca, stariji i trudnice najviše. 

Iako je ovo fizičko razbolevanje organizma, uzrokuju ga brojne okolnosti, a kod odraslih često i psihički problemi. Treba lečiti i uzrok, ali se mora delovati i na posledicu, pothranjenost, jer ovo stanje može biti vrlo opasno.

Pored raznovrsne ishrane važni su i suplementi, a „Nutridrink“ je tečna hrana koja je pravi izbor za nadoknadu energije i oporavak organizma.

Malnutricija (neuhranjenost) – koliko je opasna?

Svaki neželjeni gubitak kilograma i pad indeksa telesne mase ispod granice je signal da je pothranjenost nastupila. Nastaje iz različitih razloga:

  • Problema sa digestivnim traktom ( gutanjem, unosom čvrste hrane, poremećaj varenja, nemogućnost organizma da iskoristi hranljive materije)
  • Svesno odbijanje hrane
  • Gubitak apetita
  • Brz metabolizam i stanja koja uzrokuju anoreksiju

Svi ovi uzroci se mogu javiti i kod dece i kod odraslih i što duže traje to je organizam slabiji i lečenje teže. Posledica nedovoljnog unosa vitamina i minerala je opšte propadanje organizma:

  • Na koži nastaju promene u vidu gubitka elastičnosti, osipa, pojave modrica
  • Kosa se proređuje i opada, nokti su krti, tanki i lome se
  • Javlja se problem sa vidom, snom, simptomi demencije, nervoze
  • Menja se osećaj u rukama i nogama i trnjenje u ekstremitetima
  • Postoji poremećaj varenja
  • Postepeno krivljenje kostiju

Skup simptoma pokazuje dublje promene u organizmu koji se vide kroz lošiju krvnu sliku i nepravilan rad organa koje mogu ugroziti život pa je jasno zašto je važno preduprediti dalji razvoj malnutricije.

Nutridrink – kompletna dnevna doza hranljivih materija!

Da bi se malnutricija sprečila i izlečila treba koristiti visokoenergetske suplemente koji su prilagođeni stanjima kada je neophodno brzo i kvalitetno nadoknaditi manjak nutitijenata. Nutridrink je tečna hrana koja donosi 2000 kcal i raznovrsne vitamine i minerale kao najbolji izvor energije.

Preparat je bez laktoze, bez glutena, bez purina tako da je bezbedan i za decu i za odrasle. A pošto dolazi u tri ukusa: čokolada, vanila i jagoda, obezbediće prijatno ispijanje čak i kod najprobirljivijih osoba.

Nutridrink je tečna, pripremljena hrana, tako da se može koristiti u svakom trenutku i jednostavno pomoći da se organizam oporavi. Primenjuje se 2 do 3 meseca i može se koristiti kao dodatak ishrani (1-3 puta na dan) ili kao jedina hrana (6-7 puta na dan). Napitak se ispija polako, najbolje gutljaj po gutljaj da bi organi za varenje prihvatili sve hranljive sastojke.

Pored kazina - proteina visoke biološke vrednosti, Nutridrink sadrži biljne masti, ugljene hidrate, a najviše maltrodekstrin. Mešavinu prirodnih karotinoida, masne kiseline, antioksidante…pa zato može da bude odlična zamena redovnu ishranu, ako to stanje pacijenta zahteva.

Posetite KibidShop i proverite ceo asortiman Nutridrink dodataka jer imaju i liniju za decu već od godinu dana - NutriniDrink Multi Fibre i bezbedan je kao dodatak ishrani i kod težih stanja kod dece, ali i za prevenciju opstipacije i obogaćivanje postojećeg jelovnika.

Pothranjenost je ozbiljno stanje za čije lečenje vam trebaju dokazano dobri preparati. Nutridrink je bezbedan, zdrav, bogat vitaminima, mineralima i oligoelementima pa zato i brzo donosi vidljive rezultate.




Srodni tekstovi:


Kako bez stresa upravljati bračnim izazovima

Brak je odiseja, puna neistraženih teritorija i neočekivanih previranja. Od trenutka kada dvoje ljud...

Detaljnije

Pet saveta korisnih za očuvanje zdravlja očiju i vida

Bez obzira na to koliko imate godina života tema zdravja je ona o kojoj bi trebalo svakodnevno da ra...

Detaljnije

Nega suve kože

Suva koža često zahteva posebnu pažnju i pravilnu negu kako bi zadržala svoju svežinu, vlažnost i el...

Detaljnije

Koje sve vrste zavisnosti postoje i kako ih lečiti?

Zavisnost je posebno stanje u kojem osoba gubi kontrolu nad svojim ponašanjem. Osobe u ovakvo...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS