Neuhranjenost kod dece i odraslih – kako regulisati?


Ishrana Ishrana

Malnutricija je stanje pothranjenosti organizma koje nastaje usled smanjenog i neadekvatnog unosa vitamina i minerala u dužem vremenskom periodu. Ugroženi su svi, a deca, stariji i trudnice najviše. 

Iako je ovo fizičko razbolevanje organizma, uzrokuju ga brojne okolnosti, a kod odraslih često i psihički problemi. Treba lečiti i uzrok, ali se mora delovati i na posledicu, pothranjenost, jer ovo stanje može biti vrlo opasno.

Pored raznovrsne ishrane važni su i suplementi, a „Nutridrink“ je tečna hrana koja je pravi izbor za nadoknadu energije i oporavak organizma.

Malnutricija (neuhranjenost) – koliko je opasna?

Svaki neželjeni gubitak kilograma i pad indeksa telesne mase ispod granice je signal da je pothranjenost nastupila. Nastaje iz različitih razloga:

  • Problema sa digestivnim traktom ( gutanjem, unosom čvrste hrane, poremećaj varenja, nemogućnost organizma da iskoristi hranljive materije)
  • Svesno odbijanje hrane
  • Gubitak apetita
  • Brz metabolizam i stanja koja uzrokuju anoreksiju

Svi ovi uzroci se mogu javiti i kod dece i kod odraslih i što duže traje to je organizam slabiji i lečenje teže. Posledica nedovoljnog unosa vitamina i minerala je opšte propadanje organizma:

  • Na koži nastaju promene u vidu gubitka elastičnosti, osipa, pojave modrica
  • Kosa se proređuje i opada, nokti su krti, tanki i lome se
  • Javlja se problem sa vidom, snom, simptomi demencije, nervoze
  • Menja se osećaj u rukama i nogama i trnjenje u ekstremitetima
  • Postoji poremećaj varenja
  • Postepeno krivljenje kostiju

Skup simptoma pokazuje dublje promene u organizmu koji se vide kroz lošiju krvnu sliku i nepravilan rad organa koje mogu ugroziti život pa je jasno zašto je važno preduprediti dalji razvoj malnutricije.

Nutridrink – kompletna dnevna doza hranljivih materija!

Da bi se malnutricija sprečila i izlečila treba koristiti visokoenergetske suplemente koji su prilagođeni stanjima kada je neophodno brzo i kvalitetno nadoknaditi manjak nutitijenata. Nutridrink je tečna hrana koja donosi 2000 kcal i raznovrsne vitamine i minerale kao najbolji izvor energije.

Preparat je bez laktoze, bez glutena, bez purina tako da je bezbedan i za decu i za odrasle. A pošto dolazi u tri ukusa: čokolada, vanila i jagoda, obezbediće prijatno ispijanje čak i kod najprobirljivijih osoba.

Nutridrink je tečna, pripremljena hrana, tako da se može koristiti u svakom trenutku i jednostavno pomoći da se organizam oporavi. Primenjuje se 2 do 3 meseca i može se koristiti kao dodatak ishrani (1-3 puta na dan) ili kao jedina hrana (6-7 puta na dan). Napitak se ispija polako, najbolje gutljaj po gutljaj da bi organi za varenje prihvatili sve hranljive sastojke.

Pored kazina - proteina visoke biološke vrednosti, Nutridrink sadrži biljne masti, ugljene hidrate, a najviše maltrodekstrin. Mešavinu prirodnih karotinoida, masne kiseline, antioksidante…pa zato može da bude odlična zamena redovnu ishranu, ako to stanje pacijenta zahteva.

Posetite KibidShop i proverite ceo asortiman Nutridrink dodataka jer imaju i liniju za decu već od godinu dana - NutriniDrink Multi Fibre i bezbedan je kao dodatak ishrani i kod težih stanja kod dece, ali i za prevenciju opstipacije i obogaćivanje postojećeg jelovnika.

Pothranjenost je ozbiljno stanje za čije lečenje vam trebaju dokazano dobri preparati. Nutridrink je bezbedan, zdrav, bogat vitaminima, mineralima i oligoelementima pa zato i brzo donosi vidljive rezultate.




Srodni tekstovi:


Spasite zdravlje i očistite nameštaj

Da li vam je u domu mirisno i čisto zavisi od celokupne čištoće enterijera. Šta to zna...

Detaljnije

Boli vas vrat ujutru kad ustanete? Možda imate spondilozu?!

Nakon buđenja ujutru, često se dešava da nam je vrat ukočen pa ne možemo da ga pomerimo u str...

Detaljnije

Kako izgledaju i koliko hemoroidi traju?

Jedan od većih problema sa kojim se tokom života susretne čak 50% svetske populacije jesu hemoroidi....

Detaljnije

Kako negovati dečiju kožu sklonu ekcemu?

Ekcem je upalno stanje kože koje izaziva crvenilo, svrab, ljuspanje, a u najtežim situacijama i rane...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS