Upotreba eteričnih ulja u metodama prirodnog lečenja


Prevencija i lečenje Prevencija i lečenje

Poznato je da su eterična ulja od davnina korišćena za lečenje i ublažavanje različitih tegoba. Smatra se da su se još pre oko 5.000 godina na području Indije u ajurvedskoj medicini koristila aromatična i biljna jedinjenja, a kineska medicina je eterična ulja vekovima koristila za poboljšanje zdravlja. Danas su biljni ekstrakti manje zastupljeni u savremenoj medicini, dok su u alternativnoj medicini, odnosno prirodnom lečenju veoma popularni. Razlog slabe zastupljenosti eteričnog ulja u savremenoj medicini je taj što ne postoji dovoljno kliničkih ispitivanja, kao i taj što nije moguća masovna industrijska proizvodnja. U narednim redovima pozabavićemo se prirodnim metodama lečenja uz pomoć eteričnog ulja.

  1. Koja je uloga eteričnih ulja i kako se ekstraktuju iz biljke

Pre nego što pređemo na prirodno lečenje eteričnim uljima, želimo da vas upoznamo sa njihovom ulogom i podelimo sa vama kako ona iz biljke stignu do bočice. Naime, svaka aromatična biljka ima u sebi ulje koje i daje tu aromu, međutim količina tog ulja nije ista u svim delovima biljke. Tako npr. neke biljke najviše ulja imaju u cvetu, kao što je slučaj sa lavandom, nana najveću količinu etarskog ulja ima u listu, dok kim najveće količine ulja ima u semenu.

Etarsko ulje u biljkama ima nekoliko uloga. a možda najvažnija je opstanak. Ona štite biljku od patogenih organizama koji razvijaju biljne bolesti, a miris koji ulje emituje rasteruje insekte i životinje koji uništavaju biljku. Samo na taj način su biljke opstale u svom prirodnom staništu, bez modernih sredstava zaštite kao što su pesticidi. Takođe, isti taj miris privlači korisne insekte koji pomažu kod oprašivanja. Ovo je još jedan od dokaza da je priroda zaista čudesna!

Ljudi su pre više hiljada godina uočili i prepoznali značaj etarskog ulja u biljkama i pronašli način da ga ekstraktuju za sopstvene potrebe. O tome koliko su etarska ulja značajna govori činjenica da se ekstraktuju uprkos tome što za krajnji proizvod treba mnogo materijala. Naime, da biste proizveli jedan litar etarskog ulja, treba da prikupite više od 400 kilograma svežeg biljnog materijala!

Eterična ulja su lako isparljiva i zbog toga mogu da se ekstraktuju iz biljke na više različitih načina, ali najčešće se koristi destilacija uz pomoć vodene pare, koja je inače i najefikasniji način za izolovanje ulja. Objasnićemo ukratko ceo taj proces: Voda u velikim kazanima isparava, a para prolazi kroz svež ili osušen biljni materijal koji se nalazi iznad vode. Na taj način se oslobađa etarsko ulje koje zajedno sa vodenom parom odlazi kroz cev do kondenzatora, gde se hladi i prelazi iz gasovitog u tečno stanje. Nakon toga, ulje i voda otiču u tzv. florentinsku bocu, gde se razdvajaju, jer je ulje lakše i pliva po površini. Čisto etarsko ulje se potom odvaja kroz slavinu na boci.

  1. Lečenje eteričnim uljima

Postoje različiti načini upotrebe eteričnih ulja u prirodnoj medicini, u zavisnosti od tegobe koja se leči. Isto tako, u upotrebi je veliki broj različitih eteričnih ulja jer je svako korisno za određenu za lečenje određene boljke.

Masaža - Najčešča primena etarskih ulja je kod tretmana masaže. Masaža se izvodi za terapiju prilikom raznih tegoba, kao što je npr. artritis i reuma, upala mišića, glavobolja, proširene vene i slično. Recimo, za artritis i reumu se najčešće koristi eterično ulje tamjana, ruzmarina ili crnog bibera, dok ćete se, ukoliko imate upalu mišića, odlučiti za ulje mente koje hladi i opušta. Kod glavobolje najviše će vam pomoći ulja koja deluju umirujuće, poput lavande, ali i ruzmarina, koji je dobar inhibitor bola. Ukoliko imate proširene vene, odlučućete se npr. za eterično ulje čempresa koje poboljšava limfnu drenažu i cirkulaciju, smanjuje pritisak u nogama i ublažava natečenost. Takođe, u upotrebi su i mešavine biljnih ulja, tako da nemojte da se ustručavate da pomešate ulje ruzmarina i nane ili limuna i nevena, jer će ove kombinacije imati odličan efekat i ublažiti vaše proširene vene.

Inhalacija - Još jedna veoma popularna primena eteričnih ulja je inhalacija, koja se najčešće primenjuje kod zapušenja disajnih kanala, posebno kod upale sinusa. Kod ovog problema za inhalaciju se najčešće koristi ulje divlje nene koje zbog svojih svojstava ima sposobnost da veoma brzo i lako prodre u vaše disajne kanale i omogući vam da neometano dišete. Potrebno je da nekoliko kapi ulja divlje nane nakapate u vrelu vodu, a zatim da se nagnete i prekrijete glavu peškirom, kako para ne bi odlazila dalje. Za inhalaciju mogu da se koriste i druga ulja koja imaju antibakterijska i antivirusna svojstva. Pored inhalacije vodenom parom, postoji i suva inhalacija koja funkcioniše tako što nakapate ulje na maramicu i udišete.

Oralna upotreba - Za lečenje različitih stanja pojedine vrste ulja mogu da se unose u organizam i oralnim putem. Tako npr. ulje kantariona možete da pijete tri puta dnevno po 30 kapi, pre jela, uz malo vode, a ova terapija će vam pomoći kod tegoba digestivnog trakta kao što je čir na želucu i drugo, zatim može da pomogne i kod reumatizma, gihta, kod upalnih procesa u ustima, a povoljno utiče i na nesanicu, razdražljivost i druge lakše oblike neuritičnih depresija. Ulje nara možete da pijete ukoliko želite da normalizujete nivo masti i holesterola u krvi, ali i ako imate bolne menstruacije, dok etarsko ulje žalfije treba da konzumirate da biste ublažili upalu disajnih organa, grla i desni ili upalu jajnika.

Vaginalna upotreba - Većina žena se u jednom trenutku svog života susrela sa nekom vrstom vaginalne infekcije. Iako za ovakvu vrstu oboljenja savetujemo posetu ginekologu, ukoliko problem nije ozbiljan, može da vam pomogne i eterično ulje. Za ovu vrstu "ženskih problema" najviše može da vam pomogne eterično ulje čajevca. Stavite jednu kap ulja na uložak i rešićete se svraba i drugih neprijatnih simptoma. O delotvornosti ulja čajevca govori i činjenica da u svakoj apoteci možete da pronađete i vaginalete od ovog ulja, koje se stavljaju u vaginu i preporučuju se kod infekcija.

Nanošenje direktno na kožu - Eterična ulja mogu da vam pomognu kod raznih promena na koži, kao što su opekotine, posekotine, ekcem, dermatitis, ali i suva koža. S obzirom na to da je ulje lavande jedino koje vas neće iziritirati kada ga nanesete direktno na kožu, savetuje se da upravo njega koristite. Međutim, opreza nikad dosta, tako da se uvek pridržavajte pravila da eterično ulje pomešate sa nekim baznim uljem i na taj način ga razblažite.

  1. Budite oprezni kod korišćenja eteričnog ulja

Iako su eterična ulja lekovita, neoprezna upotreba može da izazove iritaciju kože, alergiju, mučninu i druge neželjene efekte. Uvek pre upotrebe dobro pročitajte uputstvo o načinu primene i nemojte da prekoračujete preporučenu dnevnu dozu.

Veliki broj različitih eteričnih ulja možete pronaći na internet prodavnici firme Asso, koja se dugo bavi distribucijom visoko kvalitetnih ulja, a kao takva je i prepoznata na našem tržištu.




Srodni tekstovi:


Koje sve usluge nude stomatološke ordinacije

Često vas boli zub ili ste u potpunosti nezadovoljno osmehom? Čini vam se da korišćenje prepa...

Detaljnije

Urinarne infekcije i dijagnostika putem laboratorije

Tokom života, gotovo da svaka osoba jednom dobije neki oblik urinarne infekcije. Kod žena mogućnost ...

Detaljnije

Zašto je važno pratiti svoj menstrualni ciklus?

Kada redovno pratite menstrualni ciklus, ne samo da ćete lakše otkriti kada nastupaju plodni ...

Detaljnije

Zašto je važno redovno korišćenje kreme za sunčanje i kako odabrati najbolju?

Jedan od najvažnijih kozmetičkih preparata koje treba koristiti tokom cele godine su kreme za sunčan...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS