Kako do zdrave i negovane kose uz pomoć ruzmarina


Lepota Lepota

Kada se pomene ruzmarin naš narod uglavnom ga vezuje za kićenje svatova. Međutim, ova začinska biljka ima brojna delotvorna dejstva po naš organizam i zdravlje. Zbog svojih sastojaka i eteričnih ulja, ruzmarin utiče na bolju cirkulaciju, lečenje tegoba i bolje pamćenje. Zato i ne čudi što ga zovu i još “lek za sve”. 

Ruzmarin je odličan za brži rast kose i u borbi protiv njenog opadanja. Pred vama su tri načina kako da uz pomoć ruzmarina imate zdravu i negovanu kosu. 

na stolu stoje dve bočice napunjene uljem ruzmarina za kosu

Čaj od ruzmarina

Osim što pomaže kod prehlada, čaj od ruzmarina je odličan za koren kose, jača ga i podstiče rast. Priprema se veoma lako, potrebna je šaka ruzmarina i voda. 

Pošto voda proključa dodajte šaku ruzmarina, a zatim neka odstoji nekoliko minuta. Čaj se može piti par puta toko dana, ali se može koristiti za negu kose. Čajem masirate vlasišta i time podstičete rast kose. Pored toga, njegovi sastojci utiču umiruju iritaciju na koži glave. 

Takođe, to će smanjiti pojavu peruti. Samo imajte na umu da se kosa ne ispira, već ostavite da upije sve. 

Voda s ruzmarinom

Potpuno neočekivano, voda s ruzmarinom je privukla pažnju mnogima ljudima koji teže zdravoj i negovanoj kosi. Najviše iz razloga što se lako priprema, dovoljno je par grančica ruzmarina i litar vode. 

Kao i u prethodnom slučaju, najpre skuvajte vodu, zatim ubacite grančice i neka odstoji oko pola sata. Kada se ohladi naspite sve u neku plastičnu bocu, fajtalica je odlična opcija jer ćete je lakše koristiti. Ako želite da što efikasnije dejstvo, koristite svakodnevno. Poput čaja, voda s ruzmarinom se takođe ne ispira.

Ulje ruzmarina za kosu

Poslednji način kako da koristite ruzmarin za brži rast kose je ulje s ovom začinskom biljkom. Ulje od ruzmarine možete kupiti, ali nema potreba da izdvajate novac kada možete sami da napravite. Neophodno je da imate listove ruzmarina, maslinovo ulje i staklenu teglu.

Kada uberete nekoliko listova ruzmarina, važno je da ih stavite na neko tamnije mesto, jer je cilj da se skroz osuše. Moraju da odstoje 24 sata, a potom ih ubacujete u staklenu teglu. Zatim će to dodati maslinovo ulje, vodite računa da svaki list bude preliven uljem. 

Kada završite s pripremom, teglu odložite na hladno mesto i neka odstoji par dana, jer će na taj način ruzmarin početi da pušta hranljive materije koje su ključ za zdravu i negovanu kosu. Pošto prođe izvestan period, vaše ulje ruzmarina za kosu je spremno za korišćenje. 

Savetuje se da je ulje najbolje koristiti svaki put pre nego što operete kosu. Važno je da ga pre korišćenja malčice zagrejete, ali nemojte preterivati. 

Dakle, ulje od ruzmarina potrebno je da dobro utrljate na teme glave. Što pažljivije to uradite, bolje će to podstaći cirkulaciju kože glave. Isto tako, gledajte da što duže držite ulje, time doprinosite boljoj efikasnosti ulja.





Srodni tekstovi:


Čudotvorna svojstva kapi divljeg origana

Mnogo puta ste čuli od drugih kako su im kapi divljeg origana pomogle prilikom stomačnih tegoba, uri...

Detaljnije

Koliko je bitna higijena u zdravstvenim ustanovama?

Kada idete kod lekara ono što sigurno ne želite da vidite jeste priljavštinu, mrlje i ...

Detaljnije

Koliko je važno imati precizno prevedenu medicinsku dokumentaciju za lečenje u prestižnim svetskim klinikama

Mnogo je ljudi koji imaju zdravstvene probleme. Zabrinutost za svoje zdravlje ponekad je tešk...

Detaljnije

Ne zanemarujte bol u vratu

Koliko puta ste ignorisali bol u vratu? A koliko vas se saživelo sa tim osećajem i pripisuju ga razn...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS