Sve što trebate da znate o punjenju bora popularnim tretmanom hijaluronom


Lepota Lepota


Ovaj sve popularniji estetski tretman koristi hijaluronsku kiselinu kako bi se smanjile bore i linije na licu. Ne samo da je prirodan i siguran, već je i jednostavan i brz tretman koji pruža dugotrajne rezultate. Saznaćete kako hijaluronska kiselina deluje na kožu, šta možete očekivati tokom tretmana, i kako se brinuti o koži nakon tretmana. 


Šta je hijaluronska kiselina? 


Hijaluronska kiselina je prirodni sastojak koji se nalazi u koži i drugim tkivima. Ona je viskoelastična supstanca koja može zadržati velike količine vode, čineći kožu hidriranom i punom. Ova supstanca ima važnu ulogu u održavanju strukture i mekoće kože. 

Hijaluronska kiselina je polisaharid koji se sastoji od ponavljajućih jedinica šećera. Ona je prirodno prisutna u našem organizmu, posebno u vezivnim tkivima kao što su koža, hrskavica i zglobovi. Hijaluronska kiselina ima sposobnost da zadrži vodu, čime se povećava hidratacija i volumen kože. Ova supstanca takođe ima ulogu u održavanju zdrave strukture i elastičnosti kože. Ona može promovisati sintezu kolagena i elastina, što doprinosi mladolikom izgledu kože. Hijaluronska kiselina takođe može delovati kao antioksidans, štiteći kožu od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.


Kako hijaluronska kiselina deluje na kožu


Kada se hijaluronska kiselina primeni na kožu, ona se veže na molekule vode i stvara gel-like fizičku strukturu. Ovaj gel pomaže u zadržavanju vlage u koži, čime se povećava hidratacija. To zauzvrat može doprineti smanjenju vidljivosti bora, povećanju volumena i punoći kože, kao i poboljšanju elastičnosti i tonusa.

Kolagen i elastin takođe može stimulisati hijaluronska kiselina. To može pomoći u popunjavanju finih linija i bora, kao i u poboljšanju teksture kože. Ova supstanca takođe ima antibakterijska svojstva, koja mogu pružiti dodatnu zaštitu od infekcija.


Kada se koristi tretman hijaluronom?


Hijaluronski fileri se mogu koristiti za rešavanje različitih estetskih problema kože. 

Bore i fine linije

Hijaluronska kiselina se može koristiti za popunjavanje i izravnavanje bora na licu, uključujući bore oko očiju, nazolabijalne bore i bore čela.

Gubitak volumena

Hijaluronska kiselina može preoblikovati konture lica i vratiti izgubljeni volumen, posebno na obrazima, usnama i bradi.

Hidratacija kože

Tretman hijaluronom može poboljšati hidrataciju kože, čineći je mekom, glatkom i sjajnom.

Osvetljavanje tena

Hijaluronska kiselina može popraviti neravnomerni ten i smanjiti vidljivost hiperpigmentacije.


Kontraindikacije koje hijaluron ima


Iako je tretman hijaluronom uglavnom siguran, postoje određene kontraindikacije koje mogu uticati na njegovu primenu. 

Trudnoća i dojenje

Tretman hijaluronom se ne preporučuje za trudnice i žene koje doje, zbog nedostatka studija o sigurnosti u ovim periodima.

Aktivna infekcija

Ako imate bilo kakvu infekciju u području koje će se tretirati hijaluronskom kiselinom, tada treba odložiti tretman dok se infekcija ne izleči.

Preosetljivost na hijaluronsku kiselinu

Ako ste alergični ili preosetljivi na hijaluronsku kiselinu, tada tretman nije preporučljiv.

Autoimune bolesti

Osobe sa autoimunim bolestima trebaju biti oprezne pri upotrebi hijaluronske kiseline, jer ona može izazvati imunološke reakcije.

Sistemsko ili lokalno lečenje antikoagulansima

U slučaju uzimanja lekova koji razređuju krv ili lokalne primene antikoagulantne terapije, tretman hijaluronskom kiselinom može se odložiti ili izbeći.


Vrste hijaluronskog punjenja


Postoji nekoliko različitih vrsta hijaluronskog punjenja, koje se koriste za rešavanje različitih estetskih problema kože. 

Postoji punjenje sa gustinom nisko do srednjeg nivoa, ova vrsta hijaluronskog punjenja se koristi za popunjavanje finih linija i bora, kao i za povećanje hidratacije kože.

Punjenje sa visokom gustinom, ova vrsta hijaluronskog punjenja se koristi za popunjavanje dubokih bora i linija, kao i za oblikovanje i povećanje volumena usana i obraza.

Punjenje za vrat, posebno formulisan hijaluronski gel za tretiranje gubitka volumena i opuštene kože na vratu.

Punjenje za ruke, hijaluronski gel koji se koristi za hidrataciju i popunjavanje kože na rukama, čineći ih glatkim i mladolikim.


Priprema za tretman hijaluronom


Pre tretmana hijaluronom, važno je da se konsultujete sa lekarom kako biste razumeli proceduru, očekivane rezultate i moguće rizike. Ovaj razgovor će vam takođe pružiti priliku da pitate dodatna pitanja i izrazite svoje želje i očekivanja.

Takođe je važno obavestiti svog lekara o eventualnim alergijama, prethodnim medicinskim stanjima i upotrebi drugih lekova ili suplemenata. Ove informacije su važne kako bi se procenila sigurnost i odgovarajućnost tretmana hijaluronskom kiselinom za vas.


Upozorenja i posebne mere predostrožnosti


Pre tretmana hijaluronom, treba uzeti u obzir neka upozorenja i posebne mere predostrožnosti. Izbegavajte aspirin i nesteroidne antiinflamatorne lekove najmanje jednu nedelju pre tretmana, kako bi se smanjila mogućnost krvarenja.

Izbegavajte konzumiranje alkohola najmanje 24 sata pre tretmana, kako bi se izbegla pojava otoka i modrica.

Izbegavajte izlaganje suncu i solarijumu pre tretmana, jer može doći do oštećenja kože i povećanja rizika od nuspojava.

Nemojte piti kafu ili energetska pića pre tretmana, kako biste smanjili rizik od nervoze i iznenadne nelagode tokom procedure.

Ove mere predostrožnosti treba poštovati kako bi se osigurala sigurna i uspešna procedura hijaluronskog punjenja.


Procedura hijaluronskog punjenja


Tretman hijaluronom obično se izvodi u klinici za estetsku medicine, pod nadzorom kvalifikovanog lekara. Pre nego što započne tretman, specijalista će očistiti i dezinfikovati područje koje će se tretirati.

Zatim će se hijaluronska kiselina pažljivo i precizno ubrizgati u kožu pomoću tankih igala ili kanila. Specijalist će voditi računa o brzini, dubini i količini ubrizgavanja kako bi postigao željene rezultate.

Vidljivi rezultati tretmana mogu biti odmah primetni, mada je moguće da će se oni dodatno poboljšavati tokom nekoliko dana nakon tretmana.


Koliko traje tretman i da li je potrebna anestezija?


Trajanje tretmana hijaluronskim punjenjem može varirati u zavisnosti od područja koje se tretira i složenosti korekcije. U većini slučajeva, sam tretman traje između 15 minuta i jednog sata.

Anestezija se obično koristi kako bi se smanjila nelagoda tokom tretmana. Može se koristiti lokalna anestezija u obliku kreme ili gelova za ublažavanje bola. Takođe je moguće koristiti led ili hladne komprese kako bi se smanjila osetljivost na bol.

Važno je napomenuti da su ove mere anestezije privremene i da su dizajnirane da smanje nelagodu tokom tretmana. Sigurnost i udobnost pacijenta su prioritet, pa se stoga koriste adekvatne tehnike kako bi se osiguralo da je tretman što bezbolniji.


Moguće nuspojave i komplikacije


Nakon tretmana hijaluronom, moguće su određene uobičajene nuspojave, koje obično prolaze u roku od nekoliko dana. Neki od ovih simptoma mogu uključivati.

  • Crvenilo i otečenost na mestu tretmana.

  • Blaga bol ili nelagodnost.

  • Modrice ili osetljivost na mestu tretmana.

  • Lagano krvarenje ili tačkasto krvarenje.

Ove nuspojave su obično blage i privremene, i mogu se kontrolisati primenom hladnih obloga ili lekova protiv bolova po preporuci stručnjaka.


Retke ali ozbiljne komplikacije


Iako su komplikacije tretmana hijaluronom retke, važno je biti svestan mogućih rizika. Retke ali ozbiljne komplikacije mogu uključivati.

Postoji mali rizik od infekcije na mestu tretmana, što može zahtevati antibiotsku terapiju ili druge medicinske intervencije.

Kod nekih ljudi može doći do alergijske reakcije na hijaluronsku kiselinu, što može zahtevati hitno medicinsko zbrinjavanje.

U retkim slučajevima, ubrizgavanje hijaluronske kiseline može rezultirati oštećenjem krvnih sudova ili začepljenjem, što može izazvati ozbiljne komplikacije.


Postupak oporavka


Kako se brinuti o koži nakon tretmana?

Nakon tretmana hijaluronom, važno je pravilno voditi brigu o koži kako bi se smanjio rizik od nuspojava i optimizovali rezultati. Izbegavajte dodirivanje ili trljanje tretiranog područja najmanje 24 sata nakon tretmana. Izbegavajte izlaganje suncu i solarijumu najmanje jednu nedelju nakon tretmana. Izbegavajte prisilno širenje usta ili ekstremno otvaranje usta, ako su vam usne tretirane hijaluronskom kiselinom. Koristite hladne obloge kako biste smanjili otok i modrice, po potrebi. Koristite blage i neiritirajuće proizvode za čišćenje i hidrataciju kože.


Koliko dugo traju rezultati?


Trajanje efekata hijaluronskog punjenja može varirati u zavisnosti od nekoliko faktora, uključujući vrstu punjenja, područje koje se tretira, individualne karakteristike kože i brigu o koži nakon tretmana. Uglavnom, rezultati tretmana hijaluronskim punjenjem mogu trajati od nekoliko meseci do godinu dana. Nakon što hijaluronska kiselina postepeno raspadne u organizmu, može biti potrebno ponoviti tretman kako bi se održali rezultati. Ponovljeno punjenje se obično preporučuje nakon nekoliko meseci, u zavisnosti od individualnih potreba.


Zaključak 


Tretman hijaluronskom kiselinom može biti efikasna opcija za rešavanje različitih estetskih problema kože. Važno je biti informisan o postupku, kontraindikacijama, rizicima i uputstvima za brigu o koži kako bi se postigli sigurni i uspešni rezultati. Konsultacija sa kvalifikovanim lekarom je ključna za odabir pravog tretmana i postizanja željenih ciljeva.






Srodni tekstovi:


Šta pomaže kod alergije na sunce?

Alergija na sunce je jedna od neprijatnijih alergija zato što smo stalno izloženi sunčevom zr...

Detaljnije

Grčevi kod beba: šta treba da znate?

Kada pitate novopečene roditelje, a posebno mame, šta je to što ih je najviše p...

Detaljnije

Kako noćni život pomaže našem mentalnom zdravlju?

Prezauzetost raznim obavezama ne ostavlja vam puno vremena za sebe. Jedan od načina da se izborite s...

Detaljnije

Kako negovati dečiju kožu sklonu ekcemu?

Ekcem je upalno stanje kože koje izaziva crvenilo, svrab, ljuspanje, a u najtežim situacijama i rane...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS