Sve što treba da znate o fiksnoj protezi


Prevencija i lečenje

Verovatno su mnogi u toku svog života pomislili da treba da stave fiksnu protezu, kako bi ispravili zube. Postoje oni koji imaju veći problem i naravno oni koji bi samo želeli da imaju savršeni osmeh i koji vide neke sitne nedostatke, koje obično drugi ni ne vide. Međutim, bilo ko može da bude "vlasnik" fiksne proteze, ukoliko to poželi. Vrlo je važno da se uvek konsultujete sa dobrim stomatologom, koji će da vas posavetuje koja fiksna proteza će biti idealna za vaš slučaj i koliko ćete morati da je nosite. Dobar stomatolog će vam iskreno reći i da li vam je fiksna proteza uopšte i potrebna. 

Ukoliko ste nekada razmišljali o fiksnoj protezi, evo nekoliko vrlo važnih i korisnih informacija koje treba da znate možda čak i pre nego što odete kod stomatologa:

Cilj ispravljanja zuba nije samo estetika

Pogrešan je stav mnogih ljudi kada razmišljaju o ispravljanju zuba. Naime, mnogi misle da se zubi ispravljaju samo zbog estetike i to uglavnom misle oni koji nemaju baš veliki problem sa zubima. Ipak, oni koji imaju veća odstupanja i veće neravnine, znaju da se fiksna proteza ne stavlja samo zbog estetike. Dakle, zubi se ispravljaju jer se na taj način olakšava žvakanje, manji je pritisak na nekim zubima, već je sve ravnomerno raspoređeno, dakle, potporna tkiva zuba su zaštićena, nema opterećenja nekih zuba i takođe se izbegavaju neki problemi koji nastaju u zglobu. Zatim, kada imate ravne zube, oralna higijena je znatno olakšana, te ne postoji mogućnost da se jave neke druge bolesti.

Nema starosnih ograničenja za protezu

Ne postoji starosno ograničenje za fiksnu protezu. Dakle, mogu je nositi i deca, a mogu je nositi i stariji. Naravno da postoji  nekoliko vrsta proteze i u zavisnosti od godina i stanja zuba preporučuje se jedna ili druga vrsta. Samo je naravno jako važno na samom početku da znate da nije previše kasno za vas da postavite fiksnu protezu, zato što nikada nije kasno za lep osmeh. Sve što je naravno potrebno da uradite, jeste da se konsultujete sa vašim stomatologom, koji će vam tačno reći koji tip proteze vama odgovara i koji će proceniti kakvo je stanje vaših zuba. Nemojte misliti da ste previše stari za protezu, jer to nije tačno. Takođe, sada su fiksne proteze čak i popularne, a pretežno su ih popularizovale poznate ličnosti i svetske zvezde, koje su nosile proteze samo zbog trendova i da bi se razlikovali i isticali. Tada nošenje fiksne proteze prestaje da bude blamantno i postaje čak i kul. Danas je sasvim normalno i opšte prihvaćeno videti u javnosti i starije osobe kako nose fiksnu protezu, jer kao što smo i naglasili nije u pitanju samo estetska funkcija fiksne proteze, već i funkcionalna.

Piprema pre postavljanja fiksne proteze

Prvo naravno treba otići na pregled kod stomatologa. Stomatolog ne može samo na osnovu uvida u vašu vilicu da odredi koja je proteza vama potrebna, već će mu biti potreban OPT snimak vašh zuba  pre svega, ali i intraoralne i ekstraoralne fotografije. Zatim, postoji mogućnost da ćete morati da odradite još jedno snimanje, tačnije telerendgen snimanje. Nakon toga stomatolog će uzeti otiske i onda će vam tačno preporučiti šta vam je potrebno.

Osnovne vrste proteza

Postoji mnogo vrsta proteza, ali generalno možemo da razlikujemo dve vrste u zavisnosti od toga za koga su te proteze, tačnije kome su namenjene. Pa tako, razlikujemo proteze koje su namnjene deci školskog uzrasta, odnosno deci mlađoj od 12 godina i proteze koje su namenjene odraslima, odnosno osobama koje imaju više od 12 godina. Postoji više razloga za to, a detaljno ćemo ih pojasniti u nastavku. Naravno pre svega treba da naglasimo da uvek treba da slušate savete stomatologa, ali pre toga treba da izaberete stručnjaka koji će tačno znati šta je vama potrebno.

Mobilne proteze

Dakle, mobilne proteze su namenjene deci mlađoj od 12 godina. To su ortodonstki aparati, koji su pokretni. Ovde je cilj pravilno usmeravanje kada se zaključi da može u budućnosti postojati neki problem, kada se zaključi da vilica neće da se razvija u dobrom pravcu ili kada se zaključi da će doći u budućnosti do nekih anomalija. Zato je važno da stomatolog pregledom ustanovi da li postoji mogućnost za tako nešto i da onda odmah reaguje i zato je najbolje da se dete odvede specijalisti ortopedije već kada napuni 6 ili eventualno sedam godina. Ove vilice služe kao što smo rekli za usmeravanje vilice, odnosno njenog rasta. To su proteze koje se nose obično noću, tako da ne prave veliki problem deci, niti drugi vide da ih oni nose, što je u tom periodu važno za neku decu. Sa druge strane, ove proteze su veoma prilagodljive i zaista se ne osećaju, a posebno se ne osećaju u toku sna. Zatim, vrlo je važno i kako ta proteza izgleda, a s obzirom da tehničari sada i te kako vode računa o izgledu proteze, neće biti problem da je vaše dete zavoli i te kako. To može da bude mobilna proteza u boji, da liči na nešto, da ima nešto zanimljivo na njoj, što će privući pažnju deteta i što će učiniti da je dete zavoli i da ne stvara otpor prema ovoj protezi, već da je nosi svake večeri. Već sa 6 godina dete može da počne da nosi ovu protezu, ali se obično čeka 10 godina kada su u pitanju devojčice i 12 godina kada su u pitanju dečaci.

Fiksne proteze

Već smo napomenuli da nakon nošenja fiksne proteze vaši zubi neće biti samo lepi i neće biti samo lep raspored, već će biti i funkcionalni. Fiksne proteze se minimum nose 18 meseci, kako bi postigne valjan rezultat, ali sve uvek zavisi od slučaja do slučaja. Tačna terapija se utvrđuje nakon snimaka, koje nosite stomatologu, ali i nakon prelgeda i uzimanja otiska. Kontrole se rade samo jednom mesečno, a obično sve napreduje kako treba. Naravno da će vam u početku biti malo čudno, jer će vam se u ustima naći nešto što do sada nije, i jednostavno ćete u početku imati problem sa žvakanjem i osećajm. Međutim, proći će početna iznenađenost. Fiksna proteza će napraviti evidentnu i iznenađujuću promenu, međutim, nakon toga biće potrebno da nosite folije, koje se stručno nazivaju ritejneri, kako biste osigurali određeni položaj.

Vrste fiksnih proteza  - metalne i estetske

Jedina razlika je u samom izgledu. Dakle, metalne imaju za cilj da isprave zube, ali naravno da se vide i to je važno mlađoj populaciji, te obično biraju šarene gumice i gumice koje su primetne. Estetske proteze su ipak namenjene starijoj populaciji, tačnije onim ljudima, kojima je zaista važno da se proteze što manje vide. I zaista to je moguće, a postoje različite tehnike izrade koje to omogućavaju.

Šta treba da znate kada nosite fiksnu protezu?

- bez preterano tvrde hrane i hrane koja se lepi

- bez slatkiša, gaziranih pića kako biste sprečili pojavu karijesa

- bez žvaka i tvrdih grickalica poput kikrikija i kockica, kako ne biste ošteitili protezu

- na početku krenite sa mekanom i blagom hranom - supe, riba, mekani hleb - sredina, pirinač, od voća -banane

Da li deca mogu da nose fiksne proteze?

Deca mlađa od 12 godina treba da nose mobilne proteze, ali nekoj deci je potrebna i fiksna proteza nakon mobilne i to naravno stomatolozi treba da naglasae, kada vide kakva je situacija. Poenta je da treba sačekati da deci izrastu stalni zubi i onda je do tada dobro nositi mobilnu protezu, koja će usmeravati, a zatim, nakon toga se svakako preporučuje i fiksna ukoliko je problem veći.

Cena proteza

I naravno, vrlo je važna informacija znati cenu proteze, kako mobilne, tako i fiksne. Dakle, mobilna proteza košta oko 25.000 za jednu vilicu i to su proteze koje su namenjene deci. Fiksne proteze su i te kako skuplje, što je sasvim normalno, jer se one duže nose i ne skidaju se. Obično koštaju oko 70.000 po vilici. Sa druge strane estetske proteze su skuplje i koštaju i do 100.000 po vilici.

Kako se održava higijena nakon postavljanja fiksne proteze?

Kada stavite fiksnu protezu od opreme za oralnu higijenu će vam biti potrebna obična četkica za zube, zatim, interdentalna četkica, konac i pasta za zube naravno, zatim dobar rastvor za ispiranje usta, dobro bi bilo da sadrži fluor, kao i pasta za jačanje gleđi. Treba da perete zube nakon svakog obroka, kao i da upotrebljavate konac za zube. Zatim, dva puta dnevno se savetuje korišćenje rastvora za ispiranje usta. I naravno, kao što smo već napomenuli vodite računa o ishrani i kada god se javi neki bol ili problem, obavezno se obratite stomatologu.





Srodni tekstovi:


Ako želite da zatrudnite - naučite da izračunavate plodne dane

Plodni dani su dani kada jajna ćelija može biti oplođena ukoliko u telu žene odnosno jajovodu ima pr...

Detaljnije

Šta je potrebno da znate pre operacije nosa?

Estetski zahvati ni u najmanjem pogledu više nisu nepoznanica, niti nešto što i...

Detaljnije

Kada je napetost normalno stanje

 Sigurno je da danas možemo reći da ne postoji osoba koja povremeno ne oseti  tesobu, stre...

Detaljnije

Aditivi u hrani - zašto se dodaju i koji su efekti?

Šta su aditivi?Aditivi su hemijske supstance koje se dodaju u hranu u malim količinama, kako bi se p...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS