Šta je ultrazvuk dojke i zašto se radi?


Prevencija i lečenje Prevencija i lečenje


Živimo u vremenu kada se mogu otktriti različite teškoće i bolesti kako kod žena tako i kod muškaraca. Za neke bolesti od ranije poznate populaciji i medicinskoj struci pronalaze se nove metode i načini lečenja, dok se za ove novootkrivene još uvek traga za adekvatnim lekom i terapijom. 

Međutim, ono o čemu se često govori u medijima bilo koje vrste i čemu se pridaje veliki značaj i u medicini jeste preventiva. Kako da živimo zdravije i koje to navike treba da menjamo kako bismo radili na preventivi?

Pre svega kvalitetan san, zdrava ishrana, umerena fizička aktivnost i smanjenje stresa. 

Jedan od učestalijih problema sa kojima se žene danas ali i od davnina suočavaju jeste problem sa dojkama, a primenom ultrazvučne metode može se utvrditi struktura njihovog tkiva odnosno njihova građa. 


Šta podrazumeva ova dijagnostička procedura?


Odgovor na ovo pitanje smo potražili od stručnjaka ustanove Prva poliklinika.

Ultrazuvk dojke predstavlja potpuno neinvazivnu dijagnostičku metodu odnosno pregled koji se izvodi u tačno namenjenim prostorijama za to uz upotrebu adekvatnog aparata. Pomoću zvučnih talasa koje taj aparat koristi dobijaju se podaci o strukturi odnosno građi tkiva u predelu grudnog koša ali i pazušnoj jami. 

Pregled se izvodi tako što pacijent ili pacijentkinja skine gornji deo garderobe u potpunosti i legne na krevet za pregled, nakon čega lekar specijalista nanosi gel na površinu na kojoj se obavlja pregled. Sondom koja predstavlja mali plastični uređaj razmazuje taj gel kjoi ima ulogu da poboljša provodljivost ultrazvučnih talasa i eleminiše vazduh između kože i sonda, te se na taj način i izvodi pregled. 

Slika se šalje na ekran uređaja, a napravljeni snimci mogu se slikati na uređaju i ištampati po potrebi. 

Pregled može trajati u intervalu od 20-30 minuta,  a nakon čega će lekar specijalista napisati pisani izveštaj o tome što je video pregledom. 


Kada je indikovan i zašto se radi?


Po preporuci ili uputu lekara specijalista, a to je najčešće kod žena izabrani ginekolog koji će na osnovu rutinskog pregleda i simptoma na koje se pacijentkinja žali dati uput za ovu vrstu pregleda. 

Glavni cilj ultrazvuka dojke je da otkrije sastav odnosno strukturu tkiva i eventualne promene u njemu. Mogu se jasno videti solidne i cistične promene, ali se mogu razlikovati i benigni od malignih tumora koji mogu biti prisutni u tom delu. 

U određenoj životnoj dobi i kod ljudi kod kojih postoji genetska predispozicija za razvoj malignih tumora, radi se kao deo preventive u cilju ranog otkrivanja (skrininga) malignog tumora uz palpatroni pregled dojki. Toj grupi pregleda treba dodati i mamografija i magnetnu rezonancu. 

Treba napomenuti da ultrazvuk dojki može raditi i mušakarac u cilju određivanja porekla promene u tom delu tela ili pračenja karakteristika neke postojeće promene. 


Još nekoliko stvari koje treba znati


Ultrazvuk dojke smatra se neinvazivnom metodom koja sa sobom ne nosi nikakav rizik po zdravlje čoveka, bezbolna je i bezbedna metoda i nema prisustva štetnog zračenja.

 Osim toga, ne zahteva neku posebnu pripremu ali se kod žena može odrediti najbolje vreme za sprovođenje pregleda u odnosu na dane menstrualnog ciklusa. 

Iako se najčešće radi kada postoji neki simptom ili teškoća, preporuka lekara je da svaka žena posle 25. godine života uradi bar jedanom godišnje preventivni pregled. To može biti u državnoj ili privatnoj praksi.

U odnosu na nalaz koji će lekar koji je radio ultrazvuk dojke dati zavisi i dalja procedura. Svakako treba se javiti lekaru koji vas je na pregled i uputio. Srodni tekstovi:


Šta je najgore što vam se može desiti nakon ugradnje zubnih implantata?

Kada god radimo neku interveciju, odnosno od momenta kada shvatimo da nam je potrebna ta intervecija...

Detaljnije

4 Namernice za bolju krvnu sliku

Kada dođe do toga da dobijete uput za laboratoriju već znate da nešto nije u redu sa va&scaro...

Detaljnije

Kada je napetost normalno stanje

 Sigurno je da danas možemo reći da ne postoji osoba koja povremeno ne oseti  tesobu, stre...

Detaljnije

Hrono ishrana - principi i plan ishrane

Ako ste jedna od onih osoba koje muče muku sa kilogramima, onda su vam sigurno dijete i razni načini...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS