Strahovi koji nas opterećuju i kako ih pobediti


Psiha Psiha

Strah je normalna ljudska emocija na stvarnu ili zamišljenu opasnost. Utiče na naše telo i priprema ga na borbu, preživljavanje i suočavanje sa problemom. Ipak, kada su osećaji preterani, iracionalni i utiču na normalno funkcionisanje možemo reći da su se razvile fobije kao neopravdani strahovi sa prejakim reakcijama organizma na njih.

Lupanje srca, porast krvnog pritiska, preterano znojenje, suvoća usta, psihički pritisak…su samo neke od manifestacija nastalog straha. Na bazičnoj osnovi ove manifestacije spremaju mišiće na reakciju i borbu, ali danas fizički strahovi su ređi iako telo na emociju jednako reaguje. Skokovi adrenalina u dužem periodu nisu dobri pa je važno izbegavati stresne situacije kada god je to moguće.

devojka ima strah

Svako od nas se susreo sa fizičkom ili psihičkom barijerom, situacijama koje su nas uplašile ili plaše i sada. Sve dok su takve situacije retke i uspešno ih prevazilazimo suočavanjem sa njima imaćete zdravu psihu i normalno voditi život.

Ipak, ako su situacije česte, ne možemo da izdržimo pritisak, teško je prevazići misli i osećaje…treba porazgovarati sa stručnjacima – psiholozima i psihijatrima koji su tu da pomognu i razgovorom sa vama pomognu da dođete do rešenja.

Racionalni i iracionalni strahovi i kako ih razlikovati

Racionalni strahovi su strahovi koji imaju realno uteljemenje i pomažu nam da izbegnemo realne opasnosti. To je strah kada se nađemo u realno opasnoj situaciji i pomažu nam da brže odreagujemo i preživimo. Svako od nas se susreće sa takvim situacijama i imaju različit intenzitet, ali je dobar strah koji su evolucijski ostali i pomažu da prevaziđemo opasna stanja.

Iracionalni strahovi se nazivaju i fobije i javljaju se i u situacijama koje inače nisu opasne. Tu se mogu ubrajati razni strahovi od životinja koje nisu opasne, strahovi od psihološkog pritiska, strahovi od javnog obraćanja, strah od otvorenog prostora….

Iracionalni strah je obično parališući i ne dozvoljava racionalne reakcije. Upravo kod njih je neophodno posetiti stručnjaka koji će da pomogne da se sa fobijama suočimo i da prevaziđemo ovakva stanja jer je to itekako moguće.

Suočavanje sa strahom je put ka njegovom prevazilaženju

Da bi se strah prevazišao važno je na prvom mestu priznati postojanje problema što će osigurati suočavanje i obraćanje za pomoć kao važan korak u lečenju.

  • Da li često razmišljate i imate strahove od nekim situacijama koje objektivno ne bi trebale da vas plaše?

  • Da li imate problem da racionalno sagledate situaciju i da razumete da morate da mu se suprotstavite, a ne da ga ignorišete?

  • Da li imate problem sa njegovim prevazilaženjem i da čak i sitnice mogu da vas uznemire, a da ne pronađete adekvatno rešenje?

Ako ste potvrdno odgovorili na ova pitanja i imate i teže probleme, vreme je da posetite stručnjaka koji će vas seansama provesti kroz terapeutski proces ka razumevanju ili prihvatanju problema.

Kako psihoterapija pomaže da se suočite sa fobijama

Uzroci strahova su različiti i mogu biti duboki, nositi uzroke u traumama pa je važno kroz psihološko savetovalište proći kroz ceo procescentar.

Prvi korak je sagledavanje straha, intenziteta i kako utiče na svakodnevno funkcionisanje. Razumevanjem straha proširuje se shvatanje o njemu i gde su iracionalnosti u njemu.

Istrajnim lečenjem dolazi do znatnih poboljšanja. Ono što treba znati je da lek za strah ne postoji, ali postoje načini sa kojima ćete prihvatiti da je to iracionalni strah i da nema potrebe da vas ograničava kroz burne reakcije.

Nije sramota obratiti se za psihološku pomoć jer je mentalno zdravlje jednako važno kao i fizičko, a o njemu malo vodimo računa. 

Psiholozi i psihijatri su stručni da procene zdravstveno stanje i daju prave savete. Izgovori kao što su „proći će“, „preteruješ“, „nije to ništa“…vam malo mogu da pomognu i treba vam neko ko će dati odgovarajuće savete i pravu podršku.

Šta se događa ako ne lečimo strahove?

Ako malo dublje razmislite, svi mi imamo neopravdane strahove (od smrti, bolesti, pada, gubitka posla, letenja, skučenog prostora…) i ne uspevamo uvek da im se suprostavimo. 

Šta se događa ako ih ne prevaziđemo? Pojaviće se svaki put i verovatno imati još izraženije simptome.

To su veliki problemi jer nelečeni strahovi se udružuju sa drugim psihičkim poremećajima pa će vas početi opterećivati strah da li će vam se javiti strah, moguća je pojava depresije, anksioznosti, panike… Ove situacije ne moraju biti nužno povezane, ali mogu biti izazvane i pogoršavati se kada se udruže sa strahovima.

Osobe često nisu shvaćene od okoline ili nemaju adekvatnu podršku u konkretnim situacijama. To izaziva osećaj neshvaćenosti, nerazumevanja, neprihvatanja, stvara se osećaj manje vrednosti, povlačenja u sebe.

Još veći je problem priznati sebi da nam je pomoć potrebna i prihvatiti da su stručnjaci ti koji nam je mogu pružiti. Najteži je taj prvi korak, a kada uvidite da vam je od poseta bolje nastavićete sa daljom terapijom.

Koliko treba vremena da se prevaziđu strahovi?

Nemojte očekivati da se fobije i iracionalni strahovi prevaziđu za jedan dan ili za samo par poseta psihijatru. Lečenje je proces koji obuhvata učenje drugačijeg načina razmišljanja što je proces koji je individualan.

U slučaju pojave paničnog straha, anksioznosti, depresije, poželjno je uključiti i lekove koji su to da umire reakcije i omoguće da i objektivnije sagledate svet oko sebe kada kriza nastupi.

Imajte na umu da strah i fizički utiče na organizam pa se po potrebi uključuju i lekari opšte prakse da bi pratili kardio-vaskularni sistem i zdravlje svih organa u telu.

Što pre priznate problem, pre ćete doći do oslobađanja od straha. Naučićete da volite sebe, da vrednujete sebe i da cenite svoja postignuća. 

Treba i da shvatite da niste usamljeni u ovakvom problemu, da obraćanje psihologu znači da ste odgovorni prema svom mentalnom zdravlju i da se odgovorno ponašate najpre prema sebi, a onda i prema okolini i svojim najmilijima.

Strahovi su deo nas, ali ne smeju da preuzmu kontrolu nad našim životom. Mogu se kontrolisati i ublažiti, a psiholozi i psihijatri će vam pomoći u tome. Podelite sa njima sve brige i dileme i na glas recite šta vas muči. 

Tako započinje proces koji će vaše mentalno zdravlje dovesti u ravnotežu i pomoći da vodite zdrav život, bez ikakvih psihičkih ograničenja.

Možda vas zanima i naš tekst na temu loših emocija koje dovode do bolesti




Srodni tekstovi:


Blagotvorno dejstvo maline na naš organizam

Ako se vodimo činjenicom da zdravlje nema cenu i da bolestan čovek ima jedinu želju a to je da ozdra...

Detaljnije

Kako do podmlađenog izgleda?

Mladost je doba kojeg čovek često postane svestan tek kada prođe. Neretko se dešava da se ona...

Detaljnije

Saznajte kako su 3D štampači izazvali revoluciju na polju medicinske protetike!

Protetika je grana medicine koja se bavi zamenom ili podrškom oštećenih ili izgubljeni...

Detaljnije

Da li se može smršati uz mača čaj - iskustva ljudi

Kada želimo da smršamo i da regulišemo svoju kilažu i kada želimo da to ostane trajno, onda moramo z...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS