Kako klimatizacija i ventilacija utiču na naše zdravlje


Ostalo Ostalo


Verovatno ste se nekada u svom životu zapitali da li je dobro da toliko uključujete klimu i kako ona utiče na vaš organizam. Ovde smo da vam napišemo da li i kako klimatizacija i venzilacija utiču na naše zdravlje. 


Zagađenje vazduha

Stručnjaci kažu da je često vazduh u domovima mnogo zagađeniji od svežeg vazduha. Mnogi tvrde da je to zbog klimatizacije i ventilacije. To nikako nije tačno. Tokom zime se mnogo ređe izlazi napolje, zatvaraju se prozori i greju se prostorije. Stručnjaci tvrde da klima uređaji nisu loši za naše zdravlje, ako se redovno čiste i ako se filteri redovno peru. Pored toga, napominje se, da je ventilacija posebno važna tokom zimskih dana. Ventilacija dozovoljava da u prostor ulazi svež vazduh bez otvaranja prozora. Dakle, zaključujemo da klimatizacija i ventilacija nisu loše po vazduh već upravo suprotno, pomažu nam da udišemo svež vazduh, a da nam je pritom toplo tokom hladnih dana. 


Kako se ponašati leti?

Tokom toplijih, letnjih dana, mora da se obrati velika pažnja na čišćenje i brisanje klima uređaja. Vlaga je tokom leta mnogo veća i mora se posebno voditi računa da klima uređaj ne sakuplja buđ. Takođe, veliko je pitanje da li da se uključuje uopšte klima tokom letnjih dana. Jedino što može da nas ohladi od vrelog Sunca tokom leta su more i klima uređaj. Stručnjaci kažu da klima uređaj nije štetan za zdravlje. Mnogi se pitaju da li da uključuju klimu kada su tek ušli znojavi u kuću. Lekari kažu da se ljudsko telo lako prilagođava temperaturi i da nema potrebe za brigom. 


Šta se dešava sa alergijama?

Mnogim ljudima se aktivira alergija leti. Alergolog je izjavio da klima može da bude dobra za one koji su alergični na polen i vlagu, a onima kojima smeta zagađenje vazduha mogu da koriste ventilacioni sistem kako im se ne bi aktivirala alergija. Oni koji imaju problema sa nazalnim alergijama ili probleme sa sinusima može da muči promena temperature iz toplog u hladno. Takođe, može da ih iritira vlažnost vazduha. Može da se desi, da tim ljudima, zbog ovoga curi nos, ali ništa dalje i ozbiljnije od toga. Ljudi koji imaju neka hronična oboljenja, kao što je dijabetes ili su nekada povredili kičmu mogu teže da se prilagođavaju temperaturi zbog lekova koje piju. Njima nagla promena temperature neće nikako prijati i treba je izbegavati. 


Nadamo se da smo vam otklonili svaku sumnju da su klimatizacija i ventilacija loše po vaše zdravlje. Klimatizacija i ventilacija su bitni faktori našeg zdravlja i u hladnim i toplim danima u toku godine. Ventilacija je pogotovo bitna jer nam omogućava da u zatvorenom, zagušljivom prostoru dišemo svež vazduh. Ako još uvek nemate ugrađen ventilacioni sistem vreme je da to odmah uradite i osvežite vazduh vašeg doma. Ako ste se plašili da klimatizujete vaš prostor zbog zdravlja sada bez brige možete i to da uradite, samo imajte na umu da klima uređaje treba redovno da čistite i biće sve u redu. Želimo vam toplu zimu, osvežavajuće leto i čist vazduh u vašem domu. 




Srodni tekstovi:


Šta znači SPF i u kojoj meri treba koristiti kreme sa faktorom?

Sunce je suštinski deo naših života, pružajući toplotu i svetlost koja održava sva ži...

Detaljnije

Kako da odabrane naočare za vid budu izbor koji će upotpuniti izgled

Nakon 30. godine, a posebno deceniju kasnije, pojavljuju se prvi znaci da će biti potrebne naočare z...

Detaljnije

Koje sve aktivnosti podstiču razvoj dečijeg mozga?

Biti roditelj nije ni malo lak posao. Većina njih brine da li će biti dovoljno snalažljivi kada je v...

Detaljnije

Zašto je elektromioneurografija najbolji način za ispitivanje funkcije nerava i mišića?

Da li ste se ikada zapitali kako lekari utvrđuju šta se dešava sa vašim mi&scar...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS