Savet za roditelje: kako da zaštitite dete od povređivanja u kući


Roditeljstvo

Kada je u pitanju sigurnost deteta, pogotovo u prvoj godini života, za mnoge roditelje predstavlja konstantnu brigu i jurnjavu za svojim mališanom. Deca u tom uzrastu su mnogo radoznala i živahna i skoro sve ih zanima, a ponajviše ono što im je zabranjeno. Zato morate u tom periodu ali i kasnije da obratite maksimalnu pažnju na svog mališana i pokušate da od vašeg doma stvorite koliko-toliko sigurno mesto za igru.

Pokušajte da od vašeg doma napravite sigurno mesto


Normalno je da dete tokom prve godine života istražuje svoju okolinu u kojoj živi, ali kuća ima bezbroj mesta koja su opasna za malu decu. Posebno morate da obratite pažnju kada dete pravi svoje prve korake. U tom periodu dete je još nesigurno i može veoma lako da se povredi na ivicu stola ili neki drugi oštri predmet. Ukoliko niste na vreme zaštitili svoj dom sad je pravi trenutak. Ukoliko možete najbolje bi bilo klub stolove ili manje stočiće da sklonite iz dnevnog boravka ili barem svaku ivicu dodatno da obezbedite i zaštitite. Za dečju sobu izbegavajte kupovinu nameštaja sa oštrim ivicama. Takođe sve električne utičnice zaštitite, sklonite sve moguće figurice, vazne, neke dragocenosti idruge sitnice koje bi dete sa lakoćom moglo da dohvati, polomi ili proguta. Ukoliko imate stepenište u kući ili stanu postavljanjem vratanca možete sprečiti vaše dete da padne i ozbiljno se povredi. Takođe velika opasnost predstavlja kupatilo. Sve moguće hemikalije i sredstva za čišćenje držite podalje od dece i gledajte da vam je pod u kupatilu uvek suv kako ne bi došlo do ozbiljnog povređivanja. Naravno dete nikada ne ostavljajte samo u nekoj prostoriji i bez nadzora. Ukoliko imate nešto da obavite po kući najsigurnije je dete da stavite u ogradicu za bebe. U toj situaciji ogradice za bebe predstavljaju pravo rešenje za same mame koje same čuvaju i brinu se o svom detetu.


Držite dete podalje od prozora


Morate da znate da deca na opasnost ne gledaju istim očima kao odrasli, a posebno ne kao roditelji. Za njih je sve igra i uvek su im zanimljive stvari koje im branite. Uvek morate da obratite dovoljno pažnje i nikada vašeg mališana ne smete da ostavljate samog pored otvorenog prozora. Radi njegove sigurnosti i bezbednosti uvek proveravajte da su svi prozori zatvoreni, a stolice sklonjene iz njegovog vidokruga. Takođe gledajte da ne postavljate nameštaj ispod prozora jer im na taj način omogućavate lakši pristup da se popnu do željenog mesta.


Dete ne ostavljajte samo u kuhinji


Kuhinja nije mesto za malu decu, ali opet ćete pronaći vašeg mališana kako se igra ispod stola sa vašim šerpama, kašikama, viljuškama... Pokušajte dete da držite podalje od ovih stvari jer pored toga što su opasne mogu ozbiljno da se povrede. Takođe prilikom kuvanja obratite pažnju da ručke na šerpama i tiganjima okrećete u suprotnom smeru, kako dete ne bi moglo da ih dohvati i opeče se. Pažite i na pod. Prilikom kuvanja dolazi do prosipanja i prskanja i sva mesnoća pada na pod. Ukoliko znate da vaše dete provodi više vremena u kuhinji zajedno sa vama, gledajte da su vam uvek čisti podovi i suvi, kako ne bi došlo do klizanja i ozbiljnog povređivanja.

Deca u tom uzrastu možda nisu dovoljno spretna ali su zato veoma brza i za tren oka videćete vašeg mališana na stolici, stolu ili pored prozora. Zato gledajte da dete bude u vašem vidokrugu, barem dok malo ne poraste i ne nauči da razlikuje ono što je opasno od onog što nije.

Srodni tekstovi:


Koji virusi se najčešće javljaju kod dece?

Među virusima koji vladaju u zimskim sezonama, najčešći su svakako virusi gripa i prehlade.&n...

Detaljnije

Zašto su probiotici za decu važni za razvoj

Ako ste roditelj, znate koliki izazov može biti da naterate dete da jede zdravu hranu. Pri tome, uko...

Detaljnije

Sve loše strane dugotrajnog sedenja

Moderan način života i poslovi današnjice podrazumevaju sate i sate sedenja u kancelariji, &s...

Detaljnije

Kako mleko i mlečni proizvodi utiču na vaše zdravlje

Mleko i mlečni proizvodi su jedni od najzastupljenijih namirnica u ishrani na našim prostorim...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS