Šta svaka dobra apoteka treba da ima?
Apoteka je nekada bila mesto gde su se kupovali isključivo lekovi i to po receptu koji nam je dao lekar. Vremenom se asortiman ovih ustanova značajno proširio, pa u njima možemo naći razne proizvode za negu, kozmetiku i suplemente. 

Da bi se jedna apoteka mogla nazvati dobro snabdevenom, postoji određeni spisak kategorija proizvoda koji moraju da se nađu u njenoj ponudi. 

Lekovi različitih proizvođača

Prvo i osnovno, apoteka je zdravstvena ustanova u kojoj se prodaju, pre svega, lekovi. Zbog toga tu rade visokoobrazovana lica – farmaceuti, koji će nam, na osnovu lekarskog recepta ili preporuke, izdati određen lek i dati nam uputstvo za upotrebu. 

Nekada je skoro svaka državna apoteka imala i laboratoriju za pravljenje raznih lekova i preparata. Danas takve ustanove nisu česte, ali i dalje postoje, i proizvodi (lekovi i kozmetika) koji se u njima kupuju su ubedljivo najbolji, makar tako kaže dobar deo stanovništva koji ih i dalje koriste. 

Medicinska pomagala za razne namene

Svaka dobro opremljena apoteka mora u svom asortimanu da ima specijalizovana medicinska pomagala. Tu se misli na razne trake, ortoze, fiksatore mišića, steznike za šake, skočni zglob i kolena i slično. Veliki problem u malim mestima je nedostatak ovih proizvoda pa pacijenti koji imaju određeni problem moraju da na neviđeno naručuju medicinska pomagala iz drugih ustanova, van njihovog mesta ili da se oslanjaju na loše kopije koje pronalaze u kineskim radnjama, koje mogu samo da im naštete. 

Dobre proverene suplemente

Da je zdravlje ozbiljan biznis odavno je poznato, ali, u eri šarlatana koji svoje proizvode neproverenog kvaliteta za veliki novac prodaju preko interneta, jedina ustanova u kojoj se suplementi mogu kupovati treba da bude apoteka. Ove ustanove i inače nude razne suplemente i dodatke ishrani, naravno, proverenih proizvođača. Ono što je prednost kupovine suplemenata u ovim ustanovama je, opet, stručno lice, koje će nam pomoći da odaberemo najbolji proizvod za nas. 

Farmaceut će nam, u zavisnosti od problema koji imamo i lekova koje inače pijemo, pomoći da odaberemo pravi suplement, najboljeg sastava i u cenovnom rangu koji nam odgovara. Od farmaceuta možemo dobiti i savet o ispijanju određenog suplementa, kombinaciji sa hranom i lekovima i dužinom upotrebe proizvoda.

Sve za bebe, od kozmetike, hrane do pelena

Jedina ustanova u kojoj se može pronaći kvalitetna bebi kozmetika, pelene, cucle, flašice, čajevi i slično i to proverenog kvaliteta je apoteka. I u ovoj situaciji će nam farmaceuti pomoći da odaberemo, na primer, odgovarajuću dohranu, čajeve protiv grčeva, ili kozmetiku – razne kreme ili losione za ojede i slične probleme. 

Dermokozmetika je nazaobilazna

Dobra, kvalitetna, dermokozmetika se u Srbiji i dalje može naći uglavnom u apotekama, dok je u mnogo manjoj meri zastupljena u parfimerijama i drogerijama. Mnogi ljudi baš zbog toga što im je potrebna pomoć stručnog lica u odabiru proizvoda ove stvari kupuju isključivo u ovim ustanovama.

Ukoliko, na primer, imamo problem sa atopijskim dermatitisom ili ekcemom, onda moramo da koristimo posebne losione, sapune, šampone i slično. Upravo zbog toga nam je neophodan farmaceut koji će nam preporučiti najkvalitetniji i najsigurniji proizvod jer je veoma lako da se u ovim slučajevima situacija pogorša zbog upotrebe loše kozmetike.

Srodni tekstovi:


Starenje ne mora da bude noćna mora – vratite vašem pogledu mladalački izgled!

Vreme jako brzo prolazi, čini se da godina prođe dok trepnete. Opterećeni svakodnevnim obavezama, ne...

Detaljnije

U borbi protiv starenja počnite od preventive

Mladalački izgled nije lako sačuvati. Nekada nam pomogne genetika, nekada dobre navike, ali zubu vre...

Detaljnije

Veza kao opsesija

Svi smo bar jednom iskusili osećaj kada nam se čini da je u vezi sve na svom mestu, svaki dan je nov...

Detaljnije

Ne zanemarujte bol u vratu

Koliko puta ste ignorisali bol u vratu? A koliko vas se saživelo sa tim osećajem i pripisuju ga razn...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS