Šta je test opterećenja i kada se radi?


Prevencija i lečenje Prevencija i lečenje

TEst opterecenja

Koronarne bolesti su već dugo glavni uzrok nesposobnosti za rad, pogoršavanja kvaliteta života, pa i smrti. Današnji dominantni stil života sa puno stresa i promenama u ishrani, sa nedovoljno kretanja tome značajno doprinosi. 

Ipak moderna medicina ima mogućnost da se ranim otkrivanjem bolesti srca značajno smanji rizike od komplikacija i prevremene smrti. Tome najviše doprinosi pregled koji se zove test opterećenja. 

Šta je test opterećenja?

Ergometrija ili test opterećenja je neinvanzivna kardiološka procedura kojom se određuje uticaj fizičkog opterećenja na rad srca. Omogućava rano otkrivanje ishemijske bolesti srca koja može da prethodi srčanom udaru. 

Test opterećenja se radi zato što se greške u radu srca teže ispoljavaju u stanju mirovanja, kada nisu povećane potreba srčanog mišića za kiseonikom. Kontrolisano opterećenje srca pokazuje poremećaj u radu srca koji se precizno beleži i izračunava na računaru. 

Šta se otkriva testom opterećenja?

Testom opterećenja se može utvrditi postojanje suženja na koronarnim arterijama koje ishranjuju srčani mišić, što je potencijalno opasno stanje. Vidi se promena krvnog pritiska i pulsa pri naprezanju, kao i stepen zamora i njegov uzrok. 

Zatim se otkrivaju aritmije, odnosno nepravilan srčani rad. Pažljivim posmatranjem i merenjem kardiolog će primetiti postojanje skrivenih znakova popuštanja snage srca. 

Faktori rizika za kardiovaskularne bolesti

Test opterećenje treba da urade sve osobe koje znaju da imaju bolesti srca radi kontrole i procene trenutnog stanja, kao i osobe koje imaju neki od faktora rizika. 

Glavni faktori rizika za razvoj koronarnih bolesti su: 

  • gojaznost, 

  • dijabetes

  • visok krvni pritisak, 

  • povišene masnoće u krvi, 

  • nedovoljna fizička aktivnost i 

  • genetska predispozicija. 


Test opterećenja nije zahtevan i svako ko brine za svoje zdravlje može da izdvoji  vreme i otkloni sumnje na bolesti srca. 

Kako se izvodi test opterećenja?

Pripremljenom pacijentu kardiolog će najpre postaviti kablove od EKG-a i teleadapter kako bi se pratili potrebni parametri za test. Pacijentu se meri visina, težina i određuje BMI indeks, na osnovu čega se kompjuterski određuje napor kome će se izlagati tokom testa. 

Pacijentu se najpre meri pritisak i puls u stanju mirovanja. Ova merenja omogućavaju da se za svakog pacijenta pravi individualan program opterećenja, tako da je opterećenje kod svakog testiranja različito. 

Pacijent staje na pokretnu traku ili sobni bicikl i izlaže se kontinuiranom naporu. Lekar će ubrzavati traku na svaka tri minuta i u nekon momentu povećati nagib na kom se traka nalazi da bi se napor povećao. 

Potom se traka usporava i nagib vraća u normalnu poziciju. Test traje dok se ne postigne opterećenjem određena srčana frekvenca, tj. broj otkucaja srca u munutu. Test traje najčešće oko pola sata, a najviše 45 minuta kada se testiraju sportisti. 

Nakon testa se radi ultrazvuk srca koji treba da ukaže na nepravilnosti u srčanom ritmu nakon izlaganja fizičkom naporu. Ukoliko osoba ima tokom testa neke tegobe, recimo bol u grudima, lupanje srca, prevelik zamor ili vrtoglavicu, testiranje se prekida. 

Priprema za test opterećenja

Da bi se testom opterećenja dobili validni nalazi, pacijent treba da se adekvatno pripremi za pregled. Pacijenti koji koriste lekove beta blokatore, antiaritmike i koronarne dilatatore  ne treba da popiju lek dan pre testiranja. 

Pre testa bi trebalo uraditi analizu K u krvi. Poslednji obrok pre testa (dva – tri sata pre) treba da bude naročito lagan, a na dan testiranja treba izbaciti kafu i druge kofeinske napitke jer značajno remete nalaze. 

Isto važi i za pušenje. Osebe ženskog pola test opterećenja treba da obavljaju nakon završenog mesečnog ciklusa. Vrlo je bitno da pacijenti na test opterećenja dođu u udobnoj obući, najbolje u patikama i laganoj sportskoj odeći. 

Test opterećenja u Poliklinici Dr Rončević 

Od izuzetne je važnosti da test opterećenja sprovode posebno obučeni lekari koji poznaju sve rizike izlaganja naporu kod kardioloških pacijenata. 

Poliklinika Dr Rončević je moderna, odlično tehnički opremljena klinika, koja zapošljava vrsne kardiologe i omogućava bezbedno izvođenje testa opterećenja. Za više informacija o testu opterećenja pozovite telefon: +381 63 384 940.

Srodni tekstovi:


Veza kao opsesija

Svi smo bar jednom iskusili osećaj kada nam se čini da je u vezi sve na svom mestu, svaki dan je nov...

Detaljnije

Zašto su probiotici za decu važni za razvoj

Ako ste roditelj, znate koliki izazov može biti da naterate dete da jede zdravu hranu. Pri tome, uko...

Detaljnije

Sve loše strane dugotrajnog sedenja

Moderan način života i poslovi današnjice podrazumevaju sate i sate sedenja u kancelariji, &s...

Detaljnije

Kako do podmlađenog izgleda?

Mladost je doba kojeg čovek često postane svestan tek kada prođe. Neretko se dešava da se ona...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS