Šta je alergija na kravlje mleko i koji su njeni simptomi


Prevencija i lečenje Roditeljstvo Prevencija i lečenje Roditeljstvo

Alergija na proteine kravljeg mleka sve je češća pojava kako kod dece, tako i kod odraslih. O ovoj temi se do pre par godina praktično nije ni govorilo. Razlog za to ogledao se u neznanju ove teme, ne informisanošću i isključivanju uzroka da mleko može uopšte izazvati bilo kakvu kontraindikaciju. Alergija na proteine kravljeg mleka zauzima jedno od vodećih mesta na lestvici uočenih alergijskih reakcija i upravo iz tog razloga mora joj se posvetiti dodatna pažnja.

Šta je protein kravljeg mleka

Proteini kravljeg mleka su: kravlji albumin, laktalbumin, kozein, laktoglobulin i drugi. Skoro 3 % odojčadi, koje iz određenih razloga ne koristi majčino mleko, već umesto mlečne formule upotrebljava kravlje mleko biva izloženo određenim alergijskim reakcijama. Alergija na proteine kravljeg mleka može poticati iz tri tipa reakcija, i to: lgE antitela, pa reakcija može imati anafilatičke karakteristike, zatim reakcija može imati III I IV tip osetljivosti, pa alergijska reakcija podseća na celijakiju i na kraju može biti mešovita reakcija nastala kombinacijom prava dva tipa. U tom stadijumu bila bi izražena astma. 

Kako se manifestuje alergija

Kao što je već pomenuto alergiju na protein kravljeg melak obično dobijaju odojčad i deca u ranim fazama odrastanja. Manifestuje se na više načina, vidljivih golim oko. Obično su to crveni kolutovi oko usana, koprivnjača, klasičan osip, zatvor, nadimanje, bolovi u stomaku i grčevi, ne retko i gušenje i astma. Svakako da alergijska reakcija zahteva kompletnu lekarsku dijagnozu i uspostavljanje terapije. Tokom epizoda alergijske reakcije dete će biti razdražljivo i plačno.

Kako eliminisati pojavu alergije na protein kravljeg mleka

Na ovo pitanje može se dati jasan i nedvosmislen odgovor, a to je da se bebama ukine kravlje mleko, a starijoj deci i mlečni proizvodi. Iako ovo možda nije reprezentativan način, ali je i jedini. Na taj način deca neće imati dodira sa proteinom iz kravljeg mleka, pa samim tim izostaće i alergijska reakcija. Bebe, umesto kravljeg mleka mogu pribegavati mlečnoj formuli bez recimo kozeina ili drugog proteina. U svakom slučaju pedijatar ili farmaceut će vam dati savet koja je najoptimalnija mlečna formula u tom slučaju. Starija deca, mogu konzumirati kravlje mleko, ali isključivo ono bez laktoze ili proteina. Danas su radnje, mahom dobro snabdevene i ovakvim artiklima, pa je dostupno i kravlje mleko bez proteina.

Savet

Savet za roditelje bio bi da izostave sekiraciju, napetost i bojaz. U današnjem vremenu sve je češća alergija na kravlje mleko. Tehnološki procesi i sama nauka značajno je napredovala, pa se kravlje mleko može kvalitetno zameniti drugom namirnicom. Postoje sirevi, pavlake, kisela mleka i drugi mlečni proizvodi biljnog porekla. Ishrana neće trpeti, a rast i razvoj vašeg deteta biće normalan. Savet bi bio da se obrati pažnja i na druge proizvode koji imaju tragove mleka, poput čokolada, keksova, slatkiša, sladoleda. Jer i ti proizvodi mogu izazvati alergijsku reakciju. Sve u svemu, moguće je održavanje normalnog i zdravog načina života i bez unošenja kravljeg mleka. Ukoliko dođe do alergijske reakcije savetuju se roditelji da ostanu staloženi, da ne paniče kako ne bi negativnu energiju preneli na dete. Strpljenje i adekvatna dijagnoza mogu dati dobar rezultat.




Srodni tekstovi:


Pet saveta korisnih za očuvanje zdravlja očiju i vida

Bez obzira na to koliko imate godina života tema zdravja je ona o kojoj bi trebalo svakodnevno da ra...

Detaljnije

Zašto je najisplativije platiti najkvalitetniji zubni implant?

Zubni implantati su protetičke nadoknade koje se koriste u situaciji kada postoji nedostatak i zubne...

Detaljnije

Znac i simptomi da je potrebno potražiti stručnu pomoć kod hemoroida

Hemoroidi su zdravstveni problem koji može da zahvati svakoga, ali zbog neprijatnosti koju nosi ova&...

Detaljnije

Kako da znate da li je razvod dobra odluka

Nije tajna da je podnošenje zahteva za razvod ozbiljna odluka koju ne treba shvatiti olako. P...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS