Gde roditelji greše kada se deca boje stomatologa


Roditeljstvo

Deca se plaše mraka i zubara - provereno i sigurno. Mraka se plaše iz različitih razloga, ali uglavnom zbog toga što im se u mraku uglavnom nešto priviđa, bar ono čime ih rodietelji plaše ili im jednostavno nije prijatno. Druga stvar koje se deca sigurno i provereno plaše jeste čika zuba. Generalno deca se ne plaše toliko doktora i uglavnom su navikli na njih, međutim sa zubarima je druga priča. Ono što je još zanimljivije jeste da se i mnogi odrasli plaše zubara i da se upravo taj strah rodio kada su bili deca. Zato je potrebno sa decom drugačije razgovarai od malena o dečijem stomatologu. 

Evo zašto se deca plaše zubara:

Ne vode ih na redovne preglede kod dečijeg stomatologa 

Mnogi roditelji propuštaju da decu redovno vode kod zubara. Kada su mlađi i idu u osnovnu školu, oni i imaju svog zubara i trebalo bi redovno da ga posećuju. To je jako važno. Obavezno je dete voditi na redovne stomatološke preglede. Samo na taj način dete će steći neku rutinu, što više bude išlo kod zubara, samim tim će se manje plašiti. Izbegavanje dečijeg stomatologa može da stvori kod deteta sasvim neosnovan strah. Kada vidi šta se tamo radi i kada shvati da to nije tako strašno, znaće ujedno i da nema razloga da se plaši. 

Plaše decu zubarima

U cilju smirivanja dece ili pokušaju da ih privole da nešto urade ili ne urade, jedu ili ne jedu - roditelji često decu plaše zubarima, tako da na kraju dečiji stomatolozi ispadoše jako loši. Naime, oni govore decu da će im zubar dati bocu ukoliko budu jeli mnogo slatkiša, pa će im se tako pokvariti zubi. Zatim govore deci kada nisu dobra da će ih voditi kod zubara. Sasvim je logično da ovo stvar opravdan strah kod dece. Samim tim deca i kada moraju da idu kod zubara ekstremno se plaše, jer misle da je to neka kazna. Zato odlazak kod dečijeg stomatologa nikada ne treba predstavljati kao kaznu, a zubara nikako kao lošeg čiku, koji želi da im naudi ili da im uradi nešto što će njih boleti. 

Ne razgovaraju dovoljno sa njima 

Čim nemaju dovoljno informacija, deca se plaše. Uostalom, kao i stariji. Dakle, oni misle da će im tamo zubar raditi samo nešto što će ih boleti. Čuli su od druga ili drugarice da ih je bolelo i onda se odmah stvara strah, koji proizilazi iz nedostatka informacija. Ukoliko bi roditelji seli i popričali lepo sa svojom decom, a zatim im i objasnili zašto je važno da posećuju stomatologa, deca bi na sasvim dugačiji način gledali na celu tu priču. 

Pogrešan izbor stomatologa

Jedna od grešaka roditelja jeste što izberu pogrešnog stomatologa. Najbolje bi bilo da decu vodite kod dečijeg stomatologa, jer oni na bolji način znaju da pristupe decu. Ukoliko ga odvete kod stomatologa, koji je posvećen pre svega radu sa odraslima, možda on neće znati kako da pristupi detetu i samim tim dete može da razvije određenu vrstu straha. Niko ne kaže da vašu decu kod zubara neće boleti, ali vrlo je važan pristup dečijeg stomatologa i način na koji će komunicirati. Što više opusti atmosferu i vaše dete, više će straha nestati.




Srodni tekstovi:


3 benefita svakodnevne šetnje

Šetnja - to je aktivnost koju mnogi od nas smatraju običnom ili čak zanemaruju u današ...

Detaljnije

Koliko je važno imati precizno prevedenu medicinsku dokumentaciju za lečenje u prestižnim svetskim klinikama

Mnogo je ljudi koji imaju zdravstvene probleme. Zabrinutost za svoje zdravlje ponekad je tešk...

Detaljnije

4 Namernice za bolju krvnu sliku

Kada dođe do toga da dobijete uput za laboratoriju već znate da nešto nije u redu sa va&scaro...

Detaljnije

9 ženskih odevnih kombinacija za vrele letnje dane

Kod odabira dobre letnje garderobe nije potrebno samo obratiti pažnju na izgled, već je veoma značaj...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS