8 zdravih namirnica koje morate da uvrstite u svoju ishranu


Ishrana Ishrana

U vrtlogu naših svakodnevnih obaveza, lako je upasti u zamku biranja praktičnosti umesto kvaliteta kada je reč o našim obrocima. Ipak, malo planiranja i pripremu obroka kod kuće možemo uticati na naše zdravlje. 

Tajna leži u uključivanju određenih hranljivih namirnica u naše svakodnevne obroke. U ovom tekstu predstavljamo 8 hranljivih namirnica koje obavezno treba da budu deo vaših svakodnevnih obroka.

osam zdravih namirnica koje treba uvrstiti u ishranu

Čia semenke - male, ali moćne

Chia semenke možda jesu male, ali su zato prepune omega-3 masnih kiselina, vlakana i proteina. Fantastičan su način da poboljšate nutritivnu vrednost obroka.

Posipajte ih preko jutarnje ovsene kaše, umešajte ih u vaše smutije ili ih promešajte u jogurt da biste započeli dan s obrokom bogatim vlaknima. Takođe predstavljaju odličnu opciju ako volite vegeterijansku ishranu. 

Leblebija - svestrana mahunarka

Leblebije su osnovna namirnica u kuhinjama širom sveta, i to s dobrim razlogom. Bogate proteinima i vlaknima, podstiču zdravlje digestivnog sistema i daju osećaj sitosti. 

Humus, popularni namaz na bazi leblebija, služi kao kremasti dodatak sendvičima ili zdravi dip za povrće. Ali nemojte se tu zaustaviti; leblebija se može peći za hrskavu užinu, baciti u salate za proteinski obrok ili čak koristiti u pečenju za dodatnu količinu vlakana.

Spanać

Spanać je nutritivna sila, bogat gvožđem, magnezijumom i vitaminima A i C, podržavajući zdravlje mišića i jačajući imunitet. Njegova svestranost olakšava uključivanje kada je u pitanju bilo koja ishrana

Ubacite šaku u jutarnji smuti za nutritivni poticaj bez menjanja ukusa ili ga miješajte u soseve za testeninu, umutite sa jajima ili složite u lazanje za zdrave obroke. 

Špargla

Špargla nije samo znak proleća već i svetionik nutritivnih vrednosti, nudeći vlakna, folate i vitamine A, C i K. Hranljivost špargle čini svaki obrok savršenim i zdravim dodatkom vašem trpezarijskom stolu.

Pomorandže

Narandže, poznate po visokom sadržaju vitamina C, igraju ključnu ulogu u zdravlju imunog sistema i elastičnosti kože. Ali njihova privlačnost ide dalje od samo soka; narandže mogu dodati svež, citrusni usku salatama, smutijima i čak slanim jelima. 

Šargarepe

Skromna šargarepa sa svojim visokim sadržajem beta-karotena, šampion je za zdravlje očiju i imunološku funkciju. Osim što se grickaju sirove, šargarepe se mogu peći sa začinima, narendati ili seći na trakice za dodatak salati. Njihova prirodna slatkoća i zadovoljavajuća hrskavost čine šargarepu svestranim favoritom u kuhinji.

Brazilski orasi - odličan izvor selena

Brazilski orasi su primarni izvor selena, nutrijenta koji podržava funkciju štitne žlezde i ima antioksidativna svojstva. Zbog njihovog visokog sadržaja selena, dovoljno je nekoliko oraha da zadovolji vašu dnevnu potrebu. 

Iseckajte ih i pospite preko salata za hrskavu teksturu ili ih ubacite u blender za smuti.  Zapamtite, umerenost je ključ kada je u pitanju brazilski orah. 

Jaja - savršen protein

Jaja sadrže svih devet esencijalnih amino kiselina koje naše telo treba. Mogu biti osnova u različitim obrocima; zamislite fritate prepune povrća za ručak, sendviče sa salatom od jaja za brzu večeru ili poširano jaje za doručak ili užinu. Njihova svestranost u metodama kuvanja čini jaja nezamenjivim sastojkom nutritivnih obroka.

Zaključak

Uključivanje ovih osam hranljivih namirnica u vaše svakodnevne obroke je jednostavan način da poboljšate nutritivnu vrednost vaše ishrane. Svaka nudi jedinstvene zdravstvene prednosti i beskrajne kulinarske mogućnosti, od hrskave teksture šargarepa do brazilskih oraha.

Eksperimentisanjem sa ovim sastojcima možete otkriti nove omiljene recepte koji ne samo da su ukusni, već hrane vaše telo i dušu. Zapamtite, zdrav obrok je poštovanja prema sebi. 




Srodni tekstovi:


Ne znate kako da ispunite vreme tokom izolacije - imamo nekoliko saveta za vas

Sama pojava pandemije korona virusa uticala je na donošenje posebnih mera sigurnosti ne samo ...

Detaljnije

Fasete ili krunice za zube – šta izabrati?

Kada se radi o ulepšavanju osmeha, toliko je načina i saveta koji dolaze sa svih strana. Kao ...

Detaljnije

Kako smršati na Zlatiboru?

Problem gojaznosti u moderno vreme sve je izraženiji, a čak i kod nas sve veći broj ljudi se odlučuj...

Detaljnije

Da li je dozvoljena fizicka aktivnost posle operacije vena?

Operacija vena predstavlja hirurški zahvat koji može biti manje ili više složen, u zav...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS