Prevencija zatvora kod dece


Roditeljstvo Roditeljstvo

Kada imate dete sa konstipacijom, može biti teško da ga gledate kako se nosi sa bolnim pražnjenjem creva. Iako je zatvor kod dece prilično česta pojava, potrebno je znati kada isti prerasta u problem. Za početak, hajde da definišemo zatvor kod dece.  Vaše dete ima zatvor u slučaju kada ima manje od tri pražnjenja creva na nedeljnom nivou. Pri tome, pražnjenje može da bude bolno, a stolica može biti tvrda, suva i velika. Srećom, zatvor kod dece je lako lečiti i sprečiti sa nekoliko promena u načinu života.


Simptomi zatvora kod dece

Obično nije teško propustiti znakove konstipacije. Vaše dete će najverovatnije imati bolno (ili nepostojeće) pražnjenje creva. Pored bolnog pražnjenja creva, vaše dete može pokazivati i sledeće simptome ako ima zatvor:

  • bol ili nadimanje u trbuhu

  • mala količina krvi na toaletnom papiru

  • naprezanje prilikom pražnjenja

  • stvrda stolica, neobično velika i suva, ili pak veoma mala 

  • manje od tri pražnjenja creva na nedeljnom nivou 


Uzroci

Zatvor kod dece može da nastane usled brojnih razloga. Uzroci mogu da budu stres ili nepravilna ishrana, kao na primer: 

  • Dete ne unosi dovoljno vlakana i tečnosti kroz ishranu.

  • Deca koja jedu puno prerađene hrane, mlečnih proizvoda ili mesa imaju tendenciju lakšeg zatvora.

  • Neki lekovi imaju neželjene efekte koji uključuju zatvor.

  • Vaše dete odlučuje da ne isprazni creva čak i kada ima potrebu za tim. Ovo može biti povezano sa stresom, navikavanjem na nošu, odlaskom u toalet na određenim mestima ili strahom od bola kada treba da se prazni.


Lečenje i prevencija

Zatvor kod dece je lako lečiti, pa čak i sprečiti. Dobra vest je da nije neophodno da držite dete na lekovima zbog konstipacije, niti da preduzimate drastične mere. Umesto toga, napravite sledeće promene u načinu života kako biste sprečili i lečili zatvor kod deteta.


Tečnost

Tečnosti pomažu u kretanju stolice kroz creva vašeg deteta. Deci školskog uzrasta treba najmanje 3-4 čaše vode svakoga dana. Ako se vaše dete suočava sa teškim slučajem konstipacije, pokušajte da mu dajete sok od šljive svakodnevno dok se problem ne reši.


Uključite više vlakana u ishranu

Vlakna se ne svare lako, pa pomažu u kretanju stolice kroz creva vašega deteta. Hrana bogata vlaknima uključuje voće, povrće, ovsenu kašu, kokice i druge integralne žitarice. Počnite polako da dodajete vlakna u ishranu deteta. Dodajte više vode i drugih tečnosti dok povećavate vlakna, jer voda pomaže vlaknima da rade kroz sistem vašeg deteta.


Rutina u obrocima

Jelo prirodno stimuliše creva i pomoći će vašem detetu da reguliše svoje navike u toaletu. Razmislite o svojoj rutini koja se tiče obroka i pogledajte da li možete malo da promenite vreme obroka kako biste detetu ostavili vremena da ode u toalet pre nego što pređe na sledeću aktivnost (školu, sportske aktivnosti itd.).


Naučite dete da reguliše svoje potrebe za pražnjenjem

Neka deca će se boriti sa odlaskom u toalet, čak i ako im je to u datom trenutku neophodno. Ukoliko je ovo problem vašeg deteta, nastojte da dete sedi na toaletu najmanje 10 minuta svakoga dana i to u otprilike u isto vreme. Najbolje vreme za odlazak u toalet je neposredno nakon obroka.  


Kretanje

Vežbanje pomaže našem crevima da rade dobro. Zato izađite i krećite se što više sa detetom. Vozite bicikle, igrajte igru fudbala ili zajedno trčite po dvorištu. Bez obzira na to šta ste odabrali, fizička aktivnost može pomoći podstaknuti telo vašeg deteta da radi najbolje što može.




Srodni tekstovi:


Kako se pripremiti za dolazak bebe

Dolazak prinove je svakako najuzbudljiviji događaj u životu, koji je ujedno i pun lepih emocija i is...

Detaljnije

Oporavak nakon operacije nosa - sve što treba da znate

U savremenom dobu skoro da ne postoji osoba koja se barem jednom u životu nije pogledala u ogledalo ...

Detaljnije

Koliko zuba može da nadoknadi zubni most?

Jedno od veoma čestih pitanja sa kojima se stomatolozi susreću u svojoj praksi je upravo pitanje kol...

Detaljnije

Inovativne medicinske metode 21. veka

U današnjem digitalnom dobu, medicina se neprestano razvija uz inovacije koje je nekad te&sca...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS