Kako da reagujemo na bol u grudima?


Prevencija i lečenje Prevencija i lečenje

Bol u grudima jedan je od najneprijatnijih bolova koje možemo da osetimo. Čak i kada nije jak, takav bol izaziva pre svega strah jer nas asocira na srčani udar. Uzroci bola u grudima su različiti, a samo jedan od njih je infarkt. Ovu bol svakako ne treba zanemariti niti ignorisati, a naročito ne treba sami sa postavljate dijagnozu. Čak ni intezitet bola ne mora biti pokazatelj koliko je ozbiljno stanje. Ne treba se zavaravati da je bol slaba i da će brzo proći, a ni paničiti zbog jačeg bola jer svaki bol ne znači i srčani udar. 

Kako da reagujemo na bol u grudimaNajbolje je obratiti se lekaru koji će utvrditi uzrok bola.



Kardiološki pregled

Kardiolog je lekar koji leči srčane probleme, a bol u grudima samo jedan od znakova da treba da obavimo kardiološki pregledOvaj pregled podrazumeva pre svega razgovor sa lekarom u kome pacijent treba što detaljnije i što preciznije da opiše simptome. Kardiolog takođe prikuplja podatke o načinu života i eventualnim nezdravim navikama (pušenje, alkohol) koje mogu da utiču na stanje pacijenta. Važno je navesti i oboljenja u porodici kao i tačnu terapiju koju pacijent već primenjuje zbog nekog drugog zdravstvenog problema. Posle toga sledi pregled stetoskopom, merenje krvnog pritiska i na osnovu toga zakazuju se i eventualni dodatni pregledi. To su najčešće analize krvi, ultrazvuk srca, test opterećenjem, 24 holter monitoring.


Infarkt srca

Ovaj medicinski naziv označava srčani udar koji je jedan od najčešćih uzroka smrti. To je jedan od razloga za strah svih onih koji osete bol u grudima. Kako se prepoznaje da je u pitanju srčani udar? Bol se oseća u sredini grudnog koša, a dalje se širi prema levoj strani tela, prema ruci, vratu, leđima... Najlešće je jačeg inteziteta, doživljava se kao pritisak, stezanje u grudima, a uz ovaj bol mogući su i dodatni simptomi kao što su mučnina, povraćanje, nedostatak daha, znojenje, vrtoglavica... Prilikom srčanog udara presudan faktor je vreme. Ukoliko se reaguje brzo, moguće je sprečiti fatalne posledice. Hitna intervencija, takozvana koroonarografija obično i sa urgardnjom stenta sprečiće dalja oštećenja srčanog mišića.


Ostali uzroci bola u grudima

Posle preležane infekcije, bilo da je ona bakterijska ili virusna, takođe se može javiti bol u grudima. Nastaje kao posledica zapaljenja srčane maramice, medicinski termin za to je perikarditis. Ovakva bol traje nekoliko dana, samim tim je osećaj veoma neprijatan. Bol može da bude i jaka, probadanje u grudima naročito je intezivno prilikom kašlja ili u ležećem položaju. 

Bolovi u rebrima, tačnije između rebara takođe su povezani sa grudnim košem, ali takva bol ne širi i traje kratko. Nešto alično pacijenti osećaju i kada je u pitanju upala međurebarne hrskavice.

Vezana za kičmu, ali uz bol koji se prenosi i na gridni koš je jeste i oboljenje poznato pod nazivom diskus hernija. 

Nekada bol u grudima mogu izazvati i problemi sa drugim organima kao što je recimo želudac. Pacijenti sa ovakvim problemima osećaju pečenje u gornjem delu stomaka i u grudima.






Srodni tekstovi:


Koliko su sportske vesti popularne?

Sportske vesti predstavljaju informacije koje se odnose na sport. Sport je postao zanimljiv novinari...

Detaljnije

Glavni principi organske poljoprivrede: negovanje održive budućnosti

U svetu koji se suočava sa brojnim izazovima kao što su klimatske promene, degradacija zemlji...

Detaljnije

Problem krive kičme – sve češća pojava kod dece u razvoju

U današnje vreme mali broj ljudi obraća pažnju na pravilno držanje i problem oterećenja kičme...

Detaljnije

Raskrinkavanje mitova o dijabetesu

Dijabetes je kompleksna bolest koja zahteva pažnju i razumevanje.U savremenom društvu, dijabe...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS