Prepoznajte zašto je beba uznemirena


Roditeljstvo Roditeljstvo

Šta vam je nalepši deo kada je reč o odrastanju vaše bebe? Mnogi roditelji će reći da im je svaki minut sa bebom neprocenjiv i da u njemu uživaju. Pogotovo kada su ti trenuci obojeni bebinim osmehom i srećom. Iako je takvih trenutaka puno, uvek ima i onih manje lepih koji su obojeni bebinim neraspoloženjem, nervozom, negodovanjem. 

Ponekad je loše raspoloženje očekivano usled određenih situacija, ali vrlo često je teško pogoditi zašto je beba uzmemirena. Šta joj baš sada fali? Da li je gladna? Žedna? Mokra? 

Obzirom da mališani ne mogu da nam kažu šta ih muči, potrebno je da prepoznamo  signale koje nam šalju o svom raspoloženju i potrebama. 

Da bi vam svaki naredni dan bio što mirniji i uspešniji, u nastavku saznajte kako da odgonetnete zašto je vaša beba uznemirena.

Zbog ojeda 

Jedna od vrlo čestih i neprijatnih pojava kod beba svakako je ojed. Kada kažemo ojed mislimo na crvenilo u predelu bebine guze odnosno pelenske regije. Kada se pojavi, ojed ume da izazove tegobe poput svraba i peckanja, a to bebu svakako iritira i dovodi do uznemirenosti i promene raspoloženja. 

Ako primetite da je beba nervozna, biće dovoljno da skinete pelenu i proverite da li se beba se ojela od pelena. Da bi ovo otkrili ne morate imati nikakvo prethodno iskustvo. Dovoljno je ako ugledate crvenilo koje liči na osip. Tačnije dovoljno je da primetite da koža nije kao što je bila do sada, već na njoj ima promena. 

To je sasvim dovoljno da razumete zašto je bebica uznemirena i plačljiva. Saznanje samo po sebi neće dovesti do boljitka već je potrebno preduzeti neku akciju i reagovati. Važno je samo da otklonite uzrok, pronađete odgovarajuću kremu za ojed i čim dođe do olakšanja i raspoloženje vaše bebe će se popraviti.


Manjka sna

Kako ste vi raspoloženi kada ne spavate dovoljno? Verovatno loše, da ne kažemo nikako. Kada jedna odrasla osoba koja nije dovoljno spavala ne može u potpunosti kontrolisati svoje raspoloženje  zbog umora, šta mislite kako je tek bebama? Njima je san pored hrane jedna od najvažnijih potreba. Kada nije zadovoljena, eto neraspoloženja i uznemirenosti. 

Ponekad je nedostatak sna uzrokovan nekim opravdanim razlogom, ali vrlo često se desi da beba nema dovoljno sna, jer je nema uslova za spavanje poput mirne atmosfere ili svog kreveca na koji je navikla. 

Kada je reč o ovom segmentu tu je na roditeljima da se potrude da bebi osiguraju dovojno sna. Važno je i da pratite bebine potrebe za snom koje se menjaju kako beba raste. Sa odmicanjem vremena mališani su sve više budni, a sve manje vremena provedu spavajući. Na te promene roditelji često nisu spremni i ne odgovore na njih na pravi način. 

Ponekad se na dovoljnu količinu sna ne može uticati. Trudite se da bebi omogućite odgovarajuće uslove za spavanje, jer ćete jedino na taj način imati lepo raspoloženu bebu koja je spremna za novu avanturu i igru.


Izbijanje zubića

E ovo je većini roditelja period bebinog odrastanja koji bi najradije preskočili. Vrlo veliki broj beba izbijanje zubića itekako podeli sa okolinom u vidu nervoze, plača, nespavanja, negodovanja i ostalih ne baš lepih načina ispoljavanja ove muke. 

Ali šta je tu je. Od prirode se ne može pobeći i rast zubića sastavni je deo bebinog razvoja. Veliki problem je što mnogi roditelji ne shvataju koliko je to zaista bolno. Kako pedijatri kažu, tegobe zbog zuba mogu se pojaviti mnogo ranije nego što će se pojaviti zub, čak i mesecima ranije, jer rast zuba zahteva vreme, proces, a sve to bebu izuzetno boli i iritira. 

Kako da znate da neraspoloženje ima veze sa zubima? Bebe u tim situacijama grizu, sve što im je u ruci stavljaju u usta kidaju, grizu, čak i svoju ruku. Može se desiti da malo agresivnije i sisaju, vuku bradavicu.  Najsigurniji pokazatelj videćete kada zavirite u njihova usta. Ako primetite da su desni otečene, da se bele ili čak ugledate zub koji tek što je izbio, onda ćete biti sigurni u svoju procenu. 

Šta da vam kažemo - ove muke znaju potrajati i mesecima. Dobra vest je što postoje načini koji dovode do olakšanja u vidu tabletica i gelova. Ako su tegobe baš izražene pomozite bebi, a i sebi i što raspoloženiji pregrmite ovaj period. 


Bolesti, prehlade

Sa dolaskom hladnijeg perioda godine, eto nama virusa, bakterija i svih nedaća koje ne zaobilaze ni najmlađe. Kada krene bilo kakva prehlada ili virus to utiče i na raspoloženje. Uostalom kao i kod odraslih. Znate i sami da sa pojavom prvih simptoma nekih respiratornih virusa opada i raspoloženje. Pa nisu ni bebe drugačije.

Naravno da i njima smeta kada ih boli grlo, kada im se zapuši nosić ili upale uši. Da je na pragu neka prehlada to možete prepoznati po bebinim očima. Na mališanima crvene i suzne oči nagoveštavaju da se nešto dešava. 

Poslušajte kako dišu, pogotovo dok spavaju. Ako se disanje čuje, odnosno ako “krči” to je znak da ima sekreta koji im smeta i koji će verovatno prekinuti san. O kašljanju i kijanju ne treba ni govoriti, to svako zna šta znači. Curenje nosa je simptom koji je nemoguće ne primetiti. Sve su to znaci da se u malenom organizmu nešto dešava i da je potrebno reagovati. Očigledni simptom je svakako i temperatura koju prepoznajete po toploti bebinog čela, a proveravate merenjem uz pomoć toplomera. 

Kada je reč o neraspoloženju zbog ovih tegoba, to se vrlo brzo otkrije jer čim je beba bolešljiva to je očigledno i tu se ne može pogrešiti u interpretaciji. 


Zbog premora

Verovali ili ne i bebe se mogu premoriti. Vrlo često se roditelji vode logikom da bebu treba dobro izmoriti kako bi bolje spavala, a to je ponekad pogrešno razmišljanje. Ima beba kod kojih to možda pali, ali kod mnogih previše umora dovodi do kontraefekta pa je bebu teško umiriti  i uspavati. 

Beba koja je premorena šalje signale poput onih da joj se spava, ali nikako ne može zaspati, često se budi i prekida san. 

Za mališane je najbolje da prate svoj tempo i svoje potrebe. To što odraslima ponekad treba vremena za sebe pa na ovaj način žele da osiguraju bebin san, često ne dovede do rezultata, već samo do neraspoloženja.


Zbog prljave pelene

Ko voli da bude prljav? Pa niko ili barem većina nas ne voli. Isto je i sa bebama. Kada su mokre ili su izvršile veliku nuždu sigurno im ne prija da duže vreme ne budu presvučene. To sigurno stvara nelagodu. 

Malo je teže prepoznati ove signale jer osim plača beba nema načina da iskaže da je baš to muči. Mada vi jednostavnim zavirivanjem u pelenu možete proveriti da li je to možda razlog za nerapoloženje. Zavirite, ko zna šta ćete pronaći. Redovno održavanje bebine higijene može značiti dobro raspoloženje.


Glad, žeđ

Osnovne životne potrebe moraju biti zadovoljene kada su bebe u pitanju. Vi najbolje znate koliko često beba ima potrebu da jede i uzima tečnost. U zavisnosti od toga odgovorite na njene potrebe pravovremeno. Mi odrasli možemo da ručamo malo kasnije, izdržaćemo, ali beba ne može. Neće joj se ništa desiti ako ručak malo zakasni, ali ona će to negodovati na sav glas. 

Ne samo što će plakati, nego će stavljati u usta predmete, svoju šaku, prst. Bebe koje sisaju imaju običaj da glavom udaraju  u mamine dojke ili da kreću prema dojci. 

Sve su to znaci da je malo biće gladno i da sve ostalo treba da stane dok se ne zadovolje osnovne potrebe. 


Kada bolje razmislite bebe i nisu nešto komplikovana bića, zar ne? Eto videli ste da  svaku svoju potrebu imaju način da vam iskažu i daju do znanja šta vam je činiti. Na vama kao odraslima je da se malo edukujete, obratite pažnju i odredite prioritete. Dok je beba mala, svakako da je ona prioritet, jer u suprotnom sledi  gromoglasno negodovanje. 




Srodni tekstovi:


Kako čitanje vesti iz crne hronike utiče na naše mentalno zdravlje?

Pojava pametnih telefona i te kako je uticala na svakodnevne navike običnog čoveka na svim poljima i...

Detaljnije

Kako izgleda kolonoskopija – Iskustva

Kolonoskopija predstavlja detaljan pregled creva, pomoću instrumenta koji se naziva kolonoskop i slu...

Detaljnije

Koliko je bitna higijena u zdravstvenim ustanovama?

Kada idete kod lekara ono što sigurno ne želite da vidite jeste priljavštinu, mrlje i ...

Detaljnije

Spremite se za lekarski pregled za vozačku dozvolu

Ukoliko i vas muči ovo pitanje šta uključuje lekarski pregled za vozačku dozvolu, onda evo i ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS