Zdrav pristup odevanju: Odeća koju nosimo ima svoju energiju i uticaj


Ostalo



Sve odluke koje donosimo o svom načinu života direktno ili indirektno utiču na naše zdravlje. Svi znamo da će izbor hrane, način na koji se nosimo sa stresom i naš svakodnevni život neizbežno uticati na naše celokupno stanje našeg organizma. Sa druge strane, na izbor odeće koju nosimo uglavnom gledamo kao na čisto estetsku kategoriju.Istina je da uglavnom nismo u pravu po ovom pitanju, a naš izbor odeće zapravo igra veliku ulogu u očuvanju zdravlja. Od subjektivnih osećaja prilikom nošenja nekih komada odeće koji utiču na naše raspoloženje, do materijala koji imaju direktan uticaj na naše telo, odeća koju nosimo igra važnu ulogu u brizi o našem umu i telu.

Uticaj boja na raspoloženje

Boja je moćno sredstvo komunikacije, a takođe je i jedan od načina na koji se samoidentifikujemo. Boja naše odeće služi kao signal drugima, to im zapravo govori ko smo mi. Kada se oblačimo svakog jutra, govorimo sebi ko želimo da budemo taj dan i kako se nadamo da ćemo se osećati, sa bojom kao vitalnom komponentom. Zelene i plave nijanse, koje se često nazivaju hladnim, mogu pomoći da se postigne osećaj smirenosti. Isto tako, crvene, narandžaste i žute, odnosno tople boje mogu poboljšati vaše raspoloženje. Svaka od ovih boja dobija drugačije značenje kada se razdvoje u različite nijanse. Prigušenije ili svetlije nijanse mogu izazivati tiše i mekše držanje, dok smelije nijanse mogu doneti više energije u okolinu ili u nas same.

Prirodnim materijalima do udobnosti

Kada govorimo o zdravstvenim efektima odeće, prva i verovatno najvažnija stavka jeste materijal od kog je odeća napravljena. To je sve važnija činjenica, ali se i dalje uglavnom nalazi u senci modnih trendova. Ukoliko želite da nosite prirodne materijale koji su dobri za vas, a da pritom ostanete u trendu, možete iskoristiti sve prednosti koje nudi kvalitetna digitalna štampa na majicama. Tkanine poput poliestera, rajona, akrila i najlona pokazale su se vrlo štetnim za ljudsko zdravlje, ali i okolinu jer se teško razgrađuju. Materijali koji ne utiču negativno na zdravlje su prirodni materijali kao što su vuna, lan i pamuk, koje treba birati u skladu sa vremenskim prilikama.

Društveno odgovorni izbori odeće

Takozvana brza moda je toliko popularna i profitabilna jer zadovoljava veliku potražnju za novom odećom po niskoj ceni. U poređenju sa ranim 2000-im, kada su modne kuće objavljivale dve ili tri kolekcije svake godine, sada izlaze na tržište sa desetinama kolekcija. Da bi sve ovo bilo finansijski održivo, trgovci na malo moraju negde da smanje troškove, a to negde obično znači da prebacuju radnu snagu u zemlje u razvoju. Indija, Bangladeš, Kambodža i Pakistan su neke od zemalja u kojima trgovci brze mode uživaju u niskim troškovima rada, ali su uslovi rada često nehumani. Stoga, proverite etikete, jer ćete se sigurno bolje osećati u odeći za koju znate da nije potekla sa tih tržišta.

Odgovarajuća veličina za komforan dan

Odeća vam može pomoći da se osećate osnaženo i samopouzdano. Nažalost, uobičajena zabluda je da nošenje odeće koja je broj manja može učiniti da vaša figura izgleda vitkije i oblikovnije. Iako pripijene haljine i uske farmerke mogu izgledati sjajno na vašem telu, možda vam neće učiniti nikakvu uslugu kada se radi o vašem zdravlju. U stvari, preterano uska odeća može izazvati niz potencijalnih zdravstvenih problema, uključujući refluks, iritaciju kože i usporenu cirkulaciju krvi. Dakle, bez obzira da li želite da kupite hulahopke, helanke ili farmerke, postarajte se da ih nabavite u odgovarajućim veličinama.

Udobna obuća

Obuća koju nosimo može uticati na naše opšte zdravlje. Ne samo da nekvalitetne cipele utiču na zdravlje stopala, već mogu loše uticati i na zdravlje nogu, kolena, kukova, leđa i vrata. Zbog toga, radi celokupnog zdravlja, bilo bi dobro da se pri izboru obuće odlučite za onu koja vam pruža podršku i udobna je. Nošenje pogrešne obuće može povećati rizik od razvoja bolnih stanja i povreda stopala i skočnog zgloba. Nošenje odgovarajuće obuće može sprečiti većinu problema sa podijatrijom, uključujući dugotrajna oštećenja stopala i skočnog zgloba koja mogu zahtevati opsežan tretman i operaciju da bi se kasnije ispravili.


Zdrav način odevanja podrazumeva uvažavanje estetskih potreba, koje nužno ne zanemaruje aktuelne modne trendove, ali ipak zasnovano na ličnom ukusu i modnim preferencijama.






Srodni tekstovi:


Kardio ili trening snage - šta je bolje za vaše telo?

Ukoliko ste početnik u vežbanju, a još uz to planirate da vežbate kod kuće jer se još ...

Detaljnije

Šta je potrebno da znate pre operacije nosa?

Estetski zahvati ni u najmanjem pogledu više nisu nepoznanica, niti nešto što i...

Detaljnije

Hemoroidi u trudnoći, simptomi i lečenje

Hemoroidi su česta pojava kod mnogih ljudi i izazivaju neprijatnost, nelagodnost i često intenzivan ...

Detaljnije

Za prelom kičmenog pršljena postoji pouzdano rešenje

Prelomi kičmenih pršljenova najčešće se dešavaju starijim ljudima usled degener...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS