Oralna higijena nakon ugradnje bezmetalnih krunica


Prevencija i lečenje Prevencija i lečenje

Prema svom zdravlju uvek treba da budete odgovorni. Morate zdravo da živite, da biste i bili zdravi. I naravno da nije svaka bolest posledica nezdravog života i da se dešava da se razbolimo i kada vodimo računa ili da nam se pokvari zub i kada perfektno održavamo oralnu higijenu, ali što se više trudimo da budemo bolji u tome, to ćemo duže i kvalitetnije "trajati". 

Kada je reč o zubima, često i ne obraćamo pažnju na njihovo zdravlje sve dok se ne pokvare. Tada vidimo koliko je teško funkcionisati sa tim bolom i kada ne možete normalno da jedete. Bol nekada zaista može da bude toliko intenzivan da počinje da vas boli cela glava, a o otocima da ne govorimo. Zbog toga je veoma važna prevencija i pravovremena briga o zdravlju zuba. O oralnoj higijeni se dosta govori, ali ćemo se mi u ovom tekstu osvrnuti na održavanje higijene nakon ugradnje bezmetalnih krunica. Ova intervencija je sve češća, pa se mnogi pitaju da li je nakon njihove ugradnje potrebno posebno voditi računa. Odgovor na ovo pitanje potražili smo od stomatologa iz stomatološke ordinacije Vuković.

Dva sata nakon ugradnje bezmetalnih krunica ne treba jesti

Stomatolozi preporučuju da se dva sata nakon ugradnje ne jede, a i nakon tog perioda treba jesti samo mekšu hranu. Dakle, potrebno je da samo tog dana malo više vodite računa. Naravno, vodu možete piti, a za ostale napitke, posebno one koji su previše hladni ili topli konsultujte svog stomatologa. 

Krunice perite kao i ostale zube

Ljudi su skloni da misle da nakon ugradnje krunica mogu manje voditi računa o higijeni i održavanju zuba. Veruju da neće doći do promena i da su problem trajno rešili. Međutim, to je veoma pogrešno. Zbog čega? Recimo, zato što je moguće da se karijes pojavi i ispod bezmetalne krunice, pa je potrebno detaljnije pranje zuba. Niste završili sav posao kada ste ugradili bezmetalne krunice. Izaberite dobru četkicu i dobru pastu za zube i nastavite sa pranjem i održavanjem zuba po preporukama koje važe i kada krunice nisu ugrađene.

Obavezno je korišćenje konca za zube

Ukoliko do sada niste, obavezno morate da počnete da koristite konac za zube. To je vrlo važno, jer ostaci hrane između zuba mogu da izazovu različite upale i naravno kvarove, a mogu da utiču i na zdravlje desni. Bez obzira da li imate ugrađene krunice, jednostavno morate da koristite konac za zube i trudite se da budete što detaljniji u tome. Konac za zube koristite redovno i nemojte da dozvolite da vam se hrana zadržava između zuba.

Sredstva za ispiranje usta

Sredstva za ispiranje usta su takođe veoma dobra i korisna. Ne morate da koristite prejaka sredstva, dovoljno će biti da i nekim blažim redovno održavate hifijenu usta. Na taj način vaš dah će uvek biti svež, a smanjićete i šanse za nove probleme sa zubima.

Srodni tekstovi:


Plima emocija ili medicinski zagonetka? Upustvo za suze koje ne prestaju

Svako od nas je doživeo trenutak kada su nam oči pune suza, bilo da je to zbog snažne emocije, vetra...

Detaljnije

Ovo su rančevi za školu koje prvaci obožavaju i koji su dobri za njihova leđa

Polazak u školu deteta izaziva veliku radost, ali i nervozu u kući. Život porodice se menja i...

Detaljnije

Zbog čega se najčešće javlja zamagljen vid

Zamagljen vid je veoma neugodan i iritirajući. Najčešće je u pitanju uobičajeno stanje koje p...

Detaljnije

Kako ublažiti bolove u mišićima nakon fizičke aktivnosti. Prirodni lekovi i tehnike oporavka

Redovna fizička aktivnost je poznata kao ključna komponenta zdravog i aktivnog načina života. Međuti...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS