Pet saveta korisnih za očuvanje zdravlja očiju i vida


Prevencija i lečenje


Bez obzira na to koliko imate godina života tema zdravja je ona o kojoj bi trebalo svakodnevno da razmišljate. Očuvanje zdravlja je najmanje efikasno onda kada smo bolesni. Zato, treba se baviti preventivom i omogućite zdrav način života promenom sitnijih svakodnevnih navika. Jedna od stvari koja je danas često ugrožena jeste upravo naše čulo vida, a za to postoji mnogo razloga. 

Vodite račna o ishrani i telesnoj masi

Kada govorimo o zdravom načinu života, nekako se uvek sve vrti oko toga šta jedemo i pijemo. I kao što način ishrane može da utiče na različite bolesti, isto tako može da utiče i na bolesti oka. Posebno prekomerna telesna težina koja može uzrokovati visok krvi pritisak, povišen holesteron i različite vrste upala. A sve to može da uspori dotok krvi do očiju što može prouzrokovati kataraktu. Ipak, svakodnevna lagana fizička aktivnost poput šetnji može poboljšati cirkulaciju krvi i smanjiti ovaj rizik. Posebno korisna može biti šetnja po prirodi, kako za vid i fizičku spremu, tako i za dušu. Pored toga za dobar vid jedite dosta voća i povrća. Uz to važno je da znate da vitamin C i omega 3 masne kiseline usporavaju degenerativne bolesti oka. A to znači da treba da jedete ribu, šargarepu, citruse, orašaste plodove, jaja i zeleno povrće ako želite da sačuvate vaše čulo vida. Pored toga što ćete se redovno hidrirati vodom, izbegavajte alkoholna pića. 

Ako ste pušač, ostavite cigarete 

Pušači, ako niste znali, pored svih drugih stvari za koje vam pričaju da je nikotin štetan, on ima loš uticaj ima i na zdravlje vaših očiju. Oni koji konzumiraju cigarete imaju čak dva puta veću šansu da dobiju kataraktu nego nepušači. Ako ste se pitali kako je to moguće evo objašnjenja – toksini koje sadrži dim cigarete mogu ući u ljudski krvotok i na taj način uicati na oštećenje vida. Pored toga konzumiranje cigareta može izazavati i degeneraciju žute mrlje kao i oštećenja krvnih sudova mrežnjače ali i optičnog nerva. Još jedan potencijali rizik po zdravlje oka je i od alergijskog konjuktivitisa. 

Zaštitne naočare za bezbedne oči

Ovo je vrlo jednostavna stvar koju vrlo svesno možemo uraditi kako bismo zaštitili svoj vid. Bilo da se radi o sunčevim zracima, letenju čestica pri mehaničkoj obradi nekih materijala ili sportskim aktivnostima zaštitne naočare mogu mnogo doprinesti smanjenju rizika od povreda pri svim tim radnjama. Sunčane naočare štite nas od vrlo štetnih ultra-ljubičarstih, tzv. UV zraka. Zaštitne naočare za rad prilikom obrade raznih materijala treba da zaštiti oči od prodora čestica, varnica i prašine do našeg oka. Ovde posebno budite pažljivi i ne koristite sunčane naočare u te svrhe. Koristite zaštitne naočare koje prijanjaju vašem obliku lica, ne ostavljaju prostor oko oka za prodor čak i najjsitnijih čestica i proverenih proizvođača. Mnogi sportovi takođe zahtevaju nošenje zaštitnih naočara poput biciklizma, plivačjih i sportova u vodi kao i onih na snegu. U eri rasprostranjenosti tehnologije i upotrebe pametnih uređaja i telefona mnogi se odlučuju i za zaštitne naočare i stakla koja štite od prodora štetnog zračenja koja od njih dolaze 

Idite redovno na preventivne preglede

Iako možda ne osećate teškoće u svakodnevnom funkcionisanju sa vidom, trebalo bi preventivno obavljati ove preglede. Mnogi sistematski pregledi koji se obavljaju iz različitih razloga podrazumevaju upravo i proveru zdravlja očiju. 

Priuštite očima dovoljno odmora kroz redovan i kvalitetan san

Kao i za zdravlje i imunitet čoveka, san je jednako važan i za naš pogled na svet. Crni kolutovi oko očiju, podočnjaci, spušteni kapci ili otekline zanci su da nije bila baš mirna i prospavana noć iza vas. Kao i telo i oči se tokom noći i sna oporavljaju i odmaraju. Pored gore pomenutih primetnih znakova nenaspavnosti, nedovoljno sna može da izazove i treperenje očiju ili njihovu suvoću a to može dovesti do infekcije. Ako se ovo u kontinuitetu nastavi i vi učestalo imate neprospavane noći, može doći i do mnogo ozbiljnijih tegoba i bolest kao što je glaukom. 



 




Srodni tekstovi:


Uvedite zdrave navike ishrane deteta još od ranih dana

Veliki je broj tema o kojima se razmišlja kada dolazi prinova u kuću – novorođenče koje...

Detaljnije

Vreme je vrlo bitan faktor kod lečenja raka dojke

Rak dojke je najčešća maligna bolest sa kojom se susreću žene u Srbiji. Veliki broj žena ovu ...

Detaljnije

Boli vas vrat ujutru kad ustanete? Možda imate spondilozu?!

Nakon buđenja ujutru, često se dešava da nam je vrat ukočen pa ne možemo da ga pomerimo u str...

Detaljnije

Xiaomi predstavio proširenu Mi 11 seriju na globalnoj mega premijeri

Predstavljeni Mi 11 Ultra, Mi 11 Lite 5G/Mi 11 Lite i Mi 11i uz Mi Smart Band 6 i Mi Smart Projector...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS