Kada i kako koristiti cink tablete?


Ishrana Prevencija i lečenje


Cink je minaral koji se nalazi u ljudskom organizmu u količina od svega 2-3 grama i za koji je važno reći da ga organizam ne proizvodi sam niti može da pravi rezerve. To znači da se organizam konstantno snabdeva ovim mineralnom iz hrane ili putem konzumiranja cink tableta. 

Bez obzira na to on je neophodan za normalno funkcionisanje svakog organizma. Jedan je od ključnih minerala koji utiče na imunitet u smislu da ga pojačava i održava stabilnim. 

Njegove funkcije u organizmu su brojne i neophodan je rast i razvoj, važan je kod brzog zarastanja rana, za funkcionisanje celokupnog imunog sistema i utiče na brojna druga stanja i otklanjanje brojnih tegoba. 

Danas su u apotekama dostupni proizvodi sa ovim mineralnom u raznim oblicima, ali najprodavaniji i najpopularniji proizvod su svakako cink tablete. 

Kao dodatak ishrani

Preporučene dnevne doze cink tableta treba poštovati i one se razlikuju kod odojčadi, dece i odraslih, ali i u odnosu na pol i to da li je žena trudnica ili možda dojilja. Uobičajeno se koriste kod sprečavanja prehlade i gripa, kada se želi ojačati imunitet, da bi se olakšale tegobe sistema za varenje ili kod poboljšanja plodnosti. 

Treba voditi računa o preporučenim dozama i cink tablete piti onako kako je to u uputstvu predviđeno. Takođe treba znati da od unete gramaže organizam usvoji i iskoristi samo određeni deo. 

Postoje toksične doze koje se kreću od 150-500 mg dnevno i koje mogu dovesti do poremećaja u radu nervnog sistema. A simptomi unosa visokih doza ispoljavaju se kroz vrtoglavicu i glavobolju, pospanost, pojačano znojenje, anemiju itd. 

Kada je potrebno unositi veće količine kao deo terapije

Onda kada postoji deficit ovog minerala u organizmu što se utvrđuje potrebnim analizama i tu dijagnozu može dati samo lekar, onda je potrebno pristupiti unosu veće količine kao deo terapije. Deficit je karakterističan za starije osobe, za one osobe koju su sklone povećanom konzumiranju alkoholnih pića, osobama sa anoreksijom ili kod onih koji se nalaze na veoma restriktivnim dijetama. 

Ona može biti propisana u raznim situacijama i sa različitom preporučenom količinom, zato je važno da to odredi lekar i da se pacijent strogo pridržava toga. Kod defiticita ovog minerala u organizmu terpija može podrazumevati i unos 30-60 mg. 

Simptomi koji mogu ukazivati na nedostatak i potrebnu za uzimanjem cink tableta su slabiji rast kod dece, gubitak apetita i telesne težine, oslabljeno ili izgubljeno čulo ukusa i mirisa, sporije zarastanje rana, razni kožni problemi, pa čak i depresivna stanja. 

Kako se pravilno konzumira?

Cink tablete je najbolje kupovati u apotekama i kod proverenih prodavaca. Mogu se piti sa vodom ili sokom. Uglavnom se ne vezuju za obroke i mogu se uzimati u bilo koje doba dana, a ako postoje problemi sa varenjem može se uzimati u toku obroka. 

Ipak neki stručnjaci preporučuju da bi bilo najbolje da se tablete cinka uzimaju sat do dva posle obroka. Smatra se da je on tada najdelotvorniji. 

Ne preporučuje se upotreba istovremeno sa suplementima gvožđa ili kalcijuma. 

Po preporuci stručnjaka i svetskih lekara i farmaceuta dnevna doza unosa se reguliše najčešće u odnosu na starosnu dob i pol.






Srodni tekstovi:


Prirodni načini za poboljšanja erekcije kod muškaraca

Muškarci širom sveta mogu iskusiti povremene poteškoće s erekcijom, što ...

Detaljnije

Fasete ili krunice za zube – šta izabrati?

Kada se radi o ulepšavanju osmeha, toliko je načina i saveta koji dolaze sa svih strana. Kao ...

Detaljnije

Saveti kako da kvalitetno provedemo raspust

Letnji raspust je asocijacija za odmor, putovanja, izlete, kupanje, lenčarenje... To je vreme koje p...

Detaljnije

Plima emocija ili medicinski zagonetka? Upustvo za suze koje ne prestaju

Svako od nas je doživeo trenutak kada su nam oči pune suza, bilo da je to zbog snažne emocije, vetra...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS