Kako možete unaprediti navike u ishrani? - 3 saveta do zdravijeg obroka


Ishrana Ishrana

Svako od nas ima svoju definiciju navika u ishrani, neke su dobre a neke manje dobre, i kao takve mnogima su iste duboko ukorenjene u način života. Način ishrane, navike i odnos prema hrani, uglavnom imaju korene još u ranom detinjstvu.  Naše navike u ishrani su otpočele baš u tom periodu i ima struja mišljenja koja ih uzima za nepromenjive.

Nagle i stroge promene nisu adekvatna odluka i izbor, ukoliko se odlučite da promenite svoj dosadašnji režim ishrane. Takva ishitrena odluka može stvoriti pritisak na vaš organizam i stvoriti ozbiljnije probleme koje mogu nepovoljno uticati na vaše celokupno zdravstveno stajne.

Međutim, postepenim unapređivanjem navika u ishrani - kombinacijom, zamenom, izbacivanjem i dodavanjem određenih namirnica u vaše obroke, može se stvoriti jedinstven balans koji će se, vremenom, odlično prilagoditi vašem organizmu i potrebama.

U daljem tekstu sa vama delimo 3 saveta koji će, verujemo, unaprediti navike u ishrani i pružiti vam ukusne i zdravije obroke u kojima ćete uživati.


#1 Prirodan izvor šećera - zdravi slatkiši koji će zadovoljiti sve sladokusce

Prevelika konzumacija šećera loše utiče na zdravlje i povećava se rizik od pojave bolesti poput dijabetesa, boelsti srca i prevelike gojaznosti. Dezerti koji sadrže malu količinu šećera, kao i slatkiši bez šećera mogu biti veoma ukusni i mogu pozitivno uticati na zdravlje smanjujući rizik od pojave bolesti.

Glavna preporuka jeste obogatiti svoju ishranu što svežijim namirnicama koje u sebi sadrže prirodni šećer. Svoje dezerte upotpunite crnom čokoladom, svežom voćnom mešavinom, orašastim plodovima - koristite domaći med koji sadrži vitamine, minerale i manju količinu šećera nego rafinisan šečer.

Ipak, i med treba umereno koristiti jer i on u sebi sadrži određene količine šećera i kalorija. Upoznajte sve zdrave alternative za šećer i donesite odluku koja od njih vam najviše odgovara kao zamena.

Orašasti plodovi i sveže voće

Preporučljivo je koristiti domaće, prirodne namaze i putere napravljene od orašastih plodova i kao takve možete zameniti slatkim namazima poput nutele ili evrokrema. Izbegavajte veštački zaslađene guste šejkove - uzmite običan jogurt i dodajte komadiće banane ili nekog bobičastog voća, sa malo mleveih lešnika - može biti odlična ideja za zdrav jutarnji obrok.

Poznato je da mnogi vole da svoje jagode i rendane jabuke obogate sa šećerom. Umesto toga, probajte da konzumirate celo voće, što svežije bez dodataka mlečne čokolade, šlaga i šećera - bolji izbor bi bio da istopite crnu čokoladu i prelijete preko jagoda.


#2 Pravite jednostavne ali zdrave i ukusne obroke

Mnogi pre biraju doručak, ručak ili večeru van kuće jer se vode mišlju da zdravi i ukusni obroci predstavljaju jedan komplikovan proces koji zahteva isuviše vremena i pažnje. Održavanje zdravih navika i poboljšanje kvaliteta vaše svakodnevne ishrane, ne mora nužno značiti da morate praviti komplikovana jela.

Naprotiv, ukusna i zdrava  jela koja bude apetit možete napraviti kod kuće a ujedno mogu biti vrlo jednostavna i laka za prirpremu. Ne morate da budete prefekcionista i da pratite zarez svakog recepta. Vaši obroci ne moraju biti previše skupi i kompikovani, važno je da se pridržavate novonastale rutine kojom ćete održavati zdrave navike.

Ne vršite pritisak na sebe da nađete idealnu ishranu - istražujte i eksperimetišite sa namirnicama u slobodno vreme, time pružate sebi priliku da zaista pronađete ono što najviše prija vašem organizmu.

Ideje za svakodnevne obroke

Obroci mogu biti obogaćeni vitaminima slatkog krompira, odnosno batata u kombinaciji sa grilovanom piletinom i zelenom salatom kao prilog. Odaberite se za laganije opcije, poput supa ili čorba upotpunjene komadćima povrća koje možete odložiti u frižider i namenski korisitti za predjelo tokom nedelje.

Jela obogaćena pasuljem i sočivom sadrže dosta proteina i vlakna koja doprinose osećaju sitosti. Tunjevina u konzervi izvor je zdravih omega 3 masnih kiselina koju možete ukombinovati sa pastom, krompirom, salatom ili brusketima.


#3 Pravite plan ishrane i vodite dnevnik

Jedna od glavnih nedoumica mnogih - kako se organizovati i ravnomerno raspodeliti vreme za nabavku namirnica i pripremu zdravog jela?

Preporuka je da se u kuhinji nalazi list papira koji ćete, magnetom, zakačiti za frižider. Tako ćete imati na uvid količinu utrošenih i preostalih namirnica - ukoliko želite možete napraviti jednu manju tabelu koja će vam služiti da beležite unos kalorija na dnevnom nivou.

Strategija i dobra organizacija

Pravljenje plana ishrane može umnogome doprineti boljoj organizaciji, a vremenom vas može dovesti do željenog cilja - održavanje zdravih navika u ishrani. Krenite sa osnovnom strategijom, napravite listu namirnica koje treba nabaviti za tekuću nedelju - uštedeće vam vreme ukoliko imate već napisan plan obroka za čiju nabavku je potrebno utrošiti malo vremena jednom do dva puta nedeljno.

Dnevnik vam može olakšati da propratite vašu listu namirnica koje vam pomažu da poboljšate sistem varenja kao i generalni balans u oragnizmu. Takođe pomaže da uvidite i promenite sastav obroka u dnevnoj ishrani i da beležite neke brze, jednostavne i zdrave slane ili slatke užine - vremenom ćete ući u rutinu koja će biti neizbežan deo vaše organizacije, a olakšaće vam proces planiranja obroka.

Nadamo se da vam je ovaj tekst pomogao i pružio jednu vrstu motivacije koja će vas usmeriti na željeni cilj. Ipak, savršena ishrana ne postoji, ali ono što postoji jeste naša volja i želja da unapredimo kvalitet života kroz istu.




Srodni tekstovi:


Na vreme planirajte sadnju sadnica

Ako pitate stručnjake, kad je pravo vreme da se zasade sadnice, reći će Vam da je to kasna jesen, uk...

Detaljnije

Prevencija zatvora kod dece

Kada imate dete sa konstipacijom, može biti teško da ga gledate kako se nosi sa bolnim pražnj...

Detaljnije

Neustrašivo protiv straha

Još od malih nogu čovek se suočava sa mnogim strahovima – strah od mraka, od nepoznatih...

Detaljnije

Asertivna komunikacija zarad boljih odnosa sa drugima

Šta je asertivna komunikacija?Asertivna komunikacija je način komunikacije koji podrazumeva i...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS