Redovno na stomatološke preglede od pojave prvih zuba


Prevencija i lečenje Prevencija i lečenje

dečiji zubar

Prva stvar koju decu treba da naučimo kada je u pitanju broga o zubima jeste da se zubaru ne odlazi tek kada zub zaboli. Za zdrave ui lepe zube ključna je prevencija, kojoj treba da ih učimo još odmalena. Za početak, da ne misle da je odlazak stomatologu bauk. Strah od zubara je ono što roditelji često znaju da prenesu na decu, pa to označava i prenošenje u stvari vrlo štetnog i lošeg principa.

Zašto je važno odvesti dete kod dečijeg zubara

Dečiji zubar je jako važan za sticanje navike za preventivne preglede. To je mesto koje je za početak opremljeno tako da deci bude prijemčivije, kao i da bude mesto odakle ćenositi lepe i prijatne utiske. Ne treba dete plašiti ni lekarima ni zubarima, nego ih predstaviti kao one koji su tu da nam pomognu da ostanemo zdravi. Dečji zubari imaju i specijalizovanu opremu ali i pristup mališanima koji mora da podrazumeva mnogo pažnje koja se posveti pristupu. 

Dečiji zubar prijatelj od izbijanja prvih zubića

Odgovor na pitanje da li je potebno ići na pregled mlečnih zuba je – da, treba. Iako su to zubi koje zamene stalni u predškolskom uzrastu, jako su važni kao osnova oralnog zdravlja. Ishrana puna šećera ugrožava zube i dovodi do pojave karijesa, kao i neadekvatna nega zuba. Zubi i desni se još bebama čiste posebnim mekanim silikonskim četkicama, koje su primerene uzrastu i vrlo korisne. Zatim ,treba pratiti stanje zuba, a ići na preventivne preglede makar jednom godišnje, iako prvi sistematski pregled podrazumeva stomatologa tek u trećoj godini.

Zalivanje zuba kod dece ne treba propustiti

 Često se čuje da je deci potrebno zalivanje zuba, ali mnogima ostaje nedoumica šta zapravo taj proces prestavlja. Zubi koji se zalivaju jesu oni koji su stalni, i koji su skloni kvarenju, a to su najpre šestice.  Kao prvi stalni zubi, mora da se što pre spreči njihovo kvarenje, a to se radi tako što se fisure (linije i jamice na zubu) presvuku zaštitnim slojem. To nije dovoljno uraditi samo jednom. Na svakom sledećem pregledu nakon zalivanja zuba ili fisura, stomatolog prati da li se taj sloj istrošio i da li je potrebno ponovo da se stavi. Uprkos tome što se uradilo zalivanje zuba kod dece, pravilna i redovna nega je neophodna, te se ne sme nikako zanemariti. Šestice se mogu pokvariti i pored zalivenih fisura, samo što su šanse prilično manje.

Edukacija o pravilnom pranju zuba

Sve savete o pravilnom pranju zuba, sredstvima koja se tom prilikom koriste, kao i dinamikom pregleda, dete dobija pre svega od svog zubara. Roditelji su tu kao podrška i „nadzorni organ“. Kađu da, uprkos tome što dete treba da se osamostaljuje u mnogim radnjama što pre, najbolje je da mu do ranog školskog uzrasta roditelji peru zube. Danas su naročito popularne električne četkice, koje mogu biti dobro rešenje ukoliko se, opet, pravilno koriste. O tome koliko je važna oralna higijena deca uče od vrtića, nastavljaju u školi, a primer zdravih navika koji im roditelji daju takođe je nezamenljiv. 





Srodni tekstovi:


Zdravi i ukusni - evo zašto su dobri posni kolači

Posni kolači postali su prava senzacija među ljubiteljima slatkiša širom sveta. Ovi ča...

Detaljnije

Snimanje zuba - za svaku intervenciju kojoj prethodi temeljna priprema

Sigurno ste obratili pažnju u nekom trenutku na to koliko ima reklama na svakom koraku koje su u vez...

Detaljnije

Život bez kompromisa! Integracija sistematskih pregleda u svakodnevicu!

Zdravlje je naša najdragocenija imovina, a pravilna briga o njemu postaje temelj kvalitetnog ...

Detaljnije

Nekoliko saveta kako da izgledate mlađe i budete zdravi

Pravo je vreme da počnete da mislite o sebi i svom zdravlju. Da biste izgledali mlađe i bili zdravi,...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS