Kada se može javiti krvarenje u trudnoći?


Prevencija i lečenje Prevencija i lečenje

Pitanje koje je važno odmah rešiti jeste: da li je svako krvarenje u trudnoći opasno po majku ili bebu? Odgovor je: NE. Svako krvarenje u trudnoći, bilo kada i u bilo kojem trenutku da se javi, može biti sasvim bezazleno, ali i ukazati na određeni manji ili veći problem. Ono šta je potrebno da uradite jeste da bez panike i stresa pozovete svog odabranog lekara, ginekologa i odete na pregled kako bi se ustanovio uzrok krvarenja i da li se radi o nekom stanju koje zahteva dalje praćenje ili jednostavno o prirodnom procesu koji je morao da se dogodi.

Krvarenje u trudnoći može da se javi već u prvim danima i prvim nedeljama trudnoće, kada žena još uvek i ne zna da je do začeća došlo. U tom momentu se najčešće dešava da se krvarenje povezuje sa ciklusom, zbog čega se ni ne pomisli da je trudnoća već otpočela, već se to sazna dosta kasnije. 


Krvarenje u prvim mesecima trudnoće

Kao što smo već napomenuli, krvarenje u trudnoći, na samom početku, nije uopšte retka pojava, te je jedan od najvećih razloga zašto se ne sazna duže za začeće. Međutim, to krvarenje je uglavnom u manjoj meri nego obično, uz braonkastu boju, pa bi to trebalo da se posmatra kao jedan od prvih simptoma trudnoće.

U prvih dva do tri meseca krvarenje je moguće iz više razloga. U ovom periodu se mogu pojaviti braonkasti tragovi koji su uglavnom uzrokovani hormonskim disbalansom usled pojačanog lučenja hormona posteljice. Pored toga, jajnici preuzimaju proizvodnju hormona potrebnih za održavanje trudnoće, što u prvom  trimestru može dovesti do pojave braonkastih tragova i blagog krvarenja. 

Međutim, kako je ovo rizičan period još uvek, i najmanje krvarenje je potrebno prijaviti lekaru, koji dalje radi pregled koji ukazuje na to zašto je do njega došlo. Obilno i uopšte veće krvarenje u trudnoći, kako na početku, tako i u bilo kojem drugom mesecu, zahteva momentalan odlazak kod ginekologa i proveravanje zašto je do njega došlo. Razlozi mogu biti brojni, od vanmaterične trudnoće, pa sve do pobačaja, a bitno je odmah reagovati kako bi se uticalo i na zdravlje i život ploda, ali i na zdravlje i bezbednost majke. Kod vanmaterične trudnoće, osim krvarenja, česti simptomi su temperatura, mučnine i malaksalost. 


Krvarenje u trudnoći posle 28. nedelje

Period od završetka prvog trimestra do 28. nedelje je uglavnom nešto mirniji period za većinu trudnica. Tada se vraća i energija, prestaju mučnine, povraćanja, trudnice uglavnom mogu bolje da funkcionišu. U ovom periodu je i najmanja opasnost od pobačaja, pa se krvarenja retko dešavaju.

U periodu od 28. nedelje krvarenje u trudnoći je moguće iz više razloga, a kao i uvek, zahteva da se odmah obratite lekaru. Do krvarenja može doći zbog odvajanja posteljica, nekad zbog pucanja vaginalne vene, a najčešće se dešava da se pojavi minimalna količina koja ukazuje na to da telo ulazi u završnu fazu trudnoće i započinje potrebne pripreme koje vode porođaju.

Bitno je bez panike i straha obratiti se lekaru i opisati simptome, uz odlazak na pregled, bilo kada da se krvarenje u trudnoći dogodi i bez obzira na njegovu količinu.

 


Srodni tekstovi:


Izbeljivanje zuba u stomatološkim ordinacijama

Nekada smo blistavo bele i sjajne zube mogli videti samo u osmesima holivudskih glumaca, ali čini se...

Detaljnije

Starenje ne mora da bude noćna mora – vratite vašem pogledu mladalački izgled!

Vreme jako brzo prolazi, čini se da godina prođe dok trepnete. Opterećeni svakodnevnim obavezama, ne...

Detaljnije

5 razloga zbog kojih ćete poželeti da posetite stomatologa

Da li ste znali da 47,2% odraslih starijih od 30 godina ima neki oblik parodontalne bolesti? To bi j...

Detaljnije

Marmelada za sunčanje postala pravi trend u svetu

Možda ste i sami primetili da je marmelada za sunčanje ove godine uzela maha, postala je baš ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS