Kada se može javiti krvarenje u trudnoći?


Prevencija i lečenje Prevencija i lečenje

Pitanje koje je važno odmah rešiti jeste: da li je svako krvarenje u trudnoći opasno po majku ili bebu? Odgovor je: NE. Svako krvarenje u trudnoći, bilo kada i u bilo kojem trenutku da se javi, može biti sasvim bezazleno, ali i ukazati na određeni manji ili veći problem. Ono šta je potrebno da uradite jeste da bez panike i stresa pozovete svog odabranog lekara, ginekologa i odete na pregled kako bi se ustanovio uzrok krvarenja i da li se radi o nekom stanju koje zahteva dalje praćenje ili jednostavno o prirodnom procesu koji je morao da se dogodi.

Krvarenje u trudnoći može da se javi već u prvim danima i prvim nedeljama trudnoće, kada žena još uvek i ne zna da je do začeća došlo. U tom momentu se najčešće dešava da se krvarenje povezuje sa ciklusom, zbog čega se ni ne pomisli da je trudnoća već otpočela, već se to sazna dosta kasnije. 


Krvarenje u prvim mesecima trudnoće

Kao što smo već napomenuli, krvarenje u trudnoći, na samom početku, nije uopšte retka pojava, te je jedan od najvećih razloga zašto se ne sazna duže za začeće. Međutim, to krvarenje je uglavnom u manjoj meri nego obično, uz braonkastu boju, pa bi to trebalo da se posmatra kao jedan od prvih simptoma trudnoće.

U prvih dva do tri meseca krvarenje je moguće iz više razloga. U ovom periodu se mogu pojaviti braonkasti tragovi koji su uglavnom uzrokovani hormonskim disbalansom usled pojačanog lučenja hormona posteljice. Pored toga, jajnici preuzimaju proizvodnju hormona potrebnih za održavanje trudnoće, što u prvom  trimestru može dovesti do pojave braonkastih tragova i blagog krvarenja. 

Međutim, kako je ovo rizičan period još uvek, i najmanje krvarenje je potrebno prijaviti lekaru, koji dalje radi pregled koji ukazuje na to zašto je do njega došlo. Obilno i uopšte veće krvarenje u trudnoći, kako na početku, tako i u bilo kojem drugom mesecu, zahteva momentalan odlazak kod ginekologa i proveravanje zašto je do njega došlo. Razlozi mogu biti brojni, od vanmaterične trudnoće, pa sve do pobačaja, a bitno je odmah reagovati kako bi se uticalo i na zdravlje i život ploda, ali i na zdravlje i bezbednost majke. Kod vanmaterične trudnoće, osim krvarenja, česti simptomi su temperatura, mučnine i malaksalost. 


Krvarenje u trudnoći posle 28. nedelje

Period od završetka prvog trimestra do 28. nedelje je uglavnom nešto mirniji period za većinu trudnica. Tada se vraća i energija, prestaju mučnine, povraćanja, trudnice uglavnom mogu bolje da funkcionišu. U ovom periodu je i najmanja opasnost od pobačaja, pa se krvarenja retko dešavaju.

U periodu od 28. nedelje krvarenje u trudnoći je moguće iz više razloga, a kao i uvek, zahteva da se odmah obratite lekaru. Do krvarenja može doći zbog odvajanja posteljica, nekad zbog pucanja vaginalne vene, a najčešće se dešava da se pojavi minimalna količina koja ukazuje na to da telo ulazi u završnu fazu trudnoće i započinje potrebne pripreme koje vode porođaju.

Bitno je bez panike i straha obratiti se lekaru i opisati simptome, uz odlazak na pregled, bilo kada da se krvarenje u trudnoći dogodi i bez obzira na njegovu količinu.

 






Srodni tekstovi:


Zbog čega bismo trebali prioritet dati kupovini domaćih proizvoda u odnosu na proizvode iz supermarketa?

Danas po supermarketima možete pronaći robu koja se uvozi iz najrazličitijih delova sveta, pa je sam...

Detaljnije

Loše emocije koje vode do bolesti

Svako od nas može da navede neke teške, izrazito loše emocije i stanja koje je nekada ...

Detaljnije

Tri biljke koje svaki mušarac treba da zna

Kada govorimo o zdravlju, na prvu odmah pomislimo na zdravlje žene, jer su one koje puno više...

Detaljnije

Vodič za teretanu - naučite da razlikujete sprave u teretani

Sportske fizičke aktivnosti su postale nešto što nam je svima neophodno u današ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS