Kako se pripremiti za dolazak bebe


Roditeljstvo Roditeljstvo

Dolazak prinove je svakako najuzbudljiviji događaj u životu, koji je ujedno i pun lepih emocija i iscrpljujuć. Dok isčekujete dolazak bebe, jedna od glavnih preokupacija je i priprema. To podrazumeva nabavku stvari i opreme, i svih ostalih sitnica koje će vam možda zatrebati. A spisak toga može da bude veoma dugačak. Preporuka je da neophodne stvari pripremiti pre dolaska bebe, a za neke nabavku ostavite za kasnije. Vremenom ćete bolje upoznati svoju bebu, njene potrebe će rasti, pa će i vama biti jasnije šta vam je potrebno, a šta ne.


Sve što vam treba za početak

Pre nego što prinova stigne kući, nabavite i montirajte krevetac za bebu, stavite posteljinu, prekrivač ili ćebence. U početku, bebe ne koriste jastuk i nemojte ništa stavljati pored bebe u krevetac, nikakvo jastuče ili plišane igračke da ne biste ugrozili njenu bezbednost. Od odeće najviše ćete koristiti bodiće, zekice i portikle. Nemojte preterivati, bebe brzo prerastu veličine. Zatim, trebaće vam dve flašice i dve cucle. Vodite računa da veličina cucli bude prilagođena novorođenčetu. Ono što će se pokazati kao najkorišćenija stvar su tetra pamučne pelene, koje ćete upotrebiti u mnogim situacijama – da postavite ispod bebe, na svoje rame da beba podrigne, umesto peškira kada treba da prebrišete bebu. Bilo bi dobro da njih imate u većem broju. Osim toga, tu su i proizvodi za higijenu, kao što su blaga kupka i krema za bebe. Nabavite i nešto od sredstava za prvu pomoć: gaze, flaster, jod, što će vam biti potrebno za higijenu pupka. I na kraju, bilo bi dobro da imate kolica kako biste uvek bili spremni za šetnju.


Osim kolica, udobnu šetnju pruža i kengur za bebe

Mnogi roditelji se odlučuju za koriešćenje kengura za bebe, ne samo za šetnju, već i u kućnim uslovima. Mnoge bebe vole da se nose više nego bilo šta drugo. A to za vas i vaše ruke znači umor. Nema boljeg načina da prebacite teret sa svojih ruku, od toga da bebu stavite u kengura, gde se težina prebacuje na leđa. Samim tim ruke su vam slobodne i mogu da odmore, ili završe neki mali kućni posao. Takođe, u šetnji sa novorođenčetom, naročito u prvih par meseci, kengur za bebe pruža sve ono što bebi treba. Ona je uz vas, na vašim grudima, sigurna. Samim tim šetnja je udobnija, mirnija i može duže da traje. Bebe tada često zadremaju, a slobodne ruke vama daju mogućnost da uživate u kafi za poneti.


Uvođenje čvrste hrane znači i nabavku hranilice

Negde oko 6.meseca vaša beba je spremna za pasirano voće, povrće i neke žitarice. To je svakako jedno od zanimljivijih iskustava, kako za bebu, tako i za vas. Tada će vam biti

potrebna visoka stolica – hranilica za bebe. Ona im pruža sigurno mesto za degustaciju hrane. Takođe, podizanjem stolice u visini trpezarijskog stola pruža vašem mališanu osećaj pripadnosti i mogućnost učestvovanja u zajedničkim obrocimasa ostatkom porodice. Hranilica za bebe im pružai sigurno mesto za igru, dok čekaju svoj obrok. Postoje različite vrste hranilica, pa tako imate kompletne stolice – hranilice,  a postoje i one koje mogu da se montiraju na vašu trpezarijsku stolicu. U svakom slučaju, podesive su, i mogu se koristiti od 6.meseca pa sve do 3.godine.

Kako vreme prolazi i vaša beba se razvija, sami ćete odlučiti šta vam je još potrebno. Mnogi kao pomagača uzimaju ljuljaške za bebe, kao idealno mesto za ljljuškanje i zabavu bebe. Takođe, prostitke za bebe sa raznim rekvizitima su od velike pomoći. Lampe za umirujućom muzikom mogu biti dobro rešenje kada želite bebu da uspavate. Na vama i vašoj bebi je odaberete šta vam najviše prija.
Srodni tekstovi:


Kada ljubomora postaje bolest?

Ljubomora nije baš tako prijatno stanje, čak i kod osoba koja je doživljavaju povremeno. Osob...

Detaljnije

Starenje kože je moguće usporiti

Nema sumnje da svi žele dug i zdrav život. Mnogo je faktora koji utiču na zdrav život. Raznovrsna is...

Detaljnije

Kako da odabrane naočare za vid budu izbor koji će upotpuniti izgled

Nakon 30. godine, a posebno deceniju kasnije, pojavljuju se prvi znaci da će biti potrebne naočare z...

Detaljnije

Dentalni turizam ne zvuči tako bolno

Iako se nijedan stomatološki pregled ne bi mogao nazvati baš najprijatnijim iskustvom ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS