Kako se pripremiti za dolazak bebe


Roditeljstvo Roditeljstvo

Dolazak prinove je svakako najuzbudljiviji događaj u životu, koji je ujedno i pun lepih emocija i iscrpljujuć. Dok isčekujete dolazak bebe, jedna od glavnih preokupacija je i priprema. To podrazumeva nabavku stvari i opreme, i svih ostalih sitnica koje će vam možda zatrebati. A spisak toga može da bude veoma dugačak. Preporuka je da neophodne stvari pripremiti pre dolaska bebe, a za neke nabavku ostavite za kasnije. Vremenom ćete bolje upoznati svoju bebu, njene potrebe će rasti, pa će i vama biti jasnije šta vam je potrebno, a šta ne.


Sve što vam treba za početak

Pre nego što prinova stigne kući, nabavite i montirajte krevetac za bebu, stavite posteljinu, prekrivač ili ćebence. U početku, bebe ne koriste jastuk i nemojte ništa stavljati pored bebe u krevetac, nikakvo jastuče ili plišane igračke da ne biste ugrozili njenu bezbednost. Od odeće najviše ćete koristiti bodiće, zekice i portikle. Nemojte preterivati, bebe brzo prerastu veličine. Zatim, trebaće vam dve flašice i dve cucle. Vodite računa da veličina cucli bude prilagođena novorođenčetu. Ono što će se pokazati kao najkorišćenija stvar su tetra pamučne pelene, koje ćete upotrebiti u mnogim situacijama – da postavite ispod bebe, na svoje rame da beba podrigne, umesto peškira kada treba da prebrišete bebu. Bilo bi dobro da njih imate u većem broju. Osim toga, tu su i proizvodi za higijenu, kao što su blaga kupka i krema za bebe. Nabavite i nešto od sredstava za prvu pomoć: gaze, flaster, jod, što će vam biti potrebno za higijenu pupka. I na kraju, bilo bi dobro da imate kolica kako biste uvek bili spremni za šetnju.


Osim kolica, udobnu šetnju pruža i kengur za bebe

Mnogi roditelji se odlučuju za koriešćenje kengura za bebe, ne samo za šetnju, već i u kućnim uslovima. Mnoge bebe vole da se nose više nego bilo šta drugo. A to za vas i vaše ruke znači umor. Nema boljeg načina da prebacite teret sa svojih ruku, od toga da bebu stavite u kengura, gde se težina prebacuje na leđa. Samim tim ruke su vam slobodne i mogu da odmore, ili završe neki mali kućni posao. Takođe, u šetnji sa novorođenčetom, naročito u prvih par meseci, kengur za bebe pruža sve ono što bebi treba. Ona je uz vas, na vašim grudima, sigurna. Samim tim šetnja je udobnija, mirnija i može duže da traje. Bebe tada često zadremaju, a slobodne ruke vama daju mogućnost da uživate u kafi za poneti.


Uvođenje čvrste hrane znači i nabavku hranilice

Negde oko 6.meseca vaša beba je spremna za pasirano voće, povrće i neke žitarice. To je svakako jedno od zanimljivijih iskustava, kako za bebu, tako i za vas. Tada će vam biti

potrebna visoka stolica – hranilica za bebe. Ona im pruža sigurno mesto za degustaciju hrane. Takođe, podizanjem stolice u visini trpezarijskog stola pruža vašem mališanu osećaj pripadnosti i mogućnost učestvovanja u zajedničkim obrocimasa ostatkom porodice. Hranilica za bebe im pružai sigurno mesto za igru, dok čekaju svoj obrok. Postoje različite vrste hranilica, pa tako imate kompletne stolice – hranilice,  a postoje i one koje mogu da se montiraju na vašu trpezarijsku stolicu. U svakom slučaju, podesive su, i mogu se koristiti od 6.meseca pa sve do 3.godine.

Kako vreme prolazi i vaša beba se razvija, sami ćete odlučiti šta vam je još potrebno. Mnogi kao pomagača uzimaju ljuljaške za bebe, kao idealno mesto za ljljuškanje i zabavu bebe. Takođe, prostitke za bebe sa raznim rekvizitima su od velike pomoći. Lampe za umirujućom muzikom mogu biti dobro rešenje kada želite bebu da uspavate. Na vama i vašoj bebi je odaberete šta vam najviše prija.




Srodni tekstovi:


Kako provesti uskršnje praznike

Za većinu lljudi su dani pre i posle ovog praznika posebni. Uskrs je simbol nade, pa samim tim gotov...

Detaljnije

Testirajte se na ureaplazmu i sačuvajte reproduktivno zdravlje

Ureaplazma je parazitska bakterija prisutna u genitalnom ili urinarnom traktu kod većine ljudi. U pi...

Detaljnije

Psihološki efekat, kvar i popravka televizora

Gledanje televizije aktivnost je koja može oduzeti većinu vremena svakodnevice kod mnogo ljudi. Jeda...

Detaljnije

Vitamin D i sport

Vitamin D je veoma važan za funkcionisanje našeg organizma. Poslednjih decenija se otkrilo mn...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS