Kako negovati dečiju kožu sklonu ekcemu?


Ostalo Ostalo

Ekcem je upalno stanje kože koje izaziva crvenilo, svrab, ljuspanje, a u najtežim situacijama i rane.

Dečija koža je naročito osetljiva pa mnoga deca pate od atopijskog dermatitisa i to naročito u prve tri godine života. Tokom tog perioda je neophodno posebno negovati kožu pa da se upala smiri, a simptomi budu što blaži.

Roditelji znaju koliko je teško kada mališani imaju ekcem i koliko spoljašnji faktori mogu da pogoršaju situaciju pa je pravilna nega kože prvi uslov kontrole i lečenja atopične kože.

Kozmetika mora biti prilagođena osetljivoj koži sklonoj ekcemu

Od preparata za kupanje pa do krema i losiona za negu, preparati moraju biti bez veštačkih hemikalija kakvi su parabeni, mirisi, veštačke boje…

Osetljiva koža se neguje blagom kozmetikom koja ne zapušava pore i ne izaziva dodatne iritacije. I kreme su blage, ne ostavljaju tragove na koži i upijaju se vrlo brzo.

Lekar će preporučiti adekvatne preparate, a redovnom primenom će se koža smiriti ili će upala biti znatno blaža. Sve promene bi trebalo reći pedijatru koji će kombinacijom preparata pokušati da pronađe najbolji način za negu koji će da odgovara nežnoj koži bebe.

Koristite vlažne maramice sa 99% vode

Koža sa ekcemom zahteva često pranje i čišćenje od prljavština i znoja. Ipak, nije uvek moguće istuširati bebu, a koža za to vreme trpi. 

Vlažne maramice 99% voda najbolje rešenje jer su uvek na dohvat ruke, na bazi su vode i čiste kožu, ali ne izazivaju iritacije jer i taj 1% su eterična ulja i vitamini pa se koža i hrani pored toga što se detaljno čisti.

Odlično je i to što se vlažne maramice 99% voda mogu koristiti od prvog dana rođenja i za brisanje celog tela pa čak i lica. To znači da se ekcem neće pogoršati, a roditelji će lako održavati higijenu kod svog mališana.

Maramice sa sintetičkim dodacima i sa alkoholom nikako nisu dobre za decu, a naročito za kožu sklonu alergijama ili ekcemu. Čak i odrasli sa kožnim problemima moraju koristiti iste proizvode, a maramice sa vodom su svakako jedan od prvih i obaveznih izbora.

Preventivno delovanje ublažava pojavu atopijskog dermatitisa

Negovanje kože mora da obuhvati i mere prevencije pa da ekcem bude znatno blaži. Mere koje se sprovode su kombinovane, a roditelji moraju biti dosledni u primeni da bi one dale rezultat, a koža deteta čistija.

Preventiva obuhvata korigovanje ishrane, ali i pažnju oko eksternih izazivača ekcema kakvo je sunce, promene temperature i sintetička odeća. Zbog toga je važno da se isključe svi faktori koji mogu da pogoršaju ekcem i učine da dete oseća svrab ili nelagodnost.

Kombinovanjem svih mera zaštite, nege i prevencije dobija se najbolja kombinacija za zaštitu nežne kože i bezbedno prevazilaženje hronične upale kože. Većina dece ekcem preraste i od 3. godine deca imaju manje tegoba, a dok se to ne dogodi mere opreza su neophodne da bi se infekcija držala pod kontrolom. 

Čak i sitnice, kao što su vlažne maramice na bazi vode mogu da naprave veliku razliku i obezbede zdraviji organizam deteta.
Srodni tekstovi:


Tri zdravstvena razloga da svojoj bebi nikada ne priuštite dubak

Kroz godine i tehnološki napredak, menja se i način vaspitanja, odnosno podizanja deteta. &nb...

Detaljnije

Kako održati zdravlje organizma, vitalnost tela i duha danas?

Posvećenost zdravlju svog tela i duha, predstavlja krucijalan element opstanka u svakodnevnici koja ...

Detaljnije

Planirate da studirate medicinu na nekom prestižnom fakultetu u Engleskoj – Evo šta vam je sve potrebno

Imate i više nego dobre ocene u srednjoj školi, a vaše znanje stranog jezika je...

Detaljnije

Zašto je FSWT metoda apsolutan hit u lečenju impotencije?

Bilo da pripadate grupi muškaraca starije starosne dobi ili spadate u mlađu populaciju, problem koji...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS