Hemoroidi u trudnoći, simptomi i lečenje


Prevencija i lečenje Prevencija i lečenje

Hemoroidi

Hemoroidi su česta pojava kod mnogih ljudi i izazivaju neprijatnost, nelagodnost i često intenzivan bol. Mogu da budu posledica nepravilne ishrane, naslednih karakteristika, odmakle trudnoće, pojave zatvora i tegoba sa crevima, ali i mnogih drugih razloga. 

U trudnoći, hemoroidi je posebno važno pratiti i lečiti, kako se ne bi razvijali u većem obimu i težim stadijumima. U ovom tekstu dajemo uzroke i posledice koje hemoroidi mogu imati u trudnoći, kao i načine njihovog lečenja. 

Šta su hemoroidi?

Hemoroidi predstavljaju natekle vene u rektalnom predelu, prouzrokovane oslabljenom probavom, čestim napinjanjem i oslabljenim mišićima u tom predelu. Mogu da budu unutrašnji i spoljašnji – koji prolabiraju pod pritiskom iz unutrašnjosti analnog otvora i izazivaju obilna krvarenja i bolove. Mogu imati četiri stadijuma ili nivoa, od najblažih simptoma do težih, kada  je potrebno lečiti ili da se izvrši operacija hemoroida. 

Zašto se javljaju u trudnoći?

Kao vrlo česta pojava u trudnoći, hemoroidi izazivaju napetost creva i posledica su različitih pojava. Često, trudnice koje imaju problema pre trudnoće, hemoroidi muče i tokom devet meseci, a i posle. Često sedenje i ležanje nepovoljno utiču na njihovu pojavu i predlaže se fizička aktivnost. Takođe, naslednim putem mogu se javiti u određenom periodu života, pa tako i tokom trudnoće. Dodatno, jedan od najčešćih razloga ipak jeste nepravilna ishrana. 

Koji su simptomi hemoroida u trudnoći?

Hemoroidi kod trudnica izazivaju nekada iste, a nekada i izraženije tegobe u poređenju sa drugim osobama. Najčešće, počinju sa sve češćim svrabom, peckanjem, sluznim iscedkom i otokom rektalnog dela. Intenzivniji razvoj izaziva kratkotrajne, pa sve dugotrajnije bolove i blaga svetlocrvena krvarenja. Jači simptomi su kontinuirana krvarenja, nekada praćena jačim bolovima, a nekad i bez njih. Takođe, jedan od simtpoma jeste i bol prilikom pokretanja creva i otežano pražnjenje.

Koje su posledice pojave hemoroida u trudnoći?

Osnovna preventiva jeste zdrava ishrana i fizička aktivnost kako se hemoroidi ne bi pojavili. Ipak, ukoliko do njih dođe, posebno tokom trudnoće, važno je pratiti moguće posledice. One se ne odnose na ugrožavanje razvoja ploda i toka trudnoće. Važno je napomenuti da ukoliko se pojave tokom trudnoće, obično posle porođaja i prođu. Ukoliko to nije slučaj, operacija hemoroida rešiće trajno njihove tegobe. 

Kako lečiti hemoroide tokom trudnoće?

Najefikasnije rešenje za lečenje je operacija hemoroida thd metodom, koju nikako nije moguće primeniti u trudnoći, kao nijedan drugi hirurški zahvat ove prirode. Od drugih načina, preporučuju se pre svega zdave životne navike – šetnja i fizička aktivnost, a smanjenje ležanja i sedenja u jednom položaju, ukoliko se ne savetuje održavanje trudnoće i pravilna ishrana. Savetuje se unošenje dosta tečnosti, ceđenih sokova, voća, povrća i žitarica, a izbegavanje kofeina, ljute, začinjenje i kisele hrane. Ukoliko hemoroidi izazivaju nesnosan svrab i bol, lekari prepisuju kreme ili čepiće, ali uz proveru svih parametara trudnoće. Kod kuće za samostalno olakšanje se predlaže unos soka od suvih šljiva, led za smanjenje otoka hemoroida nakon porođaja, opuštanje i topla kupka, kao i češći odlazak u toalet. 

Više o metodama lečenja hemoroida saznajte ovde https://www.operacijahemoroida.com/operacija-hemoroida.

Iako su često veoma neprijatni, hemoroidi mogu biti izlečeni, na način da se smanje njihovi simptomi. Jedino trajno rešenje je operacija hemoroida, koju je moguće realizovati nakon porođaja. Iako umeju da budu naporni, važno je da buduće mame znaju i budu sigurne i bezbrižne da hemoroidi nemaju posledice na plod, tok trudnoće i sam porođaj. 




Srodni tekstovi:


SVE PREDNOSTI KUĆNOG SPA CENTRA

Izvor slike: Andrea Piacquadio, PexelsŠiroko je rašireno mišljenje da su hidrom...

Detaljnije

Kako se izboriti sa gljivičnim infekcijama tokom leta?

S dolaskom toplijih dana, raste i broj pacijenata sa ne...

Detaljnije

Bliži se nova školska godina? Šta će vam sve trebati za vaše mališane?

Septembar samo što nije stigao,  a sa njim i nova školska godina. Lista primljene...

Detaljnije

Nedostaje vam zub? Nudimo rešenje za blistav osmeh!

Najteža situacija u stomatologiji je kada se dođe u stanje da je neophodno vađenje zuba. Ipak, ni to...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS