Bezbedan prostor uz lampe za dezinfekciju


Prevencija i lečenje Prevencija i lečenje

Jedno od glavnih pitanja koje je postavljano tokom 2020. godine, ticalo se toga na koje sve načine možemo dezinfikovati prostor i predmete oko sebe, posebno one sa kojima dolazimo često u dodir, kako bi se sprečilo širenje virusa koji je izazvao pandemiju. Upotreba hlora, alkohola, brojnih dezinfekcionih sredstava, postalo je svakodnevnica, ali se pored toga često razmišljalo da li je koguće koristiti i lampe za dezinfekciju u tim uslovima.

Od davnina je poznato da svež vazduh i sunčeva svetlost najbolje utiču na nestajanje mikroorganizama koji su opasni po ljudsko zdravlje, zbog čega skoro svi decenijama imaju naviku provetravanja posteljine, jakni, kaputa, ali i same garderobe nakon ulaska u kuću. Po tom istom principu, koristeći UV zrake, lampe za dezinfekciju čine da mikroorganizmi nestanu i ne dobiju priliku za svoje širenje.

Namena i primena lampi za dezinfekciju

Lampe za dezinfekciju su u upotrebi već godinama, decenijama čak, ali o njihovoj upotrebi su uvek govorilo u profesionalnom smislu, uz jasno rukovođenu primenu u prostorijama gde je potrebna sterilizacija samog vazduha. Naravno, to su u najvećoj meri prostorije u bolnicama i klinikama, a najpre operacione sale koje zahtevaju visok nivou obezbeđenosti kada su virusi i mikroorganizmi u pitanju. Međutim, danas imamo priliku da vidimo da se brojne kompanije, manja preduzeća, ali i privatne prostorije podvrgavaju ovoj vrsti sterilizacije, usled želje da se stvori što bezbednija okolina za rad i život, bez straha od zaraze koja je u svom jeku već mesecima i ne jenjava. Primena, tokom pandemije, svakako jeste nešto što može kontrolisati sam virus, njegovo širenje i učiniti da zaposleni, ako govorimo o nekom kolektivu, budu skoro sasvim zaštićeni dok se tu nalaze i dok su na svojim radnim mestima. Na taj način lampe za dezinfekciju omogućavaju da posao nastavi svojim tokom nesmetano, bez posebnih gubitaka i problema, koji su inače i očekivani u vanrednim uslovima kakvi vladaju. Ono što je, pak, važno znati, jeste kako se lampe za dezinfekciju koriste.

Lampe za dezinfekciju se koriste kako za sterilaizaciju vazduha u prostoru, tako i samih radnih površina i predmeta koji se u njoj nalaze. Od velike važnosti je da lampu koristi osoba koja je upućena u njen način rada, samo startovanje i vreme potrebno za njen rad, kako bi se došlo do momenta gde sa sigurnošću možete tvrditi da su mikroorganizmi uništeni. Pored toga, svaka lampa dolazi sa uputstvom, koje je potrebno polako i pa<žljivo pročitati i ispoštovati sve upute, kako bi se ispravno koristila i kako bi ispravno radila.

Potencijalni nedostaci lampi za dezinfekciju

UV svetlo koje se emituje tokom rada lampe za dezinfekciju može biti štetno po kožu i oči, pa može doći do peckanja, svraba, „krvavih“ beonjača, zamućenog vida i slično. Važno je da lampu korstite u određenom vremenskom intervalu, bez prevelikog izlaganju sebe njenom zračenju, upravo zbog ovih nuspojava. Pored toga, postoje ozon free lampe, ali i one koje oslobađaju ozon, koji u našoj sredini nije najpoželjniji, budući da može da šteti osobama sa slabijim plućima, kao što su asmatičari, ali i starijim osobama uopšte. Zato je potrebno pre upotrebe dobro se pripremiti za njeno korišćenje i voditi računa o svim stavkama iz samih uputstava koja uvek dolaze uz lampe.






Srodni tekstovi:


Koliko su sportske vesti popularne?

Sportske vesti predstavljaju informacije koje se odnose na sport. Sport je postao zanimljiv novinari...

Detaljnije

Muči Vas sve slabiji vid nakon četrdesete? Bez brige, rešenje postoji!

Starenje je neminovan proces koji se odvija u svakom od nas. Ipak, u današnjem vremenu stvar ...

Detaljnije

Zubne proteze - efikasan način da vratite osmeh u slučaju gubitka zuba

Gubitak zuba može biti značajan izazov za mnoge ljude. Osim što utiču na njihovu sposobnost ž...

Detaljnije

9 ženskih odevnih kombinacija za vrele letnje dane

Kod odabira dobre letnje garderobe nije potrebno samo obratiti pažnju na izgled, već je veoma značaj...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS