Kako da izvučete maksimum tokom kućnog treninga?


Fitnes


Sobni bicikl je već decenijama osnovna sprava zavežbanje i to sa dobrim razlogom. Vežbanje na biciklu nudi jedan od najboljih načina za treniranje u zatvorenom prostoru, pružajući kardiovaskularne vežbe visokog intenziteta sa malim uticajem i istovremeno razvijajući snagu i izdržljivost. Evo šta treba da znate da biste izvukli maksimum iz vožnje bicikla kod kuće.

Sobni bicikl – cena i vrste

Postoji nekoliko različitih tipova sobnih bicikala uključujući tradicionalne, trenažere i ležeće bicikle. Tradicionalni uspravni sobni bicikl dostupan je mnogima zbog svoje pristupačne cene.  Uspravni bicikli imaju više postavljenu uspravnu ručku i šire postavljeno sedište. Zbog njihovog vertikalnijeg okvira, ostaćete da sedite dok vozite bicikl na ovom biciklu. Ovi uspravni bicikli obično imaju LCD ekran i sistem magnetnog otpora. Spin bicikli imaju niže postavljene ručke, što znači da ćete se više naginjati napred i povremeno stajati dok ste na biciklu. Spin sobni bicikl radi pomoću zamajca i otpora na trenje, koji se prilagođava većoj ili manjoj težini.

Ako imate ulični bicikl, možete koristiti trenažer ili stalak za bicikle na rolerima, koji drže zadnji točak zaključanim. Ovo vam omogućava da koristite svoj bicikl na otvorenom kao sobni bicikl. Ležeći bicikli omogućavaju vozaču da sedi u ležećem položaju, što može sprečiti bol u donjem delu leđa. Sedište je postavljeno niže od uspravnog bicikla i ima širi jastuk za udobniju vožnju.

Kako da podesite svoj sobni bicikl?

Vaš položaj vožnje određuje vašu udobnost, ali i vašu efikasnost pedaliranja. Većina sobnih bicikala omogućava podešavanje visine upravljača i sedla, a neki vam omogućavaju da pomerate sedište napred ili nazad ili da promenite ugao sedišta. Postavljanje vašeg bicikla u pravilan položaj pomaže u izbegavanju povreda i osigurava bezbedno vežbanje.

Što preciznije izvršite ova podešavanja, biće vam udobnije, pa je pametno potrošiti vreme na podešavanje koje vam odgovara.

Ugao sedla

Sedište vašeg bicikla treba da bude uravni kako bi izdržalo vašu punu telesnu težinu i omogućilo vam da se krećete po sedištu kada je to potrebno. Previše nagiba nagore može dovesti do nelagodnosti. Previše nagiba nadole može da vas natera da klizite napred dok vozite i da izvršite dodatni pritisak na ruke, šake i kolena što može dovesti do povrede.

Visina sedišta

Da biste podesili visinu sedišta tako da vam odgovara, nosite biciklističku obuću i stavite kuglice nogu na pedale. Kada vam je prednja noga potpuno ispružena, kolena bi trebalo da budu blago savijena i to oko 5 do 10 stepeni.

Trebalo bi da budete u mogućnosti da udobno pedalirate bez pokazivanja nožnih prstiju da biste dostigli punu ekstenziju. Ako vam se kukovi klate sa jedne na drugu stranu, sedište je previsoko. Takođe možete podesiti sedište napred i nazad (prednji i zadnji položaj). Sa stopalima na pedalama, vaše koleno treba da bude direktno preko osovine pedale.


Podešavanje upravljača

Ako je upravljač previsoko, prenisko, preblizu ili predaleko, možda ćete imati bolove u vratu, ramenima, leđima i rukama. Odgovarajući domet vam omogućava da koristite sve položaje na upravljaču i da udobno savijate laktove tokom vožnje. Opšte pravilo je da upravljač treba da zaklanja osovinu prednjeg točka, ali ovo nije strogo pravilo.






Srodni tekstovi:


Jedan dan posta - ideje za obroke

Dok neki ljudi praktikuju post kada god je to propisano u crkvenom kalendaru i preporučeno od strane...

Detaljnije

Da li znate šta su zubni implanti?

Kada dođe trenutak da zubi kod nekoga počnu više da se kvare i da ispadaju, pravi je momenat ...

Detaljnije

Kada je potrebno deci kroz terapiju uključiti i probiotik?

Probiotici su ključni u očuvanju mikrobioma i balansa između „dobrih“ i „lo&scaron...

Detaljnije

Cene stanova I šta utiče na njihovo formiranje na primeru prodaje stanova u Novom Sadu

Kada se u nekom momentu stvori takva klima na tržištu nekretnina da kupac ima osećaj da stano...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS