Prednosti joge kod astme


Prevencija i lečenje Prevencija i lečenje

Redovna fizička aktivnost značajno doprinosi očuvanju zdravalja, posebno kada je reč o hroničnim oboljenjima. Američko udruženje joge je predstavilo dosadašnja istraživanja prednosti praktikovanja joge kod respiratornih oboljenja, posebna pažnja je posvećena uticaju na tegobe kod astme. 

Astma je poznato respiratorno oboljenje sa poteškoćama u disanju. Često se manifestuje u astmatičnim napadima koje može biti izazvano elementima iz okruženja ili unutrašnjim fizičkim ili psihološkim događajima. Opravdanost praktikovanja joge u tretiranju astme je u, možda i glavnoj vrsti tradicionalne joge, takozanoj pranajama jogi koja predstavlja vežbe disanja. Upravo zato ima i smisla praktikovati ovu vrsti vežbe u tretiranju respiratornih problema radi unapređenja disanja. Manje je poznato da u regulisanju procesa disanja učestvuje veliki broj mišića jer je u pitanju jedan od procesa  koji se obavlja instiktivno i često se zanemaruje da u ovom procesu učestvuje ceo torzo a ne samo pluća i disajni putevi. Joga je praksa koja je poznata po popravljanju držanja tela, kontroli, fleksibilnost i jačanju mišića, a tako i mišića koji su uključeni u ovom procesu.


Jogom do kontrole stresa i redukcije astmatičnih napada

Kod ovog oboljenja se zanemaruje uloga psiholoških stanja na pogoršanje manifestovanja bolesti, posebno uticaj hroničnog stresa, kao i veoma stresnih situacija. Praktikovanje joge ima veoma veliki uticaj na razvoj sposobnosti da se upravlja stresom i da njegov negativni uticaj značajno umanji. Važna je meditativna komponenta joge koja povećava svesnost o povezanosti tela i uma što omogućava osobama obolelim od astme da upravljalju sa situacijama koje mogu dovesti do napada, kao i da upravljaju svojim telom kako bi se smanjila učestalost astmatičnih napada.


Tehnike disanja

Tehnike disanja u jogi su prilagođenje funkcionisanju disanja što uključuje protok vazduha kroz disajne puteve kroz udisaj i izdisaj. Vežbe potstiču širenje pluća što ima veliki značaj u povećavanju kapaciteta omogućavajući da se udahne više vazduha. Sve tehnike disanja unapređuju značajno upravo sam proces disanja. Mnoge studije su pokazale uticaj pranajama tehnika na zdravim osobama ukazujući da dolazi do dramatičnog povećanja kvaliteta disajnih puteva i samog disanja. Jedna od osnovnih i najčešćih obrazaca u jogi je dugo-sporo-duboko disanje, a poznato je da ova tehnika smiruje nervni sistem i ublažava stres. Sveobuhvatno delovanje doprinosu smanjenju zavsinosti od upotrebe lekova, ublažava simtome astme i omogućava bolju kontrolu bolesti.

Online joga za početnike

Sve popularnija je mogućnost online praktikovanja vežbanja joge preko online časova što ima značajne prednosti kada je reč o hroničnim oboljenjima. Izbegavanje vežbanja u grupi u jednoj prostoriji značajno smanjuje mogućnost drugih respiratornih infekcija. U pitanju je tip vežbanja koji ne zahteva mnogobrojne specijalizovane rekvizite zbog čega je veoma zgodno da se obavlja kod kuće. Mnogobrojne škole nude svojim polaznicima ovu opciju tako da ni podrška instruktora ne izostaje, posebno kada je reč o početnicima. Najzastupljenije je princip vežbanja gde se pružaju gotovi snimci koji se prate ali su sve popularniji online časovi sa direktnom vezom sa instruktorom što može posebno biti značajno za one polaznike koji nisu veoma iskusni ili tek počinju sa vežbanjem. S obzirom da je neophodna samo adekvatna podloga i prijatna atmosfera, a imajući u vidu značajne benefiti od praktikovanja ovih vežbi, nije iznenađujuće što je sve češće online joga prvi izbor mnogim polaznicima kojima je cilj joga za početnike






Srodni tekstovi:


Pripremite se za teretanu - šta vam je sve potrebno za trening?

Vežbanje i trening predstavljaju suštinski momenat u zdravom načinu života. Osim toga što redovnim v...

Detaljnije

Omega 3 masne kiseline za zdrav razvoj dece

Čim se rodi beba nastavlja intenzivno da raste i da se razvija. Zato je važno da ona unosi ba&scaron...

Detaljnije

Bezbedan prostor uz lampe za dezinfekciju

Jedno od glavnih pitanja koje je postavljano tokom 2020. godine, ticalo se toga na koje sve načine m...

Detaljnije

Osnovne karakteristike i značaj medicinskih uniformi prilikom lečenja

Činjenica je da niko od nas ne voli da bude bolestan ili da iz bilo kog razloga posećuje lekare, osi...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS