Prednosti joge kod astme


Prevencija i lečenje Prevencija i lečenje

Redovna fizička aktivnost značajno doprinosi očuvanju zdravalja, posebno kada je reč o hroničnim oboljenjima. Američko udruženje joge je predstavilo dosadašnja istraživanja prednosti praktikovanja joge kod respiratornih oboljenja, posebna pažnja je posvećena uticaju na tegobe kod astme. 

Astma je poznato respiratorno oboljenje sa poteškoćama u disanju. Često se manifestuje u astmatičnim napadima koje može biti izazvano elementima iz okruženja ili unutrašnjim fizičkim ili psihološkim događajima. Opravdanost praktikovanja joge u tretiranju astme je u, možda i glavnoj vrsti tradicionalne joge, takozanoj pranajama jogi koja predstavlja vežbe disanja. Upravo zato ima i smisla praktikovati ovu vrsti vežbe u tretiranju respiratornih problema radi unapređenja disanja. Manje je poznato da u regulisanju procesa disanja učestvuje veliki broj mišića jer je u pitanju jedan od procesa  koji se obavlja instiktivno i često se zanemaruje da u ovom procesu učestvuje ceo torzo a ne samo pluća i disajni putevi. Joga je praksa koja je poznata po popravljanju držanja tela, kontroli, fleksibilnost i jačanju mišića, a tako i mišića koji su uključeni u ovom procesu.


Jogom do kontrole stresa i redukcije astmatičnih napada

Kod ovog oboljenja se zanemaruje uloga psiholoških stanja na pogoršanje manifestovanja bolesti, posebno uticaj hroničnog stresa, kao i veoma stresnih situacija. Praktikovanje joge ima veoma veliki uticaj na razvoj sposobnosti da se upravlja stresom i da njegov negativni uticaj značajno umanji. Važna je meditativna komponenta joge koja povećava svesnost o povezanosti tela i uma što omogućava osobama obolelim od astme da upravljalju sa situacijama koje mogu dovesti do napada, kao i da upravljaju svojim telom kako bi se smanjila učestalost astmatičnih napada.


Tehnike disanja

Tehnike disanja u jogi su prilagođenje funkcionisanju disanja što uključuje protok vazduha kroz disajne puteve kroz udisaj i izdisaj. Vežbe potstiču širenje pluća što ima veliki značaj u povećavanju kapaciteta omogućavajući da se udahne više vazduha. Sve tehnike disanja unapređuju značajno upravo sam proces disanja. Mnoge studije su pokazale uticaj pranajama tehnika na zdravim osobama ukazujući da dolazi do dramatičnog povećanja kvaliteta disajnih puteva i samog disanja. Jedna od osnovnih i najčešćih obrazaca u jogi je dugo-sporo-duboko disanje, a poznato je da ova tehnika smiruje nervni sistem i ublažava stres. Sveobuhvatno delovanje doprinosu smanjenju zavsinosti od upotrebe lekova, ublažava simtome astme i omogućava bolju kontrolu bolesti.

Online joga za početnike

Sve popularnija je mogućnost online praktikovanja vežbanja joge preko online časova što ima značajne prednosti kada je reč o hroničnim oboljenjima. Izbegavanje vežbanja u grupi u jednoj prostoriji značajno smanjuje mogućnost drugih respiratornih infekcija. U pitanju je tip vežbanja koji ne zahteva mnogobrojne specijalizovane rekvizite zbog čega je veoma zgodno da se obavlja kod kuće. Mnogobrojne škole nude svojim polaznicima ovu opciju tako da ni podrška instruktora ne izostaje, posebno kada je reč o početnicima. Najzastupljenije je princip vežbanja gde se pružaju gotovi snimci koji se prate ali su sve popularniji online časovi sa direktnom vezom sa instruktorom što može posebno biti značajno za one polaznike koji nisu veoma iskusni ili tek počinju sa vežbanjem. S obzirom da je neophodna samo adekvatna podloga i prijatna atmosfera, a imajući u vidu značajne benefiti od praktikovanja ovih vežbi, nije iznenađujuće što je sve češće online joga prvi izbor mnogim polaznicima kojima je cilj joga za početnike


Srodni tekstovi:


Da li CO2 aparat za varenje utiče na zdravlje?

Varenje je proces koji je nezaobilazan u mnogim industrijama, ali koji sa sobom donosi određene rizi...

Detaljnije

Kada ljubomora postaje bolest?

Ljubomora nije baš tako prijatno stanje, čak i kod osoba koja je doživljavaju povremeno. Osob...

Detaljnije

Ultrazvuk srca kao važan element proveravanja i kontrole zdravlja ljudi

Ispitivanje zdravlja često počinje proverom pravilnosti rada srca, kao vitalnog organa zahvaljujući ...

Detaljnije

Kako pametni satovi mogu pomoći da budemo zdraviji

Zdravlje je uvek u trendu. Zbog toga će na tržištu uvek postojati brendovi koji će se, bez ob...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS