Šta je ušni vosak i kako reagovati kad dođe do začepljenja uha


Prevencija i lečenje Prevencija i lečenje

Ušni vosak, poznat i kao cerumen, je prirodna supstanca koju proizvode žlezde u spoljašnjem delu uva kod ljudi i nekih životinja. To je mekani, voskasti materijal koji se sastoji od različitih tvari, uključujući ulje, vosak i keratinizovane ćelije kože.

Funkcija ušnog voska je da štiti uho od prljavštine, bakterija, insekata i drugih iritansa. On takođe pomaže u održavanju vlažnosti uha i sprečava isušivanje kože uha.

Normalno, telo proizvodi dovoljno ušnog voska da se očisti sam, ali ponekad se može nakupiti previše voska, što može uzrokovati začepljenje uha. U tom slučaju, preporučuje se poseta lekaru ili korišćenje posebnih proizvoda za čišćenje uha kako bi se uklonio višak voska i sprečilo dalje nakupljanje.

Koji su simptomi prekomernog nakupljanja ušnog voska

Simptomi prekomerno nakupljenog ušnog voska mogu varirati od blagih do teških. Neke od uobičajenih tegoba uključuju osećaj začepljenja uha, gubitak sluha ili smanjenje slušne sposobnosti, tinitus (zujanje u uhu), svrab ili iritacija u uhu, vrtoglavica i bol u uhu.

Ako primetite ove simptome, savetujemo vam da se obratite svom lekaru ili specijalisti za uho, grlo i nos kako bi se izvršio pregled i utvrdila dijagnoza. Vaš lekar će vam preporučiti odgovarajuću terapiju za uklanjanje prekomerno nakupljenog ušnog voska. Nemojte samostalno pokušavati  da uklonite ušni vosak, jer to može dovesti do ozbiljnijih problema, uključujući oštećenje uha ili gubitak sluha.

Šta kad dođe do začepljenja

Postoji nekoliko načina za rješavanje problema prekomjerno nakupljenog ušnog voska.

Kapi ili sprej za uho

Možete koristiti posebne kapi, ulja ili sprej za uho koje će omekšati i razgraditi vosak, što će olakšati njegovo uklanjanje. Ove kapi možete kupiti u apotekama bez recepta, ali se savetuje da se pre njihove upotrebe posavjetujete s lekarom.

Ispiranje uha

Ovo je postupak kojim se ušni kanal ispire toplom vodom uz upotrebu šprica ili posebnog uređaja za ispiranje uha. Ovo je vrlo učinkovita metoda za uklanjanje prekomerno nakupljenog ušnog voska, ali se preporučuje da se ovaj postupak obavlja samo od strane stručnjaka.

Uklanjanje voska pomoću instrumenta

Vaš lekar može koristiti posebne instrumente za uklanjanje prekomjerno nakupljenog ušnog voska. Ova metoda se često koristi ako se vosak nakupio u dubokom delu uha.

Kako sprečiti začepljenje

Evo nekoliko savjeta kako možete sprečiti nakupljanje voska i začepljenje uha.

Nemojte koristiti štapiće za uši. Štapići za uši mogu gurnuti ušni vosak dublje u uho i stvoriti začepljenje. Takođe, mogu oštetiti kožu uha i uzrokovati infekcije. Umesto toga, možete koristiti mekanu krpu, peškir ili papirnati ubrus da očistite spoljni deo uha.

Koristite redovno kapi za uši. Kapi za uho mogu pomoći u omekšavanju i razgradnji ušnog voska, što može olakšati njegovo prirodno izbacivanje iz uha.

Izbegavajte upotrebu slušalica. Ako često koristite slušalice, one mogu dovesti do nakupljanja voska u uhu. Pokušajte da smanjite vreme korišćenja slušalica ili bar da smanjite jačinu zvuka na njima.




Srodni tekstovi:


Autofagija: benefiti i pravila

U poslednje vreme sve češće pominjana dijeta, a šta je ona zapravo? Šta podrazu...

Detaljnije

Boli vas vrat ujutru kad ustanete? Možda imate spondilozu?!

Nakon buđenja ujutru, često se dešava da nam je vrat ukočen pa ne možemo da ga pomerimo u str...

Detaljnije

Osnovne karakteristike i značaj medicinskih uniformi prilikom lečenja

Činjenica je da niko od nas ne voli da bude bolestan ili da iz bilo kog razloga posećuje lekare, osi...

Detaljnije

Zubni implanti i krunice - sve što treba da znate

Zubni implanti i bezmetalne krunice na njima su najbolje, savremeno rešenje, za nadoknadu izg...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS