Promenite loše navike koje utiču na pojavu gihta


Prevencija i lečenje Prevencija i lečenje

Pre nego što krenemo da govorimo o lošim navikama koje utiču na to da se giht pojavi, moramo da spomenemo i par stvari u vezi sa samim gihtom. Dakle, giht nastaje kada usled poremećaja u organizmu, tačnije kada mokraćna kiselina počne da se zadržava u krvi. Upravo taj višak koji nastane stvara problem, jer se naslage gomilaju treba da ih sprečite. Navike koje dovode do pojave githa, takođe dovode i do drugih problema i bolesti. Zato bi bilo dobro da se na vreme otarasite loših navika.


Regulisanje ishrane i mršavljenje, ali postepeno

Verovatno ćete čuti da, ukoliko vam se giht pre javljao da morate da izgubite kilograme i to je naravno tačno. Reglisanje težine je veoma važno u borbi protiv gihta, ali i za druge bolesti, kao i zbog vašeg dobrog osećaja. Ukoliko imate višak kilograma onda je jako važno da promenite ishranu. I nikako se ne savetuje izgladnjivanje. To je potpuno pogrešan put, koji može da dovede do gorih posledica, koji može da izazove neke druge probleme i nešto slično. Zato se savetuje postepeno i prirodno gubljenje kilograma. Dijeta je malo specifičnija kada je giht u pitanju, jer je potreba da izbacite meso, uglavnom crveno meso. Takođe, punomasno mleko i sir bi trebalo da izbegavate, kao i mnoge mlečne proizvode. Ono na šta bi trebalo da se fokusirate jesu - sveže voće i povrće i integralni hlebovi.

Izbacite cigarete i alkohol ukoliko imate ili ste imali giht

Ove navike bi trebalo odmah da promenite. Navike, koje donose isključivo zadovoljstvo i ništa više od toga, nisu nikako dobre. Alkhol i cigarete i te kako donose zadovoljstvo, a preterivanje u ovom segmentu može da dovede do katastrofalnih posledica. Zajedno sa svim ostalim navikama, konzumiranje alkhola i cigareta naravno da može da dovede do pojave gihta. I u onom trenutku kada se pojavi giht, to odmah treba da bude alarm i to znači da treba da prestanete sa ovim lošim navikama. Naravno da treba da se konsultujete sa lekarima, jer jednostavno ni ovih navika ne možete tako lako da se odreknete. Trebalo bi i ovom slučaju da sve to ide postepeno. Ali što pre krenete u dobrom smeru, to ćete pre ozdraviti u bubrezima, zglobovima, kao i laktovima. Loše navike zasigurno utiču na pojavu gihta i veće su šanse da ćete se problema rešiti ukoliko se rešite i njih.

Unosite dovoljno tečnosti

Ako niste jedna od onih osoba koja unosi mnogo tečnosti i jedna od onih osoba koja ne voli da pije mnogo vode, onda takođe i ovu naviku treba da promenite. I sami znate da je naše telo najvećim delom sastavljeno od vode i da nam je voda i te kako potrebna. Naravno, poželjno je unositi mnoge druge tečnosti, ali ne tečnosti poput zaslađenih sokova, alkohola i slično. Potrebno je da unoste zdrave napitke. To može da bude limunada, mogu da budu čajevi ili nešto slično. Nemojte ni da preterujete sa unosom tečnosti, ako do sada niste pili toliko, nego krenite postepeno. Na pirmer krenite sa jednom čašom više nego što ste pili, a onda postepeno povećavajte unos. Počnite da pijete čajeve i videćete kako ćete lako steći naviku i onda ćete i osetiti da vam je potrebna tečnost.

Srodni tekstovi:


Da li je dozvoljena fizicka aktivnost posle operacije vena?

Operacija vena predstavlja hirurški zahvat koji može biti manje ili više složen, u zav...

Detaljnije

Zašto je zdravije živeti u Kragujevcu nego u Beogradu?

Život u Beogradu može da bude vrlo uzbudljiv i zanimljiv, ali da li je zaista zdravo živeti u njemu?...

Detaljnije

Urinarne infekcije i dijagnostika putem laboratorije

Tokom života, gotovo da svaka osoba jednom dobije neki oblik urinarne infekcije. Kod žena mogućnost ...

Detaljnije

Zašto treba piti sok od aronije?

Mnogobrojni su razlozi zašto bi trebalo da koristite proizvode od aronije čak i ako niste skl...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS