Tri biljke koje svaki mušarac treba da zna


Ishrana Ishrana



Kada govorimo o zdravlju, na prvu odmah pomislimo na zdravlje žene, jer su one koje puno više brinu o svom zdravlju nego muškarci. Mnogi će se složiti da žene puno više djeluju preventivno na zdravlje, za razliku od muškaraca koji djeluju u većini slučajeva kada se desi neki problem.

Kada govorimo o zdravlju ne smijemo da zaboravimo lijekove iz prirode, posebno one koji pomažu vašem tijelu i zdravlju bez nuspojava.

U ovom tekstu predstavit ćemo vam tri biljke koje bi svaki muškarac trebao da zna, jer bi mu mogle da zatrebaju.

  1. Babin zub (lat. Tribulus terrestis) je zeljasta, samonikla biljka koja je manje poznata kod nas, iako je ima u našim predjelima. Distribuira se po cijelom svijetu zbog svojih ljekovitih svojstava. 


Stanište


Babin  zub većinom možemo da pronađemo na mjestima gdje je hladnija klima, a može se pronaći i u nekim mjestima koji imaju povoljnije i toplije klimatske uslove. Istraživači su je ponekada mogli pronaći i u pustinjskiim djelovima. Najviše je rasprostranjena u sušnim suptropskim predsjedjelima južne Evrope, Balkana, Azije i Sjeverne Amerike. 

Plod i stabljika babinog zuba je dlakav, razgranat, i može da bude do jednog metra visine. U pitanju su listovi koji su parno perasti, a čine ih 5 do 8 listića sivozelene boje.

Stabljike babinog zuba je dlakave, razgranate i polegle, a mogu da budu dugački i do 1 m. Listovi su parno perasti, a čine ih 5 do 8 jajastih listića sivozelene boje.


Lekovita svojstva


Dokazana su ljekovita dejstva babinog zuba jer ova biljka sadrži saponine, protodioscin i protogracilin. U pitanju su substance koje podstiču organizam za lučenje polnih hormona, odnosno testosterona, što je bitno za muškarce. Da pojasnimo, biljka ne sadrži hormone, nego aktivne komponente koje podstiču proizvodnju hormona. 

Lekovitost se dalje ogleda u jačanju libida, kako kod muškaraca, tako i kod žena. Poznata joj je primjena i kod kardiovaskularnog sistema. Liječi angine pektoris, visoki krvni pritisak i povišen holesterol. 

Pogodna je i za one koji imaju problema sa anemijom, te lošom cirkulacijom. Poznata je primjena i kod problema sa slabim varenjem hrane.

  1. Vrbovica (Epilobium pariflorum L.), koja je još u narodu poznata pod imenima mala ili bijela mlječika, crveni noćurak, te vrbova ružica, još je jedan moćan prirodni lijek, za liječenje poremećaja prostate (različitih upalnih dejstava, infekcija.

Stanište


Vrbovica cvjeta od jula do septembra, i to pretežno u šumskim čistinama, među borovima uz šumske putve, posebno u listopadnim šumama. Voli trala koja su hranjiva, te bogata kiseonikom. 

Ističemo da listove vrbovice beremo u cijelom cvijetu, koji se nakon toga suše na toplom, prozračnom prostoru, ali u hladu. 


Lekovita svojstva


Biljka vrbovica je naročito dobro pokazana kod otežanog mokrenja uzrokovanog uvećanom prostatom, te bolova u bubrezima koji su izazvani infekcijama, upalama ili baketrijama. 

Uspješno se pokazala kod upale bubrega, bešike i mokraćnih kanala. Uvećana prostata može da se odrazi sa niskim seksualnim naogonom. Radi toga redovno konzumiranje čaje od vrbovice može da poboljša seksualnu funkciju muškarca. 

  1. Piskavica (lat. Trigonella foenum-graecum), je svrstana u prirodna čuda antičkog doba, kada je bila izvanredno hvaljena i cijenjena biljka. 

Stanište

Biljka piskavica se sije u rano proljeće u dobro humusno tlo na sunčanom mjestu. Tlo bi trebalo da bude neutralno. Sjemenke piskavice mogu se uzgajati i kao jestive klice, klijanjem na prozorskom dasci u posebnim klijalištima. 

Ljekovita svojstva

Mnoga su dokazana ljekovita svojstva ovog sjemena. U herbalnoj medicini pije se u obliku čaja za izbacivanje viška sluzi iz sinusa, grla, prsa i gornjeg respiratornog rakta. Djelotvorna su svojta i protiv raznih oblika alergija i peludne groznice. 

Piskavica smiruje i liječi sluznicu dišnog, probavnog i urogenitalnog trakta. Snižava holesterol u krvi već nakon 10 dana primjene. 

Osim što pomaže ženama, dobra je i za muškarce zbog diosgenina u svom sastavu. Diosgenin jača spolnu moć i liječi mnoge spolne probleme.

Nabrojali smo vam tri biljke koje smo izdvojili u ovom tekstu, a koje pomažu muškarcima, u poboljšanje potencije, povećanje seksualne želje, izdržljivosti, masnoća, holesterola. Sve tri ove biljke sadržane su u maskulin kapi koje možete da pronađete u bolje snabdjevenim apotekama širom regiona.

 




Srodni tekstovi:


Kako da izvučete maksimum tokom kućnog treninga?

Sobni bicikl je već decenijama osnovna sprava zavežbanje i to sa dobrim razlogom. Vežbanje na bicik...

Detaljnije

Sifilis – polno prenosiva infekcija

Ima bolesti, kojima se svako može zaraziti u slučaju vaginalnog, analnog ili oralnog odnosa sa boles...

Detaljnije

SVE PREDNOSTI KUĆNOG SPA CENTRA

Izvor slike: Andrea Piacquadio, PexelsŠiroko je rašireno mišljenje da su hidrom...

Detaljnije

Koliko je važno vežbanje kada imate povećan holesterol?

Saveti koje ćete dobiti odmah nakon konstatovanja da imate povišen holesterol će se između os...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS