Jelovnik za smirivanje gastritisa i prevenciju


Ishrana


Gastritis znači nadraženu sluzokožu želuca. Hrana i način jela značajno utiču na jačinu tegoba. Cilj ovog teksta je da postavi jasna pravila za obroke koji štede sluzokožu, da ponudi praktičan jednodnevni meni i ukaže na greške koje često pogoršavaju stanje.


Osnovni principi jelovnika koji štedi sluzokožu


Prvi princip je jednostavnost. Što je obrok kraće sastavljen, lakše je pratiti kako telo reaguje. Drugi princip je manje masnoće, jer usporavaju pražnjenje želuca i pojačavaju nelagodnost. 

Treći princip je blaga temperatura hrane i pića. Veoma vruće i hladno mogu nadražiti sluzokožu. Četvrti princip je mekša tekstura. Kašaste i dobro skuvane namirnice manje iritiraju. Peti princip je redovnost. Raspored obroka smanjuje variranja kiselosti i smiruje simptome. 


Namirnice koje obično prijaju (blage, manje masne, lako svarljive)


Najčešće dobro prolaze ovsena kaša, pirinač, griz i bele tostirane kriške hleba. Od proteina to su posna piletina bez kože, ćuretina, bela riba i jaja pripremljena bez mnogo ulja. Od mlečnih proizvoda bolje prolaze jogurt i kefir sa nižim procentom masti, kao i sveži, blagi sirevi u malim porcijama. 

Povrće je poželjno u kuvanom ili barenom obliku: Šargarepa, tikvica, bundeva, krompir, spanać i cvekla često su dobro podnošljivi. Od voća je pametno birati bananu, pečenu jabuku ili kompot bez dodatog šećera. Ulja se koriste štedljivo, po mogućnosti maslinovo ili suncokretovo u maloj količini, samo da se hrana ne lepi.


Namirnice koje često pogoršavaju tegobe i kako ih zameniti


Jako začinjena jela, pržena hrana, suhomesnati proizvodi i masna crvena mesa često pojačaju bol i pečenje. Osim toga, prirodno lečenje gastritisa nije moguće ukoliko se konzumiraju gazirani napici, velike količine kafe, energetska pića i alkohol dodatno iritiraju sluzokožu. Kisela, sirova i tvrda hrana može biti problem u fazi pogoršanja. 

Zamena je jednostavna: prženje zameniti barenjem, pečenjem u rerni ili dinstanjem u vodi; jako začinjene sosove zameniti blagim umacima na bazi povrća; teške deserte zameniti pečenim voćem ili pudingom od griza. Ako kafa smeta, prebaciti se na slabiji napitak, smanjiti količinu i izbegavati jutarnje „na prazan stomak“.


Raspored obroka i veličina porcija tokom dana


Tri velika obroka retko prijaju. Pet manjih je bolji izbor. Razmak između obroka neka bude približno tri sata. Porcija treba da bude taman toliko da ne izazove težinu u stomaku. 

Bolje je stati dok ste na oko osamdeset procenata sitosti nego jesti do potpunog osećaja punoće. Večera neka bude najmanje dva do tri sata pre spavanja. Ako postoji potreba za malim zalogajem uveče, birati lako svarljivu opciju i malu meru.


Priprema hrane: Termičke tehnike i tekstura obroka


Lečenje gastritisa prirodnim putem počinje od kuvanja na vodi, pripremi na pari i pečenju u rerni uz minimalno ulja su najbezbedniji pristupi. Dinstate li, koristite vodu umesto velike količine masti. Povrće kuvajte do mekane teksture kako bi bilo lakše za želudac. 

Meso pripremajte bez kožice i vidljive masnoće. Hranu seckajte na manje komade i jedite sporo. Dugo žvakanje smanjuje opterećenje želuca i često ublažava nadutost. Izbegavajte paniranje, duboko prženje i „zapečene“ masne kore.


Piće i hidracija: Šta piti, koliko i kada?


Vodu pijte u više manjih gutljaja kroz dan. Velike količine odjednom mogu pojačati nelagodnost. Pitki jogurt i blagi biljni čajevi često prijaju. Jako hladna ili vrlo vruća pića mogu nadražiti, pa birajte umerenu temperaturu. Ako vam kafa smeta, smanjite jačinu i količinu ili je privremeno izbacite. Alkohol u fazi aktivnih tegoba nije dobar izbor.


Primer jednodnevnog menija za smirenje gastritisa


Doručak može biti ovsena kaša kuvana na vodi ili razblaženom mleku sa bananom. Ako želite dodatni protein, ubacite malo jogurta sa manjim procentom masti. Užina može biti pečena jabuka ili kefir u maloj čaši. 

Ručak može činiti bareni pirinač, kuvana šargarepa i tikvica uz pileću belo meso kuvano ili pečeno u papiru. Po želji dodajte malu kašičicu maslinovog ulja po tanjiru. Popodnevna užina može biti blagi sveži sir ili puding od griza pripremljen sa manje šećera. 

Večera može biti krem supa od bundeve i krompira uz par tostiranih kriški belog hleba, kao i mala porcija kuvane bele ribe. 

Pre spavanja, ako je potreban zalogaj, može proći manja čaša jogurta ili par integralnih dvopeka, pod uslovom da ne izazivaju tegobe. Tokom dana pijte vodu ravnomerno, a čajeve birajte blage.


Greške koje pojačavaju tegobe i kako ih izbeći?


Veliki i kasni obroci često pogoršavaju stanje, pa je važno završiti večeru ranije. Brzo jedenje i slabo žvakanje opterećuju želudac; usporite tempo i spustite pribor između zalogaja. Preterano oslanjanje na masne prelive, majonez i pržene zalogaje retko se dobro završi u fazi tegoba. 

Gazirani napici i veće količine kafe mogu pojačati pečenje i nadimanje, pa vredi privremeno smanjiti unos. Prečesto posezanje za preparatima bez dogovora sa lekarom nije rešenje; ako su tegobe trajne ili se vraćaju, potrebna je procena i plan.


Dvonedeljni plan postepenog uvođenja namirnica


Prva tri dana usmerite se na blage obroke male masnoće i mekane teksture. Sledećih nekoliko dana pratite kako reagujete na manje porcije kuvanog povrća i posnog proteina. Posle nedelju dana, uvodite razumnu raznolikost: druga vrsta ribe, integralni pirinač ili krompir pečen u rerni bez agresivnih začina. 

U drugoj nedelji dodajte blage mlečne proizvode ako ih dobro podnosite i po potrebi male količine zdravih masti u tanjiru. Svaku novinu proveravajte dva do tri dana pre sledeće promene. 

Ako neka namirnica pouzdano izaziva tegobe, odložite je za kasnije i pokušajte ponovo nakon perioda bez simptoma.


Kada potražiti savet lekara i kako pratiti napredak?


Ako se pojave crna stolica, krv u povraćenom sadržaju, jaka slabost, nagli gubitak težine ili bol koji ne popušta, ne odlažite pregled. Ako tegobe traju duže od sedam do četrnaest dana uprkos pažljivom jelovniku, vreme je za procenu i moguće testiranje. 

Napredak pratite jednostavnim dnevnikom: šta ste jeli, u koje vreme, kakve su bile tegobe i koliko su trajale. Takav zapis pomaže da uočite lične okidače i da sa lekarom ili nutricionistom precizno dogovorite sledeće korake. 

Kada se stanje stabilizuje, cilj je održavanje raznovrsne i uravnotežene ishrane bez povratka na navike koje su davale simptome.

Smirivanje gastritisa počinje na tanjiru i u načinu jela. Manje porcije, mekša tekstura, manje masnoće i redovan ritam obroka daju dobar temelj. Jednodnevni meni iz ovog teksta je polazna tačka. 

Plan od dve nedelje služi kao siguran okvir za postepeno širenje izbora. Ako se uprkos pažnji simptomi zadržavaju ili jačaju, potrebna je medicinska procena i prilagođavanje strategije.






Srodni tekstovi:


Ukrasite dnevnu sobu modernim lusterima i iskoristite prednosti savremene rasvete

Savremena rasvetna tela su mnogo više od modernih dodataka u prostoru jer donose nove mogućno...

Detaljnije

Pogledajte zbog čega triderm mast treba da bude u Vašoj torbici sa lekovima na svakom putovanju

Iako je proleće ove godine „zakasnilo“ mnogi su već počeli da rezervišu putovanja...

Detaljnije

Kako da na vreme prepoznate simptome stresa i zaštitite svoje zdravlje?

Stres je prirodna reakcija tela na izazove, ali kada postane hroničan, može imati ozbiljne posledice...

Detaljnije

Kako da izaberete mleko za bebe?

Svima nam je poznato koliko su bebe i mala deca aktivna. Oni stalno pomeraju rukice i nogice, okreću...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS