Izbeljivanje zuba u stomatološkim ordinacijama


Lepota Lepota

Nekada smo blistavo bele i sjajne zube mogli videti samo u osmesima holivudskih glumaca, ali čini se da je sreća (ili ipak savremena tehnologija?) pogledala i ostale ljude i pružila im šansu da dobiju beli i sjajni osmeh koji će pokazivati uvek i svima, umesto da kriju i stide se svojih zuba. Trend blistavo belih zuba postaje uveliko rasprostranjen i u našoj državi, te su vam na raspolaganju brojne stomatološke ordinacije koje će nude uslugu izbeljivanja zuba, zahvaljujući kojoj će vam vratiti samopouzdanje i dati prelep osmeh.


Šta utiče na boju zuba?

Na boju zuba i uopšte njihovo zdravlje utiče pre svega hrana koju unosimo u svoj organizam, kao i piće, bilo da se radi o alkoholnom ili bezalkoholnom piću. Zubi će pretrpeti neki vid štete, zbog mlečne kiseline koja se stvara nakon konzumiranja ovih namirnica. Gazirana pića sadrže fosfornu kiselinu koja takođe oštećuje zubnu gleđ, kao i mlečna kiselina. Iz svega ovoga jasno proizilazi da alkoholna pića i razni sokovi utiču negaitvno na zdravlje zuba, a kafa naročito negativno utiče na njihovu boju. Ukoliko ovome dodamo i cigarete, zubi će svakako vremenom gubiti svoj sjaj i belinu i biti sve žući.

Kako bi se umanjila šteta preporučuje se pranje zuba posle svakog jela i da uz svako piće bilo da je kafa, sok ili neko alkoholno piće, pijete i vodu. Ovakve namirnice utiču na spoljašnju boju zuba, koju donekle možete rešiti i odgovarajućim pastama za zube, onim koje su posebno prilagođene izbeljivanju.

Ovakva diskoloracija boje je egzogene prirode. Međutim, postoji i unutrašnja obojenost zuba, koja je endogene prirode, do nje dolazi usled neke povrede ili infekcije u detinjstvu, metaboličke bolesti, zatim kao posledica korišćenja nekih lekova ili kao posledica starosti. Žuti zubi, tačnije takva boja zuba takođe može biti nasleđena. Kada je u pitanju unutrašnja promena boje zuba, morate se obratiti stručnjaku, paste koje se prodaju u drogerijama i apotekama u tom slučaju ne pomažu.

Izbeljivanje zuba, jer osmeh je u modi!

Izbeljivanje zuba u stomatološkim ordinacijama često se poistovećuje sa estetskim tretmanom. U suštini i radi se o estetici, ali tretman beljenja zuba umnogome doprinosi opštem zdravlju vaših zuba. Ne radi se o čistom bojenju, gde će stručnjak zanemariti ostale probleme, ukoliko ih ima.

Svakako, stručnjaci utvrđuju da li ste odgovarajući kandidat za ovakav tretman, nakon određenih pregleda i RTG snimka vilice. Dešava se da pacijenti nisu zadovoljni ni oblikom svojih zuba, razmakom, kvalitetom zuba (ukoliko su podložni lomljenju ili su mnogo puta bili tretirani), u tom slučaju postupku izbeljivanju zuba pridružuje se protetika, kada se prave krunice (navlake) za zube, odnosno fiksni protetski radovi koji daju zdrav izgled vašim zubima i nadoknađuju navedene štete. Pored krunica, stručnjaci pružaju i usluge u vidu mostova (kada nedostaje jedan ili više zuba, kako su nosioci susedni zubi, oni se moraju izbrusiti za krunice, ovakav postupak je bolji u odnosu na most nošen implantima, jer može izdržati veće opterećenje, naročito kada nedostaje više od tri zuba), implanta (kada nedostaje jedan zub ili više zuba, ali kako smo već naveli implanti su dobra opcija kada nedostaje jedan zub, eventualno dva), faseta (rešava razmak između zuba, menja boju, veličinu i oblik zuba) i dr. Dakle, moguće je i potrebno uraditi sve korekcije koje će dovesti do blistavog i lepog osmeha.

Izbeljivanje zuba - kako to rade u stomatološkim ordinacijama

Razgovarali smo sa iskusnim stomatozima iz stomatološke ordinacije Vuković u Beogradu o metodama izbeljivanja zuba. Saznali smo da se Izbeljivanje zuba radi najčešće specijalizovanim pastama za izbeljivanje zuba koje su visokog kvaliteta i obogaćene onim mineralima koju čuvaju zube od karijesa i drugih oštećenja. Ovakve paste sadrže u velikoj meri karbamid-peroksid, koji se kasnije razlaže na hidrogen-peroksid i zahvata obojeni deo, tj. diskoloracije i mrlje i fleke na površini zuba. Prvo se ultrazvučno uklanja kamenac, onda se nanosi pasta za izbeljivanje, a nakon nanošenja paste, nanosi se i gel koji treba da zaštiti gingivu, tj.desni, od hidrogen-peroksida.

Kako bi efekat beljenja bio uspešniji koriste se i specijalizovane lampe, čije osvetljenje utiče pogodno na izbeljivanje. Postupci su potpuno bezbedni i bezbolni, a efekat beline traje duže. Ovaj postupak izbeljivanja traje od sat do sat i po vremena. Nakon isteka vremena uklanja se pasta, a vi dobijate bele i sjajne zube.

Postoji još jedna opcija profesionalnog izbeljivanja zuba, to je izbeljivanje zuba kod kuće, ali uz pomoć i uput stručnjaka. Stručnjaci će na modelima zuba uraditi određene silikonske folije i dati vam gel, tj. pastu koja sadrži karbamid-peroksid, a koju vi treba da nanesete na silikonske folije i tako prespavate noć. Ove dve varijante mogu nekada da se kombinuju, ali do najboljeg rešenja za vaše zube doći ćete u razgovoru sa svojim stomatologom.

Beljenje zuba kod kuće

Ukoliko trenutno niste u mogućnosti da priuštite sebi izbeljivanje zuba u stomatološkoj ordinaciji ili ste od onih što vole prirodne i alternativne metode, uvek možete probati neke varijante izabeljivanje kod kuće, sa sastojcima koje možete pronaći u svojoj kuhinji. Zahvaljujući pre svega internetu, možete pronaći veliki broj preporuka, saveta i recepata za beljenje zuba prirodnim putem, kod kuće. Odmah da napomenemo da verovatno nećete postići efekat koji biste postigli tretmanom u stomatološkoj ordinaciji, ali moguće je da ćete biti zadovoljni. Rezultat zavisi i od trenutnog stanja vaših zuba, a vaše zadovoljstvo pre svega od toga šta želite i očekujete.

Za prvi eksperiment sigurno znate, a radi se o sodi bikarboni. Neko će reći da su ovo prazne priče, ali verujte može doći do pomaka. Sve zavisi od vaše upornosti, ali ne treba ni preterivati sa upotrebom sode bikarbone da se ne bi oštetila zubna gleđ. Savetuje se da stavite najpre pastu na četkicu za pranje zuba kako to i inače činite, a da onda na tako stavljenu pastu prospete malo sode bikarbone. Možete ovo praktikovati do tri nedelje, a onda ostavite malo zube da miriju, nemojte neko vreme korisiti sodu bikarbonu. Posle izvesnog vremena, od dve do tri nedelje, opet joj se vratite.

Isti postupak možete praktikovati samo sa praškom za pecivo umesto sode bikarbone, ali se navodi da prašak za pecivo više oštećuje zubnu gleđ.

Sodu bikarbonu možete koristiti i sa limunom, rastvorite sodu bikarbonu u vodi i nacedite nešto limuna, tu smesu držite na zubima ne više od tri minuta, u suprotnom može doći do oštećenja zubne gleđi.

Interesantno je da vam kora od banane može biti korisna za beljenje zuba, zato ako ste ljubtelj banana dvostruka sreća za vas. Koru banane ćete iskoristiti tako što ćete trljati svoje zube njome.

Još jedna ukusna voćkica vam možete pomoći u izbeljivanju zuba, a reč je o jagodi. Postupak je vrlo jednostavan, izgnječite nekoliko jagoda i protrljate svoje zube njima, ostavite da deluje desetak minuta, a onda isperite.

Navodimo vam još varijantu koju možete isprobati kod kuće. Smesu čini kašičica sode bikarbone, nekoliko kapi sirćeta i prstohvat soli. Ovu smesu mućkajte u ustima nekoliko minuta, vrlo je važno da je ne progutate, pogotovo osobe koje imaju probleme sa želucem. Kada ispljunete smesu, isperite zube pastom. Postupak beljenja sa ovom mešavinom možete praktikovati jednom nedeljno.

U apotekama i drogerijama možete pronaći paste za izbeljivanje zuba, ali treba da znate da one ne sadrže ili u veoma malim količinama sadrže karbamid-peroksid, zbog čega je proces beljenja izrazito dug i treba biti veoma uporan i strpljiv. Postoje trakice za izbeljivanje zuba, za njih se pacijenti najčešće opredeljuju, jer su cenom pristupačnije u odnosu na izbeljivanje u stomatološkim ordinacijama. Za razliku od pasta za izbeljivanje, trakice sadrže karbamid-peroksid, te su i delotvornije.




Srodni tekstovi:


Sokovi kao vaši dnevni saveznici u zdravlju

Svako jutro pruža nam priliku da napravimo korak ka boljem zdravlju, a jedan od najjednostavnijih na...

Detaljnije

Deca i psi

Većina vlasnika kućnih ljubimaca zna koje su to neposredne radosti koje im donosi deljenje njihovi...

Detaljnije

Snaga lekovitog bilja u darovima prirode

Priroda sadrži sve što je neophodno za održavanje normalnog razvoja ćelija a time imunolo&sca...

Detaljnije

Ne znate kako da ispunite vreme tokom izolacije - imamo nekoliko saveta za vas

Sama pojava pandemije korona virusa uticala je na donošenje posebnih mera sigurnosti ne samo ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS