Održavanje bezmetalnih keramčkih krunica i mostova


Prevencija i lečenje Prevencija i lečenje

Mnogi pacijenti posle ugradnje keramičkih bezmetalnih krunica i mostova, uzimajući u obzir njihov kvalitet i cenu smatraju da više nisu u obavezi toliko strogo da vode računa o oralnoj higijeni. 

Međutim, istina je da tek tada treba da obrate pažnju na higijenu usta i zuba. Ugradnja bezmetalne krunice ili mosta ne znači da su vaši zubi zauvek sigurni i da posete stomatologu, korišćenje zubnog konca, paste i tečnosti za ispiranje usta kao i redovne kontrole više nisu neohodne. Naprotiv, bezmetalne krunice i mostovi zahtevaju svakodnevnu i temeljnu higijenu. 

Druga stvar, bitno je da znate da keramičke bezmetalne krunice i mostovi imaju svoj rok trajanja on se ne može odrediti lako jer zavisi od pacijenta do pacijenta a najvećim delom zavisi od adekvatne higijene. Rok trajanja se krece između 15-20 godina. Na koji način da održavate higijenu keramičkih krunica, trebalo bi da vam objasni vaš stomatolog. Mi ćemo vam pomoći proverenim savetima. 

Kako treba održavati higijenu nakon ugradnje bezmetalnih krunica?

Održavanje higijene počinje neposredno po ugradnji, pošto se ispod krunica nalaze delovi naših prirodnih zuba koji su prekriveni krunicom pa do njih teže dolazi četka, pasta i tečnost za ispiranje usta.  Neophodno je detaljnije i preciznije voditi računa o oralnoj  higijeni. Od novih sredstava, koje možda do tada niste koristili, pokušajte nabaviti interdentalnu četkicu, tačnije četkicu koja se koriti za čišćenje prostora između zuba. Običnu četkicu za zube, konac, tečnost za ispiranje usta i pastu koristite kao i do sada. Ništa vam više nije potrebno osim navike i vremena koje morate posvetiti zubima.

Važno je da temeljno perete najosetljivija područija. To su mesta gde se krunice spajaju sa pravim zubom pri samom vrhu zuba uz desni, zatim, desni, jezik i unutrašnja strana obraza. Zatim, morate obratiti pažnju na prostor između zuba, odnosno gde se spajaju dve krunice, ili krunica i sledeći zub. Tu koristite konac, interdentalnu četkicu i tečnost za ispiranje. Bakterije najčešće deluju upravo na prostoru između krunice i desni i ukoliko ne perete dovoljno i redovno dolazi do upale desni ali i do propadanja prirodnog zuba ispod krunice. Bakterije koje prodiru ispod krunice stvaraju upalu pulpe zuba- pulpitis. Redovnim pranjem takođe sprečavate pojavu kamenca i zubnog plaka. Pulpitis se može lečiti bušenjem krunice i tretiranjem obolelog zuba ali to je dodatni trošak i tim se oštećuje krunica. Zub ispod krunice neće se pokvariti onako kako se to kvari slobodan zub u smislu površinskog stvaranja karijesa, već se zub upali što je prilično bolno. Kada je u pitanju most, čim osetite određene nelagodnosti poput klimanja mosta, lom mosta, osetljvost na slatko, hladno ili toplo, upalu, natečenost ili krvarenje obratite se stomatologu koji će pristupiti skidanju mosta i započeti lečenje. Dakle, za održavanje adekvatne higijene bezmetalnih keramičkih krunica i mostova potrebno vam je:

Zube perite najmanje dva puta dnevno a idealno bi bilo posle svakog jela. Koristite konac za zube svako veče obavezno. Masirajte desni i perite desni i unutrašnjost obraza kao i jezik. Keramiku nije neophodno preterano četkati, već više obratite pažnju na mesta između desni i zuba kao i na sluzokožu usta. Oralna higijena je jedan od odlučujućih faktora kada je zdravlje zuba u pitanju. 




Srodni tekstovi:


Šta je test opterećenja i kada se radi?

Koronarne bolesti su već dugo glavni uzrok nesposobnosti za rad, pogoršavanja kvaliteta život...

Detaljnije

Ako želite da zatrudnite - naučite da izračunavate plodne dane

Plodni dani su dani kada jajna ćelija može biti oplođena ukoliko u telu žene odnosno jajovodu ima pr...

Detaljnije

Marmelada za sunčanje postala pravi trend u svetu

Možda ste i sami primetili da je marmelada za sunčanje ove godine uzela maha, postala je baš ...

Detaljnije

Vrste naočara za vid koje su u trendu

Naočare za vid su danas vrlo različite u pogledu proizvođača i brendova, dostupnih modela, oblika, v...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS