Svi benefiti marakuje – moćnog i egzotičnog voća


Fitnes Ishrana


Marakuja pripada grupi egzotičnih voćki puput kivija, ananasa i grejpfruta. Poreklo vodi iz Južne Amerike, a može se uzgajati na svim onim mestima sa tropskom klimom. 

Sam izgled podseća na kivi, a može biti zelene, žute, crvene i ljubičaste boje. Ono što marakuju izdvaja jeste specifičan aromatični ukus u kom prevladava kiselkost, što mnoge asocira na grejpfrut. 

Na koji način se konzumira marakuja?

Kupili ste ovo tropsko voće, ali niste sigurni kako se jede? Postoje dva načina kada je konzumiranje marakuje u pitanju. Možete je jesti kao ceo plod tako što ćete je preseći na pola i unutrašnjost voćke jesti kašikom. Treba napomenuti da je u ovom slučaju ceo unutrašnji deo ove egzotične voćke jestiv, dok se kora treba baciti. 

Sa druge strane, marakuju možete piti kao sok tako što ćete se iscediti pomoću klasične cediljke za limun. 

Koliko je marakuja lekovito voće?

S obzirom da u sebi sadrži čitav niz vitamina i minerala, mnogi marakuju svrstavaju u vrlo lekovito voće koje poboljšava varenje i utiče na jačanje imunog sistema. Svakako, najvažniji je vitamin C koji marakuja ima u velikim količinama, a opšte je poznato koliko je ovaj vitamin zapravo bitan za celokupno zdravlje čoveka. Isto tako, u marakuji su prisutni i vitamin A, gvožđe, magnezijum i fosfor, a naučno je dokazano da ima pozitivno dejstvo na nesanicu naročito kada se konzumira u obliku čaja. 

Takođe, reč je o tropskom voću koje ublažava stres i nervozu, karakteristična stanja za savremen način života. 

Idealna je voćka za sve one koji imaju problema sa visokim krvnim pritiskom, povišenu masnoću u krvi kao i probleme sa gasovima u stomaku. 

Kako se čuva voća nakon kupovine?

Ako ste kupili više komada marakuje, i ne planirate uskoro da je jedete, neka vam bude u frižideru. Ukoliko smatrate da plod još uvek nije sazreo, ostavite je neki dan na sobnoj temperaturi. 

Da li znate da se marakuja koristi i u kulinarstvu?

Široka upotreba marakuje svrstava ovo voće u jedno od najkorisnijih kada se radi o njenom konzumiranju. Kao što smo napomenuli na početku teksta, marakuju možete jesti direktno ili od nje napraviti sok, a da li znate da je i kuvari obožavaju?  Kada je egzotična kuhinja u pitanju, marakuja može dati nesvakidašnji ukus mestu poput piletine ili svinjetine, pa vas savetujemo da eksperimentišete.

Isto tako, marakuja se koristi za pripremu raznoraznih salata, želea, marmelada, dok je istovremeno možete pronaći kao jedan od glavnih sastojaka koktela. 

Kuvari neretko marakuju koriste za pripremu deserta, kolača, sladoleda zbog slatkastog ukusa. U raznim zemljama pravi se još i ulje od marakuje, čaj kao i brojna alkoholna pića.

Mnog marakuju nazivaju „voćem strasti“

U mnogim svetskim kulturama, marakuja spada u red voća idealnog za „podgrevanje strasti“. Passion fruit, kako je nazivaju Amerikanci, veoma je moćan afrodizijak jer u sebi sadrži veliku količinu serotonina (hormona sreće). Takođe, marakuja je bogata vitaminom B, fenolnom kiselinom, kalijumom i raznim vlaknima. 

Za letnje dane idealan je sok od marakuje

Vreli letnji dani samo što nam nisu stigli. Zašto ne biste iskoristite marakuju za pripremu osvežavajućeg napitka u kombinaciji sa limunom? Iznenadićete se egzotičnim ukusom ovakve limunade. 


Srodni tekstovi:


Zašto je način i vreme uzimanja vitamina važno?

Koliko vam je poznata sledeća informacija? Vašem telu je za pravilno funkcionisanje potrebno ...

Detaljnije

Inovativne medicinske metode 21. veka

U današnjem digitalnom dobu, medicina se neprestano razvija uz inovacije koje je nekad te&sca...

Detaljnije

Šta je kognitivna disonanca? - odgovara psiholog Nataša R.

Definicija kognitivne disonance - ko ju je postavio i kako glasi?Socijalni psiholog Leon Festinger b...

Detaljnije

Stomačni virus kod dece i odraslih - sve što ste hteli da znate

Opšte je poznato da stomačni virus značajno može poremetiti zdravstveno stanje osobe. Poremet...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS