Fiksna proteza za decu


Prevencija i lečenje

Mada je najbolje vreme za nošenje fiksnih proteza period srednje škole i studiranja, retko ko se u tom uzrastu ipak odlučuje da poseti stomatologa, kako bi rešio ovaj primarno estetski problem.

Mnogo je više roditelja koji svoju decu, koja mahom pohađaju niže razrede osnovne škole, vode kod stomatologa kako bi im bila ugrađena mobilna ili fiksna proteza, što sve zavisi od procene stručnjaka.

Kada dete treba da nosi fiksnu protezu?


Ako detetu mlečni zubi rastu nepravilno, nema još uvek mesta za zabrinutost, jer će se ti zubi promeniti. Problem, međutim, nastaje kada stalni zubi ne rastu pravilno.

Ipak, iako možda neće biti preporučena fiksna proteza odmah, činjenica je da zubi koji ne rastu pravilno, mogu biti izvor potencijalnih problema, budući da se neretko između njih zaglavljuje hrana. Zato i jeste vrlo važno voditi dete na redovne kontrole kod izabranog stomatologa, a naročito ukoliko su primećene nepravilnosti u rastu.

Podrazumeva se da mališane treba od najranijeg uzrasta naučiti kako da pravilno peru zube. Isto tako je vrlo važno i da oni to čine redovno, kako bi smanjili mogućnost zadržavanja hrane.

U većini slučajeva se deci najpre nudi opcija nošenja mobilne proteze, pa tek kasnije i fiksne.


Mobilni ortodontski aparat


U slučaju da stomatolog proceni da je to dobra opcija za dete, svakako će preporučiti roditeljima mobilne proteze na prvom mestu.

A onog momenta kada stručnjak bude procenio da to nije dovoljno da bi se ispravile određene nepravilnosti, onda će gotovo sigurno da preporuči drugu opciju. Tada se izrađuju fiksne proteze za decu, mada je to obično namenjeno deci u nešto starijem uzrastu.

Mobilne proteze za mališane se izrađuju od akrilata i metalne žice. Posle uzimanja otiska se izrađuje proteza, a posle će dete biti upućeno u to kako da održava higijenu i kako da je nosi.

Razlog zbog čega se prvo deci izrađuje ova, a ne fiksna proteza je vrlo jednostavan. Zubi u tom uzrastu uglavnom mogu relativno lako da se isprave i na taj način. Uz to, za mališane je lakše da mobilnu protezu nose noću, a ne u toku dana, te da ne budu predmet šale među drugarima, što se vrlo često događa.


Kada se koristi fiksna proteza za decu?


Većina stručnjaka smatra da je idealno vreme za nošenje proteze između 7 i 10 godina. Takođe, mnogi stomatolozi najpre posežu za jednostavnijim rešenjem, pa preporučuju nošenje mobilnih proteza.

Tek nakon što svi mlečni zubi budu izmenjeni i ako mobilni ortodontski aparati ne budu dali očekivane rezultate, biće preporučene i fiksne proteze.

Smatra se da je period kada deca idu u srednju školu idealan za donošenje odluke o ispravljanju zuba. Nije kasno ni da to bude tokom studiranja, ali je činjenica da je sve teže ispraviti nepravilnosti u rastu zuba što su ljudi stariji.

Upravo iz tog razloga se i iznosi preporuka da se već prilikom uočavanja prvih nepravilnosti u rastu zuba obratite stomatologu, koji je za to specijalizovan. Budite sigurni da će taj stručnjak izabrati najbolje rešenje za vaše dete.

Najbitnije je da budete uporni i poštujete u potpunosti preporuke stomatologa. Podrazumeva se da je održavanje higijene usta i zuba u tom slučaju od izuzetnog značaja.

Iako jeste neobično u početku, u to nema sumnje, nošenje fiksne proteze će vašem detetu omogućiti da ubuduće uživa u letopoti svojih zuba i osmeha.

Srodni tekstovi:


Blistav i svilenkast ten: Kako ukloniti nesavršenosti na koži

Iako je u osnovi period puberteta obeležen kao naročito izazovan kada je održavanje kože u pitanju, ...

Detaljnije

Blagotvorno dejstvo maline na naš organizam

Ako se vodimo činjenicom da zdravlje nema cenu i da bolestan čovek ima jedinu želju a to je da ozdra...

Detaljnije

Zašto je bitno da za očuvanje zdravlja koristimo prirodni omekšivač za veš ?

U današnje vreme, sve je više žena koje uz prašak za veš i to obično ona...

Detaljnije

Upotreba eteričnih ulja u metodama prirodnog lečenja

Poznato je da su eterična ulja od davnina korišćena za lečenje i ublažavanje različitih tegob...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS