Fiksna proteza za decu


Prevencija i lečenje

Mada je najbolje vreme za nošenje fiksnih proteza period srednje škole i studiranja, retko ko se u tom uzrastu ipak odlučuje da poseti stomatologa, kako bi rešio ovaj primarno estetski problem.

Mnogo je više roditelja koji svoju decu, koja mahom pohađaju niže razrede osnovne škole, vode kod stomatologa kako bi im bila ugrađena mobilna ili fiksna proteza, što sve zavisi od procene stručnjaka.

Kada dete treba da nosi fiksnu protezu?


Ako detetu mlečni zubi rastu nepravilno, nema još uvek mesta za zabrinutost, jer će se ti zubi promeniti. Problem, međutim, nastaje kada stalni zubi ne rastu pravilno.

Ipak, iako možda neće biti preporučena fiksna proteza odmah, činjenica je da zubi koji ne rastu pravilno, mogu biti izvor potencijalnih problema, budući da se neretko između njih zaglavljuje hrana. Zato i jeste vrlo važno voditi dete na redovne kontrole kod izabranog stomatologa, a naročito ukoliko su primećene nepravilnosti u rastu.

Podrazumeva se da mališane treba od najranijeg uzrasta naučiti kako da pravilno peru zube. Isto tako je vrlo važno i da oni to čine redovno, kako bi smanjili mogućnost zadržavanja hrane.

U većini slučajeva se deci najpre nudi opcija nošenja mobilne proteze, pa tek kasnije i fiksne.


Mobilni ortodontski aparat


U slučaju da stomatolog proceni da je to dobra opcija za dete, svakako će preporučiti roditeljima mobilne proteze na prvom mestu.

A onog momenta kada stručnjak bude procenio da to nije dovoljno da bi se ispravile određene nepravilnosti, onda će gotovo sigurno da preporuči drugu opciju. Tada se izrađuju fiksne proteze za decu, mada je to obično namenjeno deci u nešto starijem uzrastu.

Mobilne proteze za mališane se izrađuju od akrilata i metalne žice. Posle uzimanja otiska se izrađuje proteza, a posle će dete biti upućeno u to kako da održava higijenu i kako da je nosi.

Razlog zbog čega se prvo deci izrađuje ova, a ne fiksna proteza je vrlo jednostavan. Zubi u tom uzrastu uglavnom mogu relativno lako da se isprave i na taj način. Uz to, za mališane je lakše da mobilnu protezu nose noću, a ne u toku dana, te da ne budu predmet šale među drugarima, što se vrlo često događa.


Kada se koristi fiksna proteza za decu?


Većina stručnjaka smatra da je idealno vreme za nošenje proteze između 7 i 10 godina. Takođe, mnogi stomatolozi najpre posežu za jednostavnijim rešenjem, pa preporučuju nošenje mobilnih proteza.

Tek nakon što svi mlečni zubi budu izmenjeni i ako mobilni ortodontski aparati ne budu dali očekivane rezultate, biće preporučene i fiksne proteze.

Smatra se da je period kada deca idu u srednju školu idealan za donošenje odluke o ispravljanju zuba. Nije kasno ni da to bude tokom studiranja, ali je činjenica da je sve teže ispraviti nepravilnosti u rastu zuba što su ljudi stariji.

Upravo iz tog razloga se i iznosi preporuka da se već prilikom uočavanja prvih nepravilnosti u rastu zuba obratite stomatologu, koji je za to specijalizovan. Budite sigurni da će taj stručnjak izabrati najbolje rešenje za vaše dete.

Najbitnije je da budete uporni i poštujete u potpunosti preporuke stomatologa. Podrazumeva se da je održavanje higijene usta i zuba u tom slučaju od izuzetnog značaja.

Iako jeste neobično u početku, u to nema sumnje, nošenje fiksne proteze će vašem detetu omogućiti da ubuduće uživa u letopoti svojih zuba i osmeha.





Srodni tekstovi:


Redovno na stomatološke preglede od pojave prvih zuba

Prva stvar koju decu treba da naučimo kada je u pitanju broga o zubima jeste da se zubaru ne odlazi ...

Detaljnije

Asertivna komunikacija zarad boljih odnosa sa drugima

Šta je asertivna komunikacija?Asertivna komunikacija je način komunikacije koji podrazumeva i...

Detaljnije

Fasete ili krunice za zube – šta izabrati?

Kada se radi o ulepšavanju osmeha, toliko je načina i saveta koji dolaze sa svih strana. Kao ...

Detaljnije

Zašto je najisplativije platiti najkvalitetniji zubni implant?

Zubni implantati su protetičke nadoknade koje se koriste u situaciji kada postoji nedostatak i zubne...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS