5 razloga zbog kojih ćete poželeti da posetite stomatologa


Prevencija i lečenje

Da li ste znali da 47,2% odraslih starijih od 30 godina ima neki oblik parodontalne bolesti? To bi jednostavno moglo biti rezultat starenja, ali češći razlog zašto se bolesti paradoncijuma javljaju jeste pitanje neviđanja zubara po redovnoj osnovi.

Parodontalna bolest nije jedini razlog zbog kojeg biste trebali ulagati u redovne stomatološke preglede. Ako ne možete da se setite kada ste poslednji put zakazali sastanak sa vašim stomatologom, evo još nekoliko dobrih razloga zbog kojih ćete poželeti da uložite vreme i novac u rutinsku negu zuba.

1. Otkrivanje raka usne šupljine 

Oralni karcinom je problem koji pogađa bezbroj ljudi, a naročito sadašnje i bivše korisnike duvana. Jedini način da budete sigurni da duvan na taj način ne utiče na vas je da posetite stomatologa. Vaš porodični stomatolog je visoko obučen da traži rane znake raka usne šupljine, koji se srećom lako leče u najranijim fazama. Zašto onda čekate da pozovete svog stomatologa?

2. Prevencija i tretman kaviteta

Ponekad čak i najbolje četkice za zube i zubni konci nisu dovoljni u brobi protiv karijesa. Najbolji način da se spreče ovi gadni i bolni problemi jeste da posetite stomatologa radi redovnog čišćenja kaviteta. Osim toga, stomatološke inspekcije mogu uočiti rani karijes, ali samo ako redovno posećujete zubara. 

3. Snimanje zuba

Snimanje zuba za dijagostičke svrhe je veoma važno. Ovakav način uvida u status oralnog zdravlja pokazao se sasvim efikasnim i bez negativnih efekata. Snimanje zuba takođe je važno za poptnu i širu sliku stanja zuba i desni. Takođe, snimanje zuba je neizbežni momenat kada su u procesu procedure kao što je postavljanje fiksnih aparata, dijagnostika sinusa i viličnih zglobova. Sam proces snimanja zuba traje samo par minuta, potpuno je bezbolan i sa minimalnim zračenjem. Kada se snimanje zuba vrši za potrebe dece, zračenje se dodatno umanjuje. Rengensko snimanje zuba veoma je važno kako u dijagnostikovanju tako i u prevenciji stomatoloških problema.

4. Bolesti desni 

Bolest desni suje mnogo češća boljka nego što mislite da jeste. Vidite krv u sudoperi nakon što operete zube? To nije normalno! Naravno, trebalo bi da posetite vašeg stomatologa  već na prvom znaku bolesti desni. Ipak, ne zaboravite da bi redovni pregledi zapravo mogli da pomognu da se to spreči.

5. Etetska stomatologija

Estetska stomatologija je podjednako važna kao i opšta stomatologija, makar samo iz nešto drugačijeg razloga. Ako imate problema sa ugrizom ili razmakom zuba, poseta zubaru je vrlo važna. Pored toga što ovi problem narušavaju estetiku lica, oni takođe mogu dovesti i do drugih problema sa zubnim aparatom i da zaista utiču na vaše oralno zdravlje. Sa druge strane, pogledajte u ogledalo i potražite znakove žutih zuba. Vaši zubi su možda promenili boju tako postepeno da nikada niste primetili promenu, ali drugi ljudi sigurno jesu. Poseta stomatologu može ulepšati vaš osmeh, što će sigurno doprineti vašem samopouzdanja kada se sledeći put srdačno nasmejete.

Bez obzira da li imate pet godina ili 50 godina, poseta stomatologu je važan korak zbog svih gore navedenih razloga. Iako, možda samo krvarite jer niste koristili konac, važno je da se konsultujete sa stomatologom. Nemojte čekati na zakazivanje već to uradite danas.






Srodni tekstovi:


Kako pržena hrana utiče na naše zdravlje?

Prženje hrane u dubokom ulju je uobičajena metoda pripremanja hrane širom sveta. Zapravo, pre...

Detaljnije

Alchajmerova i Parkinsonova bolest uzrok i simptomi - Kada je vreme za posetu lekaru?

Alchajmerova i Parkinsonova bolest spadaju u najteža neurološka oboljenja koja su, na žalost,...

Detaljnije

Pet saveta korisnih za očuvanje zdravlja očiju i vida

Bez obzira na to koliko imate godina života tema zdravja je ona o kojoj bi trebalo svakodnevno da ra...

Detaljnije

Spasite zdravlje i očistite nameštaj

Da li vam je u domu mirisno i čisto zavisi od celokupne čištoće enterijera. Šta to zna...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS