O čemu sve treba razmišljati na putu ka samostalnosti 

Bilo da imate osamnaest ili trideset i osam godina, jednom će doći trenutak kada ćete morati da se osamostalite. To ne znači da morate da prekinete svaki kontakt sa roditeljima ili da budete potpuno nezavisni od njihove pomoći, već samo znači da ste u prilici da živite sami, ostvarujete sopstvenu zaradu i gradite svoj sopstveni život van okvira ušuškanosti porodičnog doma. Samostalnost nije ista za sve ljude i ne nastupa kod svakoga u istom periodu i na isti način, ali je važno biti svestan činjenice da morate da radite na svojoj samostalnosti i da ona neće doći preko noći. Ukoliko ste i vi usred ovog procesa ili razmišljate o njemu, evo nekoliko saveta koji bi mogli da vam pomognu da se osamostalite brže i efikasnije.

Zadovoljavajući posao

Iako posao nije imperativ za osamostaljivanje, on je izuzetno važan za vašu percepciju vašeg života i vaše ličnosti. Takođe, jasno je da nećete moći da postignete ništa drugo što vam je neophodno da biste bili samostalni bez posla koji je adekvatno plaćen i koji vam nudi određeni stepen zadovoljstva. Koncept ovakvog posla razlikuje se od osobe do osobe, i stoga se nemojte uzdati u druge ljude koji vas savetuju u vezi s poslom ili vas navode da odaberete jedan posao umesto drugog. Budite uporni u svojim težnjama, idite ka poslu koji smatrate idealnim i zadovoljavajućim, i nemojte odustati dok ne stignete do njega - jer ćete samo tako stići i do samostalnosti kojoj težite.

Sopstveni životni prostor

Mnogi mladi u našoj zemlji žive sa roditeljima do četvrte decenije života, a određen deo njih živi u iznajmljenim stanovima. Iako ove dve opcije sasvim odgovaraju određenim tipovima osoba, one nisu održive na duge staze, zbog čega je posedovanje sopstvene nekretnine jedan od najboljih načina da se osećate potpuno samostalno. Ovo nije ni lako ni jeftino, ali ako štedite novac i imate višegodišnji plan u glavi, moći ćete da ostvarite svoj cilj, možda i brže no što se nadate. Naravno, moraćete da donesete neke teške odluke, kako o lokaciji na kojoj ćete živeti, tako i o tipu stana koji ćete kupiti, te se informišite na vreme i znajte šta možete da očekujete. Na primer, ako vas interesuju stanovi koji su spremni za useljenje, onda je inovativna novogradnja pravi izbor za vas jer ćete skratiti put do samostalnosti i kupiti odličnu nekretninu po optimalnoj ceni.

Privatni i društveni život

U prethodnim epohama, samostalnost se izjednačavala sa stupanjem u brak, ali danas situacija nije tako rigidna. Štaviše, ne morate da imate nekoga kraj sebe da biste bili samostalni, već je dovoljno da budete dovoljno mentalno i emotivno spremni da se ostvarite i na ovaj način. Privatni i društveni život podrazumevaju dve stvari koje mogu, ali ne moraju da budu povezane: stabilnu partnersku vezu i krug prijatelja. Nekim ljudima treba vremena da ostvare ove stvari, dok drugi lakše stupaju u vezu sa bliskim osobama, ali kada se ostvarite i na ovaj način, moći ćete da budete potpuno samostalni.

Budite spremni na promene

Životne okolnosti svakoga od nas se stalno menjaju, i zato morate da budete spremni da promenite i svoja očekivanja od budućnosti i samostalnosti koja vam se nudi. Možda neke stvari neće ići glatko kako se nadate, a možda će nešto drugo ići brže i lakše nego kod vaših vršnjaka. Budite spremni na promene i ostanite fokusirani na svoj cilj, odnosno ostvarenje potpune finansijske, emotivne i stambene nezavisnosti.


Rad na nekim od stvari koje vam omogućavaju samostalnost može da traje godinama i zato je bitno da znate šta morate da uradite da biste ostvarili svoje snove i planove. Kada postanete spremni da prihvatite različite stvari koje život stavlja pred vas, bićete spremni da postanete samostalniji nego ikada pre!

Srodni tekstovi:


Da li je vaša beba spremna da jede samostalno?

Često roditelji razmišljaju o tome kada će beba da nauči da sedi, pa zatim da napravi prve ko...

Detaljnije

Šta je cervikalni sindrom i kako ga izlečiti – saznajte zašto se bol javlja u vašem vratu

Među mnogim bolestima i degenetarivnim promenama savremenog doba svakako jeste i cervikalni sindrom....

Detaljnije

Sjajno leto bez kompromisa! Kako zaštititi kožu od UV zračenja?

Leto donosi sa sobom ne samo dugo očekivane trenutke opuštanja i zabave pod sunčevim zracima,...

Detaljnije

Organizujete druženje kod kuće? Evo kakvu hranu možete da pripremite - ili naručite!

Ukoliko se još uvek ne osećate dovoljno komforno da izlazite kao nekada, i dalje imate mogućn...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS